自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

esmehouse 發表於 22-8-5 20:02
有冇收到 SMS

26樓

侯爵府

jollyma 發表於 22-8-5 19:28
會唔會其中一個太細要人照顧?可能係睇安排嗰個人既心情

兩個都係成人, 前後腳中(差一日上報咋)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 22-8-5 20:03
有冇機會佢自己報有兩個廁所

當然唔係

大宅

我同事獨居既,都要入營
真係唔知個準則係點架

已刪除用户

侯爵府

kingcow 發表於 22-8-5 19:14
我仔15歲星期一確診,即晚報上衛生署,家居隔離,申報時,問咗幾條問題,1.有冇獨立房間 2.有冇獨立廁所 3 ...

未夠18歲就算報左想去隔離都唔醒有人理
我女星期日中左,報左想去隔離,因為細佬得個2歲半,但衛生署到目前為止都無人聯絡過我,又無人問佢情況,又無人打嚟話要佢隔離,手帶又無,總之就不聞不問。淨係上門覆檢同送左檢測同口罩嚟。

反而2日後細佬都中埋,第二日有姑娘打嚟問情況,送嚟既物資有藥、血氧機、探熱針、口罩、快測。

侯爵府

princesssarah 發表於 22-8-5 19:22
我家裡兩人快測中,幾日了,無派人上嚟覆檢,依家吾知係咪無左呢個步驟
...

我大女同細仔都係申報完,第二日收到sms要覆檢,跟住第二朝9點就會有人上門派檢測,即時做完比番佢,跟住嗰日就有SMS結果

男爵府

一家人中左哂,但打嚟淨係叫我兩公婆入,但最終都冇都再打嚟通知亦冇入營

侯爵府

我細佬,弟婦兩星期前中,唔使入營。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

好似是以你中咗邊隻病毒和pcr 的病毒量CT值來判斷是否需要入
如果好需要入就WhatsApp 消防會快D

子爵府

朋友昨天中午2點多報快測,晚上11點幾接走她到竹篙灣。

子爵府

square72 發表於 22-8-6 02:28
我大女同細仔都係申報完,第二日收到sms要覆檢,跟住第二朝9點就會有人上門派檢測,即時做完比番佢,跟住 ...

你哋好快呀,我第二日分別收到隔離手帶及物資(口罩、血氧儀那些),今日係申報後第四日,仍未有人上來覆檢,我晏少少打去問下先!

珊瑚宮

bbhappy68 發表於 22-8-5 15:19
up

有2个厕所.及自己房可以家居隔離.衛生署会分2个人.上黎.一个戴手帶.一个做核酸

侯爵府

princesssarah 發表於 22-8-6 08:36
你哋好快呀,我第二日分別收到隔離手帶及物資(口罩、血氧儀那些),今日係申報後第四日,仍未有人上來覆 ...

我地無收到手帶,我女既物資都係第二日收到,但只有口罩同檢測,細仔既物資隔2日先到,有藥、檢測、口罩、探熱針、血氧儀,都係無手帶

我女覆檢前係有sms 話抽中佢要做,但我細仔嗰個sms係話強制佢要做

公爵府

2023年兔年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-5 16:01
其實真係唔知政府咩準則,我2個同事中,2個都唔駛入,衹在家居隔離。

個準則咪係有位就捉你入去咯

咁爆棚就叫你留係屋企自生自滅

洋蔥頭媽咪    發表於 22-8-6 12:38

珍珠宮

Amy1974 發表於 22-8-6 12:27
個準則咪係有位就捉你入去咯

咁爆棚就叫你留係屋企自生自滅

鄧炳強:啟德社區隔離設施隨時候命接收隔離人士

保安局局長鄧炳強說,竹篙灣社區隔離設施入住人數持續上升,保安局管理的啟德社區隔離設施已隨時候命,接收隔離人士。

鄧炳強在社交網頁指出,啟德社區隔離設施樓高四層,備有升降機,方便市民及工作人員上落,每個單位配有獨立廁所和浴室,更有小量家庭套房,方便一家大小入住。

他表示,設施全面實施小區管理,以人性化方式, 希望每位入營人士於隔離期間,享有更好的體驗,形容是苦中一點甜,以達致以人為本的管理概念。

男爵府

回覆 esmehouse 的帖子

而家唔會強制喎, 佢打電話嚟問 "有無需要喎"

我情況係有去醫院急症睇醫生...
幾個阿伯阿婆都話唔去隔離,
醫生都照放佢返屋企

p.s. 醫生叫佢地隔離, 係因為佢地獨居, 怕無人照顧

如果犯法, 拉咗阿伯阿婆啦!!! 醫生都唔會放啦!!!

唔好盲信網上消息, 問多d 真實上報快測ge人!!!

男爵府

回覆 square72 的帖子

你咁好有物資, 我地乜都無.....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 ABCBerry 的帖子

[衞生署衞生防護中心]
根據《預防及控制疾病規例》「《規例》」第23條,考慮到閣下的個人風險評估以及家居環境因素,你必須根據政府命令到指定社區隔離設施接受隔離。稍後將有政府人員聯絡你,安排專車接送你入住指定隔離設施。若你未能根據指示到指定隔離設施接受隔離,即屬犯法。一經定罪,可處第三級罰款及監禁六個月。

但有人真係會收到以上訊息
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆 esmehouse 的帖子

因而快測登記要填資料有幾題係填屋企可否自我隔離

e.g. 住劏房? 有無獨立廁所? ....
約 3-4題...

那人應該填到一定要隔離, 先收到這 msg

首頁

尾頁

跳至