自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

唔係咩特產,話說十幾年前去布拉格喺旅遊區無聊買咗件卡夫卡主題嘅tee ,估唔到好鬼死襟,著咗十幾年個領都無變型,啲印花又唔甩。

子爵府

pomanlife 發表於 23-8-30 07:39
護膚品同鉛筆都唔係台灣人開嗰間,台灣人介紹嗰間都有買,覺得我舖出黎呢個牌子好用,台灣人介紹嗰啲野都 ...

布拉格真係-個有趣地方,好似聯合國版圖,呢-兩間係泰國幫,呢排係印度、後面三間台灣、轉彎地下連三層意大利,地盤好熱鬧

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Kc天長地久 發表於 23-8-30 17:24
布拉格真係-個有趣地方,好似聯合國版圖,呢-兩間係泰國幫,呢排係印度、後面三間台灣、轉彎地下連三層 ...

好趣緻呀

侯爵府

Kc天長地久 發表於 23-8-30 01:23
真係千萬小心財物、passport ,早前去維也納、布拉格,簡直攻防戰
9月份溫差都大,尋日瑞士Zermatt 已經落 ...

多謝提醒

侯爵府

大力大力 發表於 23-8-30 07:45
比永安平兩千幾、但酒店都是住商務酒店、永安酒店很好、最後一晚住景點旁的希爾頓、而且有好多餐是自費、 ...

好靚呀
Budget有限,同埋旅行日子等因素。

侯爵府

Kc天長地久 發表於 23-8-30 01:23
真係千萬小心財物、passport ,早前去維也納、布拉格,簡直攻防戰
9月份溫差都大,尋日瑞士Zermatt 已經落 ...

維也納同布拉格咁恐怖

侯爵府

cltw1211 發表於 23-8-28 16:59
我家人剛回來,話買名牌抵有7折而且退稅
另外最多係買朱古力,不過老實講好鬼難食,太甜

請問依家去外地旅行簽邊張信用卡比較好?如回贈。唔該。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

布拉格比較涼的,我6 月去布拉格時其他歐洲國家都熱,但布拉格係好涼 日間20 度以下又大風要著外套,而家應該更涼/凍。

[em:14: ]

象牙宮

9 月至 11 月被認為是東歐大部分地區的旅遊淡季,酒店、餐館和機票的折扣。
(21 攝氏度)的溫度開始 中午
(5-10 攝氏度)左右的溫度 晚上

短袖和長袖襯衫、套頭連帽衫和開襟羊毛衫,褲子。輕便的雨傘,輕便的夾克,地區下雨、寒冷的白天和夜晚。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

rolandbb 發表於 23-8-27 23:58
有無人跟過呢個團?
上星期報了,下星期一出發。
想問吓9月頭東歐果邊係咪已經開始凍?東歐有咩手信係必買 ...

我媽媽爸爸好似剛剛跟呢個團去完,佢話幾好。
係咪有咩鐘乳洞?帶定件厚啲褸,佢話好凍。
其實冇嘢好賣,我阿媽喺奧地利買咗莫札特朱古力,個樣就可以,食落難食到爆,因為太甜⋯⋯
其實我之前去歐洲每去到一個城市就會買啲明信片,自己收藏。 而家拎返出嚟睇都覺得好靚。

公爵府

3333 發表於 23-8-29 20:54
啲朱古力千祈唔好買,除咗標明70-85% dark chocolate,其餘啲甜到飛起,一盒盒咁托返香港做手信,擺公司茶 ...

係呀係呀,我阿媽買咗返嚟,我哋全家share半粒已經冇辦法再食落去,真係甜到會糖尿病

侯爵府

moma1023 發表於 23-8-31 23:57
我媽媽爸爸好似剛剛跟呢個團去完,佢話幾好。
係咪有咩鐘乳洞?帶定件厚啲褸,佢話好凍。
其實冇嘢好賣, ...

係呀,參觀鐘乳洞呀,開茶會時職員交帶要帶厚褸 ,著得一次。

伯爵府

回覆樓主:

屋企人之前去完,話買CC同H平好多喎,真係有7折

子爵府

rolandbb 發表於 23-8-31 22:59
維也納同布拉格咁恐怖

荷蘭瑞士比利時西班牙法國………..只要有人有遊客,小偷扒手蜂湧搶錢咁,出入大車站、上落船、景點,有晒隊形、後援指揮

總之唔好掛住影相、扣好放好財物,少量零錢、-張咭買吓手信嘢食,賊人會留意你開完袋、銀包放邊再落手⋯⋯仲有唔好比手機陌生人影相

唔係話驚青,而係儘量降低不必要掃興機會

yeung_ma    發表於 昨天 17:28

男爵府

千萬要小心財物,背囊咩前面,家人去布拉格簡直係24小時防盜腰包貼身,家人用鈄咩袋,但拉鏈都扣上防盜扣,有個貌似吉卜賽人想打開家人袋,好彩扣左防盜扣,雖然入面只放少量歐元同藥物,護照,身份證同信用卡放腰包出面再穿衛衣姐住,保護財物,如果會去當地超市,買兩個超市膠袋,到時買名牌,一個包住個名牌袋,再放入另一膠袋
attach1/tmp/phpFG8wjj
attach2/tmp/phpJ4ICjK
attach3/tmp/phpTendkb

yeung_ma    發表於 昨天 17:30
yeung_ma    發表於 昨天 17:30

侯爵府

heibeshomemart 發表於 23-9-1 01:45
千萬要小心財物,背囊咩前面,家人去布拉格簡直係24小時防盜腰包貼身,家人用鈄咩袋,但拉鏈都扣上防盜扣, ...

謝謝你呀

侯爵府

Kc天長地久 發表於 23-9-1 01:05
荷蘭瑞士比利時西班牙法國………..只要有人有遊客,小偷扒手蜂湧搶錢咁,出入大車站、上落船、景點,有晒 ...

多謝提醒

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

rolandbb 發表於 23-9-1 09:28
多謝提醒

請問你join完呢個團有咩comment?
我plan緊一家四口,唔知邊間東歐團好

男爵府

奇奇媽媽 發表於 23-9-1 00:24
屋企人之前去完,話買CC同H平好多喎,真係有7折

係旅行團帶埋去嗎?買完在邊度攪退稅呢?
袋係咪放酒店鎖喼內都安全呢?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

捷克買Gucci抵 ,奥地利買水晶,食物就無咩好買,印象中當時每一餐都好難食

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊