嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Twinsmami03 於 08-7-17 16:55 發表
Candy, Maggie,

我對仔做test, 好似唔洗咁耐. 佢哋喺學校做, 9:30先去, 未夠12:00已經做完, 中間仲有食茶點.

嗰日我去接佢哋, 問做咗啲乜, 佢哋剩係講咗電腦嗰part, 返屋企後我又唔記得再問. 好彩candy你咁好記性 ...

我想,學校是他們地頭,一切都會順利點.最初我都考慮過去hku,但始終對我們來說,太遠了.搭完長途車,人都散了,邊有心機做test.

別墅

hi 大家好
我都好想一次過生兩個呀
諗下都開心呢
不過我想像倒湊兩個既辛苦程度...

得閒上我個blog睇下丫, thanks!
http://hk.myblog.yahoo.com/donutandbubble

原文章由 serenacheung 於 05-11-14 11:37 發表
Dear All,
咁啱上黎八吓, 就見到開新part!!
開張大吉!!!
越來越熱鬧!!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我收到她們的電話.但那天細孖要去威記,所以要改期,要再約.

大宅

我都有報到呢個test喎…填左問卷之後就冇左回音~~~~~~~啦﹗

唔知係咪我個對太細唔受佢地玩呢

原文章由 candy_kent 於 08-7-23 16:31 發表

maggie & twinsmami03
好記性真係唔講得上啦, 因為都過左成一個星期, 有部份已經忘記了, 我真係好認真咁稔左好耐才記得咁上下jar, 等大家都對個assessment多d information.

我本來都有稔過在校內做, 只不過基於 ...
孖寶Club HK Int'l  (歡迎所有twin參加)
請到留下言啦︰http://hk.myblog.yahoo.com/twinclubhkint
e-mail: [email protected]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 candy_kent 於 08-7-25 17:25 發表

maggie
現在改左幾時做test呀 ?

細孖去威記覆診呀 ? check乜呀 ? 你現在仲有無去qe覆診架 ? 有無轉到第二間醫院呀 ?

來緊我8月有個booking, 稔緊睇埋今次想轉番去東區, 貪佢近d就腳d, 唔知好唔好呢 ? ...

hku仲未約,我只是告訴她放假時間,覆診時間,等再約.
至於qe,我8月14都有appointment,都有考慮轉威記,橫掂都有好些appointment在威記跟緊.
我在威記,是看眼科.講開就一殼眼淚.一直以來,我都覺得細佬右眼有少少怪,好像有斜視,但因不是很差,所以次次mch,qe覆診都說無事.到他們足3歲,即刻去盲人輔導會check(因那兒最快有期),check了都說無事.但一直都未釋疑.之後再在qe覆診,醫生又說無事,但我很堅持,他才寫referral,reason是家長request.排到威記,1st check說少少散光,但早兩日check又說散光引致斜視,但有事的卻是左眼.book了下個月check度數配眼鏡,然後再隔幾個月看有否進步.但我很心急,今天就去了hb朋友那間公司check(他是視光師).結果細佬有散光,但不嚴重,不用配眼鏡,但有色弱.兩隻眼都有少少斜視,但都算ok.反而輪盡的是哥哥.
哥哥在mch而check到有散光,下星期一威記有appointment(一個去完又一個,我的假都放盡了).今日去開,順便check埋.色弱是天生,所以idential twins都一樣有(看到他們test,真的在同一處"死").也是兩隻眼有少少斜視,也是屬於ok.最慘是左眼有300度散光:( :( :(.現在要配眼鏡,3個月後再check,無進步就要遮眼.
之前和細佬做晒心理準備戴眼鏡,誰知最後細佬暫時ok,反而無準備的哥哥要戴!他無心理準備,不大願意,幸好hb也是四眼仔,相信對他接收戴眼鏡有幫助.現在最希望快點取眼鏡,哥哥戴後有大進步,另左眼function番.

我最激氣是,看回盲人輔導會那張record,兩個都無斜視,色覺測試合格,遠視散光都在可接受範圍.難道哥哥的左眼在兩年內有大退步?還是他們當時太細check不準?還是負責的視光師不負責?

禁止訪問

大宅

candy,
最初qe都是refer去眼科,但打去問,他說現在要跟區,我要去威記.
威記是衰在每次去做唔同是撿查,花時間.現在是等細佬再去威記check度數,因為我在私人的視光師度check是under100度,無威記講得那麼嚴重.如果威記也是under100度,當然不用配.
哥哥的問題是一隻眼under100(不用配),一隻300度,所以一直以來其實都師用緊好眼,差眼因無乜用令視覺神經發展不到(類似原因),所以即使現在有眼鏡都是看不好的,要緞鍊番差眼才可令它在鏡片幫助下看到.我猜,如果兩隻眼都差,可能反而好些少.

大宅

唔知是否個個都覺人地唔得自己得.我那個視光視也是說政府好求其唔好信:)

大宅

Hi ! 還記得我嗎 ?
我都有參加 hku 研究, 下星期在家裡做, 我都好少上黎呢邊傾計

原文章由 candy_kent 於 08-7-15 12:17 發表

maggie, irene, leon, twinsmami03

我對孖女已經做左個test, 我地係7月9日去hku入面做既, 約左10:00做, 完左真係要12:30架.

佢地個research會連續做三年, 所以來緊果兩年都要分別再做第二次及第三次test.

果 ...

[ 本文章最後由 BOYSTWINSBB 於 08-8-13 14:18 編輯 ]

禁止訪問

大宅

Candy,
今日去完QE,忘了說轉醫院.你呢?
或者過兩日打去問下可唔可以轉.
其實現在無乜事,也不是一定要覆診,不過政府醫院仲肯俾期,一年一次,又無乜所謂:)

大宅

candy,maggie:

無錯,健康院睇眼係好拿西,我開頭帶細孖去睇時佢話無野,佢話如果我唔放心可以寫封信轉介我去眼科醫院,點知一去眼科醫院睇就話細孖有外斜視,要做手術,所以如果有懷疑一定要去專科check,我細孖做完手術都有帶眼鏡,佢開頭都有d唔慣,但帶帶吓都ok,佢帶左4個月,擒日返去覆診醫生話暫時可以唔帶住,好開心呀.你試吓比佢揀d佢喜歡嘅,細孖自己揀左副winnie the pooh,佢勁鐘意,都帶得好好,無成日除出黎玩.

[ 本文章最後由 irenepang803 於 08-8-22 18:40 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Candy,
QE只有星期四am的:)
兩個昨天在學校做了.他們應該都ok合作的,因為他們說姐姐讚他們乖所以送了貼紙給他們.兩個傻下傻下,問極都只說:有貓頭鷹,聽下同唔同聲,其他一概不知!

irene,
做完手術咪一天都光晒啦!唔駛擔心.咁成功咪好囉:)

講到我,哥哥都ok適應戴眼鏡,但一遮眼就好抗拒,勉強試了三天,希望慢慢會合作d.弟弟就激死了.去威記驗度數,居然無滴藥水!!!!!
現在他共驗了兩次,一次是私人的視光師,check到幾十度,唔駛戴眼鏡.威記就一隻眼150,一隻200,一定要戴.戴唔戴都ok,但度數相差那麼多,我信邊個?現在我再找第三個check,會滴藥,希望準d

首頁

尾頁

跳至