嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 mcdull2003 於 08-6-13 14:52 發表
Leon,

真是好了. 孖女入到理想學校. 我現在也為孖 b 明年入小學的事苦惱. 到現時為止都冇心儀的一條龍派位的小學. 我仲是心大心細讀不讀直資學校好.

今個 summer, 所有 bible classes (自己教會, 城浸, 潮語生 ...

Mcdull2003,
你報唔報浸小?其他官津小有無心水?可以先試第一輪,失敗再報浸小嗎?

大宅

原文章由 Maggie3493 於 08-6-13 16:59 發表

Mcdull2003,
你報唔報浸小?其他官津小有無心水?可以先試第一輪,失敗再報浸小嗎?

maggie,

你識唔識人讀浸小 ?? 讀書會否無咁辛苦呢 ?? 將來是否銜接到香港的大學呢 ??

大宅

mcdull,

另一間bible class係九龍城潮語浸信會,但今年佢地冇音樂週,不過假聖就有,日期28/7-1/8,時間10am-3pm,孖女上年話好好玩,高度評價,收費$160! 你打去check吓仲有冇位,因為幼稚園生位唔多,Tel : 23390220,15/6 deadline!

大宅

Maggie,

激氣, 剛打好, sent 不到. 唯有用 mix with English 可以快 d, 否則 lunch 完都打不出.

Baptist primary school briefing will be held on 27 June.
I will apply but need to give up the 1st round ballot.

Regarding the 官津小學, the only one nearby with one dragon is 陳瑞棋喇沙.
But it is catholic, hence still think of others school.
I don’t want to apply non-dragon school because I don’t want to spend a lot of efforts

with the kids just to accumulate certificates for Secondary School later on.

How about you, will you apply Baptist primary school or you will only
apply for nearby 官津小學.

原文章由 Maggie3493 於 08-6-13 16:59 發表

Mcdull2003,

大宅

Maggie,

激氣, 剛打好, sent 不到. 唯有用 mix with English 可以快 d, 否則 lunch 完都打不出.

Baptist primary school briefing will be held on 27 June.
I will apply but need to give up the 1st round ballot.

Regarding the 官津小學, the only one nearby with one dragon is 陳瑞棋喇沙.
But it is catholic, hence still think of others school.
I don’t want to apply non-dragon school because I don’t want to spend a lot of efforts

with the kids just to accumulate certificates for Secondary School later on.

How about you, will you apply Baptist primary school or you will only
apply for nearby 官津小學.

Mcdull2003,

大宅

Leon,

Thanks, just read your message and phoned to the
church. They said that the deadline is over, ask me
to contact them again tomorrow when the responsible
staff came back.

By the way, how many bible classes 孖女 apply this year.

原文章由 LEON 於 08-6-13 22:25 發表
mcdull,

另一間bible class係九龍城潮語浸信會,但今年佢地冇音樂週,不過假聖就有,日期28/7-1/8,時間10am-3pm,孖女上年話好好玩,高度評價,收費$160! 你打去check吓仲有冇位,因為幼稚園生位唔多,Tel : 23390220,15/6 deadline! ...

大宅

Leon,

Thanks, just read your message and phoned to the
church. They said that the deadline is over, ask me
to contact them again tomorrow when the responsible

By the way, how many bible classes 孖女 apply this year.

mcdull,

另一間bible class係九龍城潮語浸信會,但今年佢地冇音樂週,不過假聖就有,日期28/7-1/8,時間10am-3pm,孖女上年話好好玩,高度評價,收費$160! 你打去check吓仲有冇位,因為幼稚園生位唔多,Tel : 23390220,15/6 deadline! ...

大宅

Leon,

mcdull,

別墅

Hi all,

冇嚟幾個星期, 乜講緊小學呀?

Leon, 恭喜晒, 孖女入到理想學校. 咁你跟住就會好忙喇. 聽聞MCS好demanding, 唔知係唔係呢?

Maggie, 你都會同孖仔分學校呀? 我兩個都有差異, 大孖係fast-learner, 學嘢好快, 細孖就差好多. 但細孖亦有佢嘅優點, 我覺得佢哋嘅差異可以接受. 同埋既然佢哋咁好彩, 有個孖生嘅兄弟一齊, 我希望佢哋可以互相學習, 互相幫忙, 互補不足, 所以都係打算俾佢哋同一間學校. 咁我自己都唔洗咁辛苦嘛.

大宅

原文章由 LEON 於 08-6-9 15:32 發表
All,

派彩完畢了!幸運大孖入到我區第一志願的女校MCS,而細孖就哥哥讀! 眼見今年身邊的朋友都派都很理想,其中一位教友女兒更跨區入到協恩啊,這位媽媽形容為神既恩典,因為跨區機會係微乎其微呢!

一齊已成定局,總算鬆一口氣,現 ...

LEON:
恭喜您呀,真係要感謝主,2s入左天神,都係我區第一志願的女校,好開心,今年好多都派得好好呀,學校有好幾個都係誇網派倒第一志願,我都好戥佢地開心.

大宅

多謝各位祝賀!不過開心言之尚早,日後條路都唔易行啊!

Irene,
天神一條龍,日後唔駛擔心,太好!即是話升中係又跟JC個女一齊? 可以行路返學嗎?
細孖best friend都入左天神,佢mama開心到震,不過呢個summer就開始要上d預備班補補佢!

Mcdull,
我囡只報左城浸+潮浸,另外加左d學術既course俾佢地!
希望潮浸有位俾你啦,因為full day好正啊!:lol

大宅

原文章由 mcdull2003 於 08-6-16 13:41 發表
Maggie,

I will apply but need to give up the 1st round ...

mudull2003, siubakto, twinsmami2003,all
係呀,我決定了把他們分開,讀附近的津小.
浸小我有個朋友個女讀緊,無好詳細的傾,她覺得ok,因為女女讀得開心.
我最初都有想仔仔讀這間,但自從離開浸幼後,已放棄了.自己知自己事,兩個仔都是怕醜,要interview只會大家失望.
當初想浸小,都是想讀一條龍的基督教學校.但自從知浸小不是太重基督教外,也覺得不是太可惜.(我是屬於追求平凡的家長,對他們的期望只有:健康,正常,信耶穌:) )

其實是否報直資,真要看很多因素.如果第一論沒有有信心的心水,而對浸小也ok的,也可以試試.不過真要考慮12年x2/3的學費.
至於是否一條龍,我.我個人覺得如果孫名揚的可分班用英文教學真的實行,那升中一應該會好些.當然是前提:1.不求一線名校; 2.自己的小朋友成積ok.如果小朋友是屬於可用英語教學,你怕無好點的學校收.就算中中,也是英語精英班.而且入得直資,要預備去外國讀大學.直資/私校,對學生的態度和名校是很不同的.我有朋友的女女讀私小,中學讀名校,讀了兩年頂不到那兒的氣氛,中3就去了英國.

另外還要考慮小朋友返學時間.小學不同kg,返全日,如果用上1,2小時在上下課的話,小朋友會很辛苦的.我有朋友的仔仔讀小一,已經是區內小學,因要坐校巴.加上有一兩日上課外活動,每天必定過11點才可以睡覺(小一而已,而且家長都不是要求高的人).

mudull2003
你不是有協和嗎?

[ 本文章最後由 Maggie3493 於 08-6-17 10:02 編輯 ]

大宅

Hi ,恭喜哂大家呀~

真係感謝主呀!!

我對孖而家先四個月,有排等呀~~努力呀大細孖,
yeah~~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #4 irenepang803 的文章

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Irene,
恭喜晒, 派到第一志願.

Candy,
上次參觀小學又撞到你. 你有冇報名呀? 我冇呀, 因為我同hb同一齊去嘅朋友聽完都感覺麻麻地.

Maggie,
你咁快就決定咗真好, 唔洗煩. 我而家傾向搵直資或私校, 但要睇兩個仔interview表現, 真係好擔心, 佢哋有時可以完全唔出聲唔答人架.

民房

28)3AMum..........(07/05/04 )龍鳳

原文章由 Babe 於 05-11-14 10:56 發表
歡迎登陸part 8!

1)loloma............(20/11/91)孖仔
2)mrs.leung.........(08/10/94)孖女
3)onlokma...........(??/12/98)孖仔
4)CCHOW22...........(??/03/00)孖仔
5)3kids.............(19/07/00)孖仔
...

首頁

尾頁

跳至