自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

民房

越越覺得葉劉似當年三色台"皆大歡喜" 馬海倫做個個 "陳嬌" 由其是個咀!

子爵府

哇.....好到位......
原文章由 結界師 於 07-12-4 16:04 發表
越越覺得葉劉似當年三色台"皆大歡喜" 馬海倫做個個 "陳嬌" 由其是個咀!

公爵府

畀面勳章

"跌落地拿返咋沙"呢句都算答得斯文啦, 我呢d無文化c9, 淨係諗到"死雞撐飯蓋"黎形容

複式洋房

有教養的話,比人挑釁都不應該說失禮的說話。繼忽然恤髪後,再次令人失望。

男爵府

如果我係陳太, 我唔會同葉太一般見識, 唔須要回應!

原文章由 小米米 於 07-12-4 15:00 發表

你唔好傻啦:mrgreen:
我不會跟葉劉一般見識。:mrgreen:
輸左咪輸,反正明年佢點都入局, 何不挑釁說對手搬出皇牌,都只係贏自己咁少, 又說自己打破六四定律呢?
come on, 放過洋回流, 不是學曉洋人得風度?

我見有人 ...

侯爵府

不如咁講啦, 我地對陳太有期望, 佢係前政務司司長, 咁耐以o黎, 有OA幫佢度稿, 加上佢一路舉止大方說話得體, 大家已經幫佢set up左形象, 但突然佢講左句咁ge話, 又加上上次恤髮事件咁蝦碌, 大家梗係唔慣有d突然.

比著講o個個係葉太, 大家就唔會咁大反應囉, 因為佢比較真性情, 不嬲都鍾意藐咀藐舌, 我地都慣左啦, 所以葉太講就會無咁大爭議性.

子爵府

好媽媽勳章

有d粗口o既,加多個臭字tim呀
原文章由 noodles9112002 於 07-12-4 16:06 發表
"跌落地拿返咋沙"呢句都算答得斯文啦, 我呢d無文化c9, 淨係諗到"死雞撐飯蓋"黎形容
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

死啦! 如果你哋小朋友考試唔合格, 就會話某某同學都唔合格啦! 唔通人哋係咁, 自己就要咁既咩?

原文章由 Sania 於 07-12-4 15:54 發表
乜佢都知自己個樣乞人憎 ? 我以為佢成日都話自己後生個對手成十年好自豪.

陳太可能係某個場合講咗或做咗一些唔恰當既事, 但講小器, 小家, 喜歡單打人, 我就覺得葉太真係好乞人憎, 呢個可能係觀眾緣問題, ...

禁止訪問

子爵府

對呀 ! 小朋友真係會咁, 但佢地係大人, 小朋友做錯事, 人家只會話佢地細個, 但大人大姐, 仲要係公眾人物. 言行就要小心謹慎.

原文章由 yvomak 於 07-12-4 16:15 發表
死啦! 如果你哋小朋友考試唔合格, 就會話某某同學都唔合格啦! 唔通人哋係咁, 自己就要咁既咩?

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好失望, 好有品.
我覺得葉劉咁講冇乜問題; 給自己及支持者一些鼓勵. 如亞仔考試拿了第二(比之前排名第一, 今次總分係高過上次), 咁你都會讚下個仔--今次比上次高分, 係媽咪心目中已經係No.1.

原文章由 heiheikeikei 於 07-12-4 14:46 發表
咁係因為今朝商台(8點幾)個主持話

葉劉對住咪前咁樣講

" 都無咗6 4 喇 哪諗吓, 我都係拎到4成半,佢都係拎5成半之嘛 ",個主持緊主話"佢都係咁 吓.. 其實係宣告緊自己勝利+喎"

咁問陳太有乜回應, 咁陳太先咁樣回應 ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

男爵府

咁! 我都要教吓個仔人哋打你, 你要打返人就得架啦!

原文章由 juicypig 於 07-12-4 15:34 發表
算啦, 唔好成日執住佢地兩個既一兩句說話黎講or發大, 有時前文後理又唔知, 我覺得好似有d記者feel

洋房

如果你哋小朋友打人, 就會話某某同學打人先, 所以自己小朋友冇錯啦!

原文章由 yvomak 於 07-12-4 16:15 發表

大宅

唔講會唔會好D呢?

"輸左話當自己已經贏左"這個情況, 有時運動員在比賽過後也會這樣表態, o岩唔o岩聽好視乎你鐘唔鐘意呢個人.

洋房

咪就係囉 !
講講下 d 人都唔理性分析嘅 講講下又係對人唔對事

原文章由 hodoyoudo 於 07-12-4 16:29 發表
唔講會唔會好D呢?

"輸左話當自己已經贏左"這個情況, 有時運動員在比賽過後也會這樣表態, o岩唔o岩聽好視乎你鐘唔鐘意呢個人.

複式洋房

原文章由 heiheikeikei 於 07-12-4 14:46 發表
咁係因為今朝商台(8點幾)個主持話

葉劉對住咪前咁樣講

" 都無咗6 4 喇 哪諗吓, 我都係拎到4成半,佢都係拎5成半之嘛 ",個主持緊主話"佢都係咁 吓.. 其實係宣告緊自己勝利+喎"

咁問陳太有乜回應, 咁陳太先咁樣回應 ...

"唔.....哩啲係咪跌落哋那揸沙呢? 我個得無雖要揣測........."
係有前因先會咁回應....唔係無端端拎個彩.....

所以話呢.如果不是自己親耳聽的話,單是聽講或是經過節錄的片段,而又是再由人轉述,真是可以變了另一種意思.

我今朝有親耳聽,而且還聽埋8:30的商台新聞時間的節錄.商台都好似是只播到陳太說完『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』就停了,我即時反應就是好易被人誤會的.唉!果然出事啦.

原文章由 kameyou 於 07-12-4 14:32 發表

咁我又無聽到前文後理,
因為TVB新聞一播第一句就係陳太把聲:
「呢d係咪叫跌落地拿返咋沙呢?仲有幾個月就下年選舉,民主派會小心研究步處 ...」

至於呢d係指咩?

就唔多知,
但新聞話係指葉劉喎。 ...

而根據kameyou所寫TVB播出的內容:
「呢d係咪叫跌落地拿返咋沙呢?仲有幾個月就下年選舉,民主派會小心研究步處 ...」

因為我沒有看今天的午間新聞,所以我有ear-phone時,就會聽回TVB的新聞後才說.不過我肯定一句,陳太是說完『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』就是接住說:『我覺得無需要揣測......』

我真要重溫TVB新聞,為什麼是接著的說話並不是『我覺得無需要揣測......』

此外,陳太說的是一句"問句",而並不是一句"肯定句",是問主持人的,葉太當自己贏了的說話是否跌落哋那揸沙呢? 跟著是補充自己的問句,根本是不需要揣測葉太的說話動機.

所以陳太是沒有話葉太"跌落地拿返咋沙"

以上是我個人的文化水平去理解一句:
"唔.....哩啲係咪跌落哋那揸沙呢? 我個得無需要揣測........."

同時也是今早我第一時間聽到的反應.

此外,我當時很欣賞陳太有的政治智慧,這是很得體的回應,只說出政治對手可能存著的心態,而不是肯定對方是如此的心態.陳太當然明白主持人的發問用意,是希望陳太表態,表達一下對"輸少當贏"的心態.陳太處理得好,沒有要主持人回答,就說『無需揣測』.

我覺得陳太處理得很得體和厚道.無論對主持人和葉太都是很大方地回應.

[ 本文章最後由 Beanice 於 07-12-4 16:36 編輯 ]

男爵府

嘩! 你真係咁教小朋友架! 我講吓笑咋! 自衛殺人都要坐監架!

原文章由 a1234 於 07-12-4 16:28 發表
如果你哋小朋友打人, 就會話某某同學打人先, 所以自己小朋友冇錯啦!

琥珀宮

畀面勳章

其實兩個女人鬥嘴啫, 都冇咩野呀, 只不過葉太講就唔奇, 陳太講就少見d之嘛 做咩要咁大反應咁失望既?-(

子爵府

Beanice,

agree, 如果你有聽晒.

仲有幾句仲厚道!
就係主持人問, 點解"勝利宣言"要刪去"人情冷暖"
我在陳太(係關太幫手寫)嘅答案道學道嘢!
好有水準嘅議員!

原文章由 Beanice 於 07-12-4 16:34 發表

所以話呢.如果不是自己親耳聽的話,單是聽講或是經過節錄的片段,而又是再由人轉述,真是可以變了另一種意思.

我今朝有親耳聽,而且還聽埋8:30的商台新聞時間的節錄.商台都好似是只播到陳太說完『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』 ...

大宅

葉太重好吋咁話民主派個咁高的前高官先WIN , 佢自己有何常唔係前高官呢,我唔會唔記得23條時佢個衰樣,點洗點扮都係唔掂!!!!

原文章由 suetfong 於 07-12-4 15:18 發表
我覺得陳太唔會咁講,你估陳太傻咩,好似葉太咁話無人地咁靚有酒粒就真係無風度啦﹗
:-)  :-P

首頁
23456...8

尾頁

跳至