自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Hugo0804+發表於+11-7-1+18:23+芝麻

原帖由 sandychanchan 於 11-07-01 發表
下...乜原來係咁架?
咁我點知有冇買到假野?
但我浸左佢一陣(15分鐘),跟住可以成個衣整甩佢喎...
浸?冇聽過芝麻要浸架wor.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

拎去食環署投訴
路遙知馬力,日久見人心!

男爵府

聽你甘講應該系假架咯

伯爵府

我有包兩年前買既點點綠有機黑芝麻係手. 我係煲中藥時用剩既. 從無懷疑過質素問題 wor.
我另外有一罐點點綠黑芝麻粉係手, 都不是全黑的. 係有黑中有些少是白.

你只係甩衣, 而不是脫色, 會唔會真係浸完會係咁 ga?

翡翠宮

要討訴

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好彩係芝麻姐.我以為你買左假鉆石添,
我的生命由我主宰.

男爵府

回覆:各位媽咪救命呀..我好似買左假野呀

樓主有冇用相機拍扺佢,然後拎番未用芝麻返去理論囉

珍珠宮

死火.....我以為黑芝麻=白芝麻+層黑色衣...好似花生有花生衣咁...
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

大宅

真假黑芝麻辨認法:

1、一般的黑芝麻泡水後會出現掉色,但不會出現別的顏色。如果芝麻是被染色的,是絕對不能吃的,否則會對身體造成危害。黑芝麻經水泡後會出現輕微掉色現象,但是顏色不會過深。從理論上說,黑芝麻中的天然色素溶解於水有一個過程,因此生黑芝麻放在常溫冷水中不會迅速掉色(陳年黑芝麻除外)。如迅速迅速掉色,很有可能是人工染在芝麻表皮上的色素迅速溶於水的結果。此外,由於黑芝麻只有種皮是黑的,胚乳部分仍是白的,市民可以用刀切開黑芝麻,看看裡面是不是白色的。也可以將黑芝麻放在手心,看浸過汗的黑芝麻是否會將手染黑。

2、紅豆、黑芝麻等在清洗時會略微掉色,但如果洗了幾次還洗不干淨,或者沾了水就變白的話,極有可能是染了色,如果染料是工業原料的話,就會對人的身體健康造成危害。

3、真正的黑芝麻是不會掉色的,顏色是深灰色的,不至於黑得發亮 ,更不至於會泡出“墨水”。消費者如遇到黑得異常的芝麻要慎重購買,最好用一點水放在手心,輕輕地搓揉,如手上留下異樣的顏色就要小心了。買回家後,食用之前先用清水清洗,浸泡一段時間,如果清洗後的水為墨黑色或芝麻出現掉色現象,則基本可斷定是染過色的芝麻。染色用的合成色素主要是以煤焦油為原料,用化學方法合成的,不但沒有任何營養價值,且多有毒性,長期過量攝入會危害人體健康。

鑑別真假黑芝麻法:
1、染色黑芝麻或黑大米的色澤相對顏色均勻,色澤較深。經液體石蠟處理過後的產品,肉眼觀察非常乾淨、光亮,若將該品放在白紙上揉搓時會出現油漬。而合格產品顏色呈深淺不一的黑褐色,也不會有油漬現象。

2、取玻璃杯盛200毫升左右溫水,將3克左右樣品加入其中,片刻後,沉落的染色黑芝麻會拉出一道明顯的“彩煙”(根據所用染色劑的不同,顏色可分紅色、亮藍色、黑色等)。沉底後的染色黑芝麻或黑大米表面,片刻就會出現明顯的藍色、黑色、紅色或黃色的煙霧,十分鐘後,稍加晃動,顏色會變深、變濃。而合格品只會出現較輕的黑色,在杯中沉降時也不會有“拉煙”現象。

3、過夜的上述染色液體樣品,會出現十分明顯的紅褐色、亮藍色、深黑色等現象,且變得會很濃和渾濁;而合格品只會變得淺黑且有清亮感。

nn010  好詳細! 又學多樣野. 謝謝.  發表於 11-7-2 14:13

子爵府

畀面勳章

拎籓去同佢講得唔得架...

大宅

左侧是正常黑芝麻

大宅

黑芝麻的营养价值比白芝麻要高,价格也略高。黑芝麻皮上有天然的花青素,放在水里会慢慢地溶解出来,形成一种比较透明的、有点褐色的溶液。如果黑芝麻泡在水里,黑色一下子就出来,而且溶液不透明,这种现象可能就不正常了。

黑芝麻的胚芽有一针尖大小的白点(或黄点),这是鉴别的关键,染色的黑芝麻则是通体黑色。也可以用手多搓揉,避免购买搓揉后出现黑色印记的芝麻,正常的芝麻浸泡后应该呈现茶色或褐色且透明。此外,辨别真假黑芝麻还可以找出一个断口的黑芝麻,看断口的部分的颜色,如果断口部分也是黑色的,那就说明是染色的;如果断口部分是白色的,那就说明这种黑芝麻是真的。

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

去返x康度同店員講返,免得有下位受害人﹗
みんなで一緒に笑う

子爵府

黑白芝麻價格上分別唔大,點解會造假呢??不過安全計一定唔好食,打電話去投訴啦!

複式洋房

千祈唔好要呀...
黑芝麻咁平都要整假

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

正常係會有d甩ga,你睇下你個d甩既情度係邊隻先諗下佢係真定假啦
呢度有片,教你分arhttp://tv.people.com.cn/BIG5/61602/14488646.html

大宅

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至