夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

Re: 一個家庭可以沒有儲蓄嗎?

我由第一份糧開始就有儲錢.結左婚,有左仔仔後更要儲錢.我可以半年不買一件衣服,但一定要有個錢傍身.有點錢傍身,個人都定D.更何況而家我係全職媽媽,老公一個人做野.不過人家來借又很煩.好像有去冇回頭.

洋房

所以有錢都唔好比人知, 我時時都同人講要供樓, 要養仔,冇多餘錢呀, 所以 99 & 62 都覺得我兩公婆好窮嫁,冇人會問我地借錢嫁, 但我地都有D儲蓄, 故到目前為止我地都唔需要問人借[quote]
sarahlee 寫道:
[quote]
ac321 寫道:
我覺得有固然會好D,但冇又吾使死呀?!

我有個朋友,兩公婆都儲左吾少$,但個老公

大宅

做女o既時候已經有儲錢.
結o左婚更加要儲.尤其是個
老公冇比家用.
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

侯爵府

我最近先發覺自己原來個個月都洗緊D積蓄, 好彩有日個friend問我個個月有無錢剩, 我計計下先知原來無. 仲要洗突.
唉, 以前做女時都有儲錢架, 不過結婚時用哂, 我自己又大洗開, 見到鍾意嘅就買, 後來亞仔出左世都ok, 點知佢返左k1, 學費加雜費成$2800, d錢就唔夠洗. 而家唯有從新計過條數, 呢度慳d, 果度慳d, 連亞仔都要轉間平d嘅幼稚園, 無法啦, 馬死就要落地行, 唔通頂唔住都要死頂咩. 以前d friend叫我去邊就去, 而家就要諗過先.
不過我無為左無得嘢而唔開心, 相反我為左自己可以咁慳而開心.
好彩公司最近出左兩個月bonus, 老公叫我用左佢咪無咁手緊, 但我決定儲起佢, 只係用左500蚊買嘢. 都唔算過份吖.

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有當然好啦, 但儲唔到都無計.

你未有小朋友, 我諗快d搵返份工, 趁呢段時間儲錢, 有時做野邊有咁理想, 間間公司都有d麻煩人, 你resign得幾多次? 唔好咁在意d人, 捱捱下又1個月又出糧, 好過日日係屋企.

我同老公初初結婚時每月儲幾千, 跟住搬屋同生bb使o左一部份, bb出生後錢儲得好少, 但仍堅持儲錢, 如果唔狠心d每月撥一舊錢去儲, 月尾一定洗晒, 同埋記住card數要月月清, 唔好還min, 邊個盆數keep得好就由佢來管數, 屋企財政狀況要大家傾, 例如呢個月要去飲又或者使大o左, 就要下個月唔好join咁多gathering, 慳d使, 儲蓄係習慣, 快d開始啦.

[quote]
火火山 寫道:
我而家都唔知點好, 又因人事問題剛辭職了. 好煩丫,近尼年都轉左三四份工, 都係因為人事問題而走, 可能我唔鍾意玩埋堆同排除異己, 所以好難同d同事合得來, 所以轉工到自己都好心灰, 我都不求d同事好人, 只要唔好攪噤多野就得架啦, 但都........噤老公就話休息下先, 遲d先算, 但我又無小朋友, 日日係屋企除左做下家務同煮飯之外, 好似無咩建樹, 淨係老公份糧又"

禁止訪問

民房

當然要有la...起碼要有一年半載的家庭使費儲備la
好似我依家咁...老公啱啱失業..一個月la...你咪話唔驚..
就算我有儲蓄...都 又供樓,又工人!唔知佢幾時至搵到工..!!
由其係有小朋友的家庭$$$儲越多越好!

禁止訪問

洋房

儲蓄真的要視付你的能力...可能或多或小都須要....要諗下無野做可以支持幾耐呢?

男爵府

我買

複式洋房

一定要有.我老公個份係用日常開支,我個份係save,有起事上黎都唔使擔心$$,同埋我會諗將來,退休?等,我覺得女人係呢方面好有心得,包括我

男爵府

當可以冇saving,如果unemployed點好???

要有最少家庭開支的6個月saving架!!

侯爵府

好媽媽勳章

sarahlee 寫道:
ac321,

我都覺得有的儲蓄好的, 但我老公屋企又係咁, 成日問我老公借錢, 上個月我先知原來加加埋埋, 成十萬幾, 你話呀!!大佬, 我屋企都有兩件, 都要以備不時之需呀.

有時做人就係禁,有又煩、冇又煩....... :-( :-(
最慘係當個老公都覺得返正儲蓄是多餘$,比D佢屋企人都冇セ所謂時,重煩.......(真係自己使左好過!) :-( :-(

侯爵府

好媽媽勳章

waiwai75 寫道:
所以有錢都唔好比人知, 我時時都同人講要供樓, 要養仔,冇多餘錢呀, 所以 99 & 62 都覺得我兩公婆好窮嫁,冇人會問我地借錢嫁, 但我地都有D儲蓄, 故到目前為止我地都唔需要問人借

妳就好啦!!
起碼妳老公認同妳既做法!!吾使為D儲蓄吵架!!

侯爵府

好媽媽勳章

ha8mo 寫道:
佢地都儲埋好大舊錢喎!

一筆過將D儲蓄買左層樓

我宜家儲到的錢
已經夠cover層樓餘下既欠款
但我唔會一次個俾晒佢
因為始終要keep cash傍身

但我又想換樓
因為宜家只係叫做緊緊夠住
想換到約600呎
等第時生一個時多少少地方用

係呀!佢地兩公婆,每人每月人工3萬幾,租幾仟既屋住,所以儲到1大舊$,跟住咪成日比老公d屋企人'打注意'囉,最大問題係個老公又覺得每次要果幾萬又吾係多(相比d儲蓄),但個老婆又覺得佢地年年要2、3次,加加埋埋就吾少.........
結果咪因為d儲蓄而家嘈屋閉囉!! :-( :-(
當時係我教佢(個老婆)買樓洗世d儲蓄

係呀!!我都係禁架!!
有少少$係手時就心思思,又想去下旅行、又想裝修間屋、又想換車、又想換樓.........hehehe 所以我永遠都冇$剩!

子爵府

儲到有邊個唔想儲喎!

我同老公收入 ok, 但兩邊家庭負擔都大.
每月仲要供樓, 又要比錢媽咪湊 bb.
所以月月清咁滯.

就算儲到少少, 交稅呀, 過年過節 .... 又會清晒.

咁多年都係咁. 所以, 最後買左份基金,
叫做有返少少保障.

別墅

當然要啦!如果唔係就.....

成日要錢多 乾水乜都喎 借錢最折墮 爬低翳契哥

大宅

絕對同意. 所以決定唔做野, 交小d稅, 同家用, 出來洗費多d, 反而無做野洗費小左. 慳小小條數o係番度. 但我24小時完全自由, 又可以湊番個仔. 無做野反而仲有d錢可以儲下.

由 yau_grace 於 2006-07-10 19:16:53

儲到有邊個唔想儲喎!

我同老公收入 ok, 但兩邊家庭負擔都大.
每月仲要供樓, 又要比錢媽咪湊 bb.
所以月月清咁滯.

就算儲到少少, 交稅呀, 過年過節 .... 又會清晒.

咁多年都係咁. 所以, 最後買左份基金,
叫做有返少少保障.

男爵府

.......

曾師奶 寫道:
當然要啦!如果唔係就.....

成日要錢多 乾水乜都喎 借錢最折墮 爬低翳契哥

大宅

絕對同意!
兩邊家庭同供樓已經無晒錢噤滯, 辛辛苦苦儲返黎dd錢又要交稅, 一鋪清袋. 所以我老公話不如我唔好做野, 一來稅都可以慳返, 二來個屋企有人打理(如果我地平時返工, 屋企係一個狗竇噤亂同污"joe"), 三來我又唔駛成日好似舊炆疆噤(尼個係我老公話既), 我開心d, 佢見到我又開心d.....
但係我又怕無儲蓄好唔掂, 學其他媽咪話齋, 有事上黎要用錢都無, 又係唔掂.

首頁

尾頁

跳至