自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

龜精靈 發表於 17-3-7 20:00
如果下下用你依個思維講野

咁成個社會大部分既評論都唔講得

即唔係人人做到,人工高都唔到你恨

大宅

kiwibaby2015 發表於 17-3-7 18:27
威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本 ...

大好前途,點解行錯一步就無晒

子爵府

佢係醫生
誠信係好緊要

珍珠宮

龜精靈 發表於 17-3-7 19:11
畢業無耐就72k, 醫生真係好好搵

係,單睇金錢係得到好多,但付出都好大,寒窗苦讀,工作又責任重大,壓力固之然更大,重要不斷upgrade增值,畢業後都要不斷考試!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

太傻了,
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

kiwibaby2015 發表於 17-3-7 18:27
威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本 ...

專業人士用假文件,大罪嚟。誠信好重要。

佢大可申請休假。根本冇應考但攞考試有薪假,係欺騙行為。

翡翠宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 17-3-7 20:27
係,單睇金錢係得到好多,但付出都好大,寒窗苦讀,工作又責任重大,壓力固之然更大,重要不斷upgrade增值 ...
讀書時間比人長唔在講,下下on call幾十小時,每日工作時間係普通行業的一倍甚至幾倍,7萬幾又點算多
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bufferzone 發表於 17-3-7 18:37
係咪因為係有薪假期,咁就係欺詐?

應該係,點知佢出發點係咩呀,佢而家被捕就話有病,點知佢最初想呃咩,呃錢?
唔知呀,我都係以事論事,我著實又唔知內情

用戶要求終止服務

畀面勳章

bozz 發表於 17-3-7 20:13
即唔係人人做到,人工高都唔到你恨

即係你可以唔同意

但我唔覺討論係依d態度

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

重點係,有薪進修假,同埋係政府機構工作,多數依法辦事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

用假文件係香港係嚴重罪行,行錯一步自毀前途,雖然有點可惜,但做錯就係做錯,睇下個官點判。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cindy618 發表於 17-3-7 20:45
應該係,點知佢出發點係咩呀,佢而家被捕就話有病,點知佢最初想呃咩,呃錢?
唔知呀,我都係以事論事,我 ...

重點係假考試証! 虛假文書
放下自在

用戶要求終止服務

畀面勳章

ahpoo 發表於 17-3-7 20:27
係,單睇金錢係得到好多,但付出都好大,寒窗苦讀,工作又責任重大,壓力固之然更大,重要不斷upgrade增值 ...

咁我同意佢地份工係辛苦

不過好多專業人士都一樣要不斷進修upgrade增值(當然增值完一論,有能力,大家都係搵好多錢,梁特首以前吸金力都唔差架)

人工既野,都係睇demand and supply, 曾幾何時,某部分醫科生係畢業=失業(不過只係好短時間)

我覺得醫生雖然辛苦, 但個價算係咁啦

好多人初初畢業都係捱低人工,又做得好辛苦,但有料既,人工之後都會加得快(雖然都唔會好似醫生咁快)...但最初點都要捱一輪先

其實我覺得香港好多專業都比人壓到唔值錢(eg. It, engine係外國都好好搵)

公爵府

回覆樓主:

佢咁做蠢左, 真係可惜!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原來請三日有薪假

水晶宮

咁都唔告?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BKsquare 發表於 17-3-7 21:24
咁都唔告?

告係道理,唔告係人情?係不公?係偏私?

唔識

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

虛假文書罪,唔告就出奇。

做醫生壓力大,唔係今日先知,情緒病唔係藉口

伯爵府

回覆樓主:

幾年前有單國泰空姐偽造病假紙,被HR揭發,最終要坐監架!

首頁

尾頁

跳至