跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: BB鍾唔鍾意食米糊?

我都覺bb d屎臭左,昨天仲痾左一次幾鮮綠色的屎(份量係少少),嚇c我!

公爵府

可能米糊唔消化, 蝦仔試左幾啖之嘛, d 屁係極之臭, 尋日仲要換片片時, 的起佢對腳, 對正我放屁 我差 d 比佢臭死 :idea:

所以今日婆婆開始比粥仔佢食, 佢又痾返黃色便便, 蝦仔痾左綠色便都好耐下喇
[/url]

大宅

Cherie&MoMo,
係呀...我部電腦之前壞左唔可以成日上網, 而家整番啦, 所以整張新相,,,嘿嘿.mo mo 都換左喎, 蝦仔都換埋..嘿嘿
mo mo又係鍾意食杰d呀?佢食蔬菜茸, 係咪用奶開架? d菜恰定蒸黎整茸? 我仲未試比菜佢食, 諗住等意粉仔食多個零星期糊仔先..

我意粉仔用米水開奶都冇變米芝蓮呀:tongue: 所以冇再4個月時飲左2星期都費事煲..嘿嘿

蝦蝦,
蝦仔食左糊仔後好似(有 d 唔消化, 隔一輪, 嘔返 d 渣出黎, 痾爛)咁可能未適應得到呀,,因為意粉仔食左痌既屎屎反而硬左唔係爛架,,同都冇嘔...你比佢食幾多oz糊仔呀?
該用戶已被刪除

公爵府

意粉 & cherie,
蝦仔係試食左幾啖喳, 大約 1/2 茶匙, 仲要唔杰添, 之前 4 個月試過都冇問題.

婆婆話糊仔太熱氣, 唔好叫蝦仔再試喎, 而家試下粥仔, 順便清下腸胃, d 粥仔煲棉 d, 近似糊仔咪冇問題囉.
[/url]

大宅

icic,,,我驚第日煲 d粥仔煲唔夠棉 呀...因為煲少少咁,,都唔知點較火喉. ?-( :-(

公爵府

你有冇小飯煲 / 電子瓦'餐'? 呢兩款要黎煲粥仔咪正囉
[/url]

大宅

蝦蝦,
我既飯煲係大架, 冇電子瓦'餐', 但有一個小真空煲, 得唔得架?

男爵府

煲粥前, 最好將米洗乾淨後,
再用將熱水滲入米...足足一個鐘,
然後好似煲粥, 錦煲,,,就可以了...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

咁你地會落咩餸煲粥呢?

洋房

I have tried to give my BB congee but he didn't like it or he is not ready for it. Instead, he loves eating cereal a lot. I add vegetable, egg or banana to the cereal. Yummy !!

公爵府

蝦仔都係食緊白粥喳, 剛剛開始試食, 遲 d 先放肉入去煲, 當然, 米糊會吸引 d.

粥仔 d 味道淡 d, 都係香口, 係咪 d 米唔夠香呀?
[/url]

複式洋房

查實煲粥比幾多米同幾多水好呢? 因為一餐都唔知點煲好!

別墅

MuelMuel 寫道:
你地BB鍾唔鍾意食米糊?我bb吃o左約一星期,好似唔係好鍾意o甘!有什麼方法令bb食得叻d!

我個bb同你一樣,初初好鐘意食,但食咗無耐就唔肯食,我就轉咗煲粥仔比佢食,而家keep住一日食一餐,幾好家,你可以試下。

首頁

尾頁

跳至