親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好意思,已post了去新part問了,謝謝.

大宅

hi all
好多謝各位資料,會x'mas同囡囡(5.5yrs)去6d5n, 住凱撒, 早機去晚機返,
暫定行程如下, 麻煩幫我睇吓, thanks....
Day1:
約11am到台>>淡水>>漁人碼頭>>淡水老街>>美丽華>>士林夜市

Day2:
平溪,十份寮(主要想放天燈, 坐火車, 睇瀑布)>>饒河夜市
呢個行程半日o.k嗎? 上午在台北車站附近走走or去邊好呢??

Day3:
動物園>>貓空(若未整好, 取消)>>信義區>>101, 新光三越, 誠品

Day 4:
Baby boss 全日活動>>復興店鼎泰豐

Day5
大溪花海 or 陽明山公園+北投泡湯

Day6
中正紀念堂(睇換班)>>永康街食lunch>>西門町買手信>>7:50pm回港

民房

回覆 #1 fion88 的文章

我前幾日去過台北,貓空鑬車仍在維修,話要整1個月。

洋房

台北車站上面的微風廣場裡面有很多台灣地道食品,我每次公幹都必去。有時間的話也可以到台北車站附近的書店街一遊。

原文章由 fion88 於 08-10-29 23:33 發表
hi all
好多謝各位資料,會x'mas同囡囡(5.5yrs)去6d5n, 住凱撒, 早機去晚機返,
暫定行程如下, 麻煩幫我睇吓, thanks....
Day1:
約11am到台>>淡水>>漁人碼頭>>淡水老街>>美丽華>>士林夜市

Day2:
平溪,十份寮(主要想 ...

複式洋房

請問用乜方法由台灣打長途電話返香港最平?
Thanks!

伯爵府

好媽媽勳章

已開了part2
我們要搬竇到part 2了
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1628737&page=1&extra=page%3D1#pid25591821

另外...誠徵...多d 猛料.正料

複式洋房

hi,

請問同小朋友(3歲)去台灣要做d咩証呢?因我想聖誕節同埋小朋友去旅行,有d咩行情啱咁細的小朋友去呢?及見到旅行社介紹"清新溫泉求假酒店"好似好正咁,請問知唔知如自己book太約要幾錢呢?酒店位置方便嗎?請介紹一些意見啊,thank!

複式洋房

hi,

請問同小朋友(3歲)去台灣要做d咩証呢?因我想聖誕節同埋小朋友去旅行,有d咩行情啱咁細的小朋友去呢?及見到旅行社介紹"清新溫泉求假酒店"好似好正咁,請問知唔知如自己book太約要幾錢呢?酒店位置方便嗎?請介紹一些意見啊,thank!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係台北最方便梗係住西門町,有捷運,食野、買野都好便,西門町街內的酒店比較舊一點,(東龍、萬事達住得過,長虹、天成比較舊),西門町外圍D酒店比較新,你可以上網睇睇。
而且由西門町行去台北火車站都好近,交通方便。

複式洋房

台灣真係好方便,捷運指示又清楚,同小朋友又可以搭高鐵,
又多野食,上次我個仔由頭食到尾,不知幾開心,佢成日話想去多次台灣。我最開心係去完台灣後作文叻左好多。

大宅

請各位教路:
X'mas 台北+宜蘭
Day 1 早上抵達台北直往宜蘭, 交通應怎樣去?
住宜蘭香格里拉農場, 2日1夜時間趕嗎?有咩玩?

Day 2 - 5
留在台北入住西門町萬事達,專爵房full 了, 只有名仕房,房間ok嗎?要加床墊比我小朋友..
有無人住過台北花園酒店或豪景大酒店?係咪萬事達酒店比較好?

關於申請台證, 由於我小朋友不在香港出生, 但她有特區護照及身份證.請問可在網上申請嗎?(她的外國護照還有三個月過期, 所以唔可以用來過台灣境.)

我和老公在網上申請了台證, 係咪可以隨時去拿證?係咪只要帶passport & ID copy 就ok ?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

1/ 台灣D酒店你是可以上房睇左環境,滿意才俾錢入住。
2/ 萬事達後一條街,有一間叫"東龍",OK架,你可以去睇下。
3/ 所有護照必須要有效期超過"6個月"。
4/ 台北落台南(宜蘭)最快捷是坐高鐵

原文章由 MM99 於 08-11-20 00:52 發表
請各位教路:
X'mas 台北+宜蘭
Day 1 早上抵達台北直往宜蘭, 交通應怎樣去?
住宜蘭香格里拉農場, 2日1夜時間趕嗎?有咩玩?

Day 2 - 5
留在台北入住西門町萬事達,專爵房full 了, 只有名仕房,房間ok嗎?要加床墊比我小朋 ...

大宅

回覆 #1 cwlee 的文章

thanks cwlee

東龍d 房全full 了.
請問高鐵在那裏搭?車票多少錢?車程幾耐?要預先訂票嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

西門町是旺區,酒店會十分難book,你可以找一些近捷運而又不是旺區的酒店。
Soory, 我記錯左D資料,宜蘭是在台北火車站乘火車便到,你是否去"投城"那邊?台灣觀光局在舊年推出一種"東北角旅遊票",一日內在指定車站上落"任搭",其實宜蘭冇乜景點,我上次去是因為想睇鯨魚,因為冬季,過左睇鯨魚季節冇船出海,我地只有坐係投城碼頭個度望。其實有個景點"十分"我覺得幾好玩,佢係一個小鎮,架火車會係d屋門前經過,上次我地由"大華"站下火車,徒步穿過火車隧道(好短炸,不過好刺激),沿着火車軌行去"十分",玩完十分再坐火車到"平溪"放天燈。

原文章由 MM99 於 08-11-20 18:38 發表
thanks cwlee

東龍d 房全full 了.
請問高鐵在那裏搭?車票多少錢?車程幾耐?要預先訂票嗎?

大宅

回覆 #1 cwlee 的文章

我會住宜蘭香格里拉農場,係果度消磨二日一夜, 諗住夜晚放孔明燈, 做湯丸咁囉..
其實都唔知係咪值得去..
至於台北, 我最終book了萬事達的名仕房..

[ 本文章最後由 MM99 於 08-11-20 23:20 編輯 ]

別墅

1/兩大一細 (3歲)聖誕節跟東X遊去台北4日你地覺得要帶BB車嗎,
2/ 其中有1日係自由活動,可以提意下同3歲小朋友既行程嗎, 謝各位~
http://cecilia1fu.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

大宅

各位各位,

請幫幫忙

4日4夜, 包括聖誕節1天, 26 號一天, 想去以下地方

兒童育樂中心
袖珍博物館
恐龍餐廳
饒河夜市 和其他夜市
九分, 野柳, 淡水, 基隆
六福, 北投祲溫泉
天文科學教育館
大潤發
Hello Kitty 餐廳

行程怎樣會順路呢 ? 如果唔去六福可以去邊呢 ?

請各位指教

另請問恐龍餐廳和 Hello Kitty 餐廳是?? 地址? 要預訂嗎 ???

謝謝

禁止訪問

陪月勳章

禁止訪問

珍珠宮

2月打算帶囝囝去清境旅行,請問有乜野要注意?(應該會落雪)

1)1 件羽絨褸夠唔夠?
2)要唔要著雪褲?
3)囝囝唔肯戴手套,點算好!
4)要戴耳套保曝嗎?
5)邊種暖包比較好呢?
6)要唔要著雪靴?

請各位多多指教 Thank You!

Love and Kindness are never wasted.

首頁

尾頁

跳至