自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Candylau138 發表於 22-5-4 00:15
打兩針係隔離7日?

係呀~

子爵府

pauline_c 發表於 22-5-4 00:16
係呀~

Thx.

水晶宮

js1204 發表於 22-5-3 23:52
因為試過航班改期兼最後取消,機票錢有得退,,但酒店就無得退八千幾
...

做得政府的檢疫酒店,應該(因航班熔斷/旅客確診/航班取消)要有得退款才公道

伯爵府

pauline_c 發表於 22-5-3 18:30

政府有個 list,一間一間問

份list 去到7月,8月份既list通常幾時先知(emoji)?

水晶宮

milkylok 發表於 22-5-4 07:53
份list 去到7月,8月份既list通常幾時先知(emoji)?

5月中或者6月中,你留意政府網站

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

noproblemom 發表於 22-5-3 17:37
Book 檢疫酒店先,因為confirm 機位要先有酒店。我上個月做,阿囡剛返咗黎了。
...

confirm 機位要先有酒店 > 所未一般網上訂票,如何需要客人訂酒店呢?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

yuyueng 發表於 22-5-4 08:15
confirm 機位要先有酒店 > 聞所未聞。一般網上訂票,如何需要客人訂酒店呢?

...

你唔信我都冇辦法,我只知上月我被要求咁做,聽到都呆咗,我要俾hotel confirmation no. 同酒店資料先搶到機位。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

MSRY 發表於 22-5-3 18:18
請問係邊度book檢疫酒店?

去check 番檢疫酒店清單,有好多地區揀,而家應該俾我果陣仲多選擇。

我揀咗東涌酒店,阿囡機場去都近,我哋住新界西,放點日接佢都近。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

Candylau138 發表於 22-5-3 18:19
請問返港係咪要打齊三針?

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/concise_guide_vaccinated_travellers_CHI.pdf

伯爵府

pauline_c 發表於 22-5-4 08:07
5月中或者6月中,你留意政府網站

謝謝資訊(emoji)

珍珠宮

我係check 咗機票都檢疫酒店都有位先兩樣一齊book

水晶宮

noproblemom 發表於 22-5-4 08:19
你唔信我都冇辦法,我只知上月我被要求咁做,聽到都呆咗,我要俾hotel confirmation no. 同酒店資料先搶到 ...

搶後補機位?你同邊間航空公司訂?酒店問航班 booking 反而遇到更多。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

pauline_c 發表於 22-5-4 08:56
搶後補機位?你同邊間航空公司訂?酒店問航班 booking 反而遇到更多。

唔知係咪後補,原先買CX 直航6月2號,後阿囡想改早,改到LHR -> AMS -> HKG. CX 要求我俾hotel confirmation 先firm到改機票。

水晶宮

noproblemom 發表於 22-5-4 10:50
唔知係咪後補,原先買CX 直航6月2號,後阿囡想改早,改到LHR -> AMS -> HKG. CX 要求我俾hotel confirmati ...

可能佢嘅位好有限,又唔想你再改先問你攞 hotel booking。我覺得有少少怪,因為我同 CX 改咗幾次 booking,都無過問酒店 booking 資料。

複式洋房

多謝大家回覆嘅資訊。

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Book機票先,因為機票可以free change, 但酒店book完比哂錢,轉頭又無機位,酒店唔會比你改

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

js1204 發表於 22-5-3 23:52
因為試過航班改期兼最後取消,機票錢有得退,,但酒店就無得退八千幾
...

吓!好少酒店咁cheap,通常「非自願」改動都俾改

珍珠宮

6299 發表於 22-5-3 22:22
諗到個情形應該好煩 ,熔斷可能無咁快復飛,即好似之前有人滯留外地,又復飛要即刻訂到酒店先得 ...

政府宣布即日起暫緩個別航線熔斷機制 直至另行公告

政府決定即日起,暫緩個別航線「熔斷機制」,直至另行公告,目前正按機制停飛的航班亦可受惠重飛。

政府發言人表示,因應數據分析顯示,在機場「檢測待行」及指定檢疫酒店進行的核酸檢測,已能發現絕大部分輸入個案,而輸入個案所帶來的風險,在嚴謹外防措施下,亦對本地疫情影響相對較低,相比之下,現階段繼續實施「熔斷機制」對阻止輸入個案的效益不大。

除了檢視相關數據,當局亦考慮到現時正值留學生回港的高峰期,暫緩個別航線「熔斷機制」有助減低對抵港人士的影響,可更精準和更有效地阻斷輸入個案流入社區。

首頁

尾頁

跳至