自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

天氣涼爽,带長袖衫同外套 東歐風景同建築物最靚 如果跟團,領隊一定話你知有咩要買,甚至帶你去買,如奥地利買Swarovski,德國買錶咁! 其實東歐好多手工藝品同水晶制品好靚, 如果你飲酒嘅,可在奥地利留意水晶酒杯及擺設,捷克買手制木偶咁,我記得買鵝肝醬都好好食 BTW, 小心財物,尤其维也立!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

阿笑 發表於 23-8-29 12:32
1x年前跟過美麗x東歐團,好似11日,捷克奧地利德國等地方,食住遊領隊都幾好幾滿意。
大部分都係睇吓行吓, ...

謝謝JM

侯爵府

pomanlife 發表於 23-8-29 13:48
睇下你有咩需要

布拉格 郵局入面商店買三角沿筆最平,幾年前平均只係港幣一蚊一支,還有木顏色筆都好平, ...

謝謝JM

侯爵府

Gorgor0612 發表於 23-8-29 14:18
天氣涼爽,带長袖衫同外套 東歐風景同建築物最靚 如果跟團,領隊一定話你知有咩要買, ...

謝謝JM

大宅

我都想去

侯爵府

中性人 發表於 23-8-29 17:58
我都想去

去啦

子爵府

cltw1211 發表於 23-8-28 16:59
我家人剛回來,話買名牌抵有7折而且退稅
另外最多係買朱古力,不過老實講好鬼難食,太甜

啲朱古力千祈唔好買,除咗標明70-85% dark chocolate,其餘啲甜到飛起,一盒盒咁托返香港做手信,擺公司茶水間,擺好耐都銷唔去,送畀親戚朋友都話太甜食唔落,好彩有工人姐姐幫手食。難為我嗰時喺奧地利拎返黎拎到CC吓。經驗之談。

子爵府

junzi_HK 發表於 23-8-28 17:30
樓主去東歐還是去中歐?感覺香港旅行團多數係西歐或中歐,東歐真係少團。
捷克:玻璃藝術品、波希米亞色彩 ...

奧地利水晶,施華洛世奇嗰啲⋯

大宅

3333 發表於 23-8-29 20:57
奧地利水晶,施華洛世奇嗰啲⋯
吓個d唔係咩水晶係石頭喎。國內小紅書都有講合成水晶嚟,睇下展品買下鉛筆還可以。

別墅

名牌包包

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

匈牙利可以買辣椒粉
你12日去咁多地方, 基本見乜野啱就買啦, 唔好諗

子爵府

junzi_HK 發表於 23-8-29 23:33
吓個d唔係咩水晶係石頭喎。國內小紅書都有講合成水晶嚟,睇下展品買下鉛筆還可以。
...

乜唔係大家一提起奧地利水晶施華洛世奇嗰啲就知道係人造水晶嘅咩

大宅

3333 發表於 23-8-29 23:57
乜唔係大家一提起奧地利水晶施華洛世奇嗰啲就知道係人造水晶嘅咩
...
我對首飾無研究,每次窮遊,連呢類首飾都俾唔起。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

當年十月參加這個團,撞中奧地利德國的第一場雪,帶唔夠衫凍到死下死下。唔帶厚衫都最好帶些保暖內衣,隨時天氣突變都應付到

子爵府

pomanlife 發表於 23-8-29 13:48
睇下你有咩需要

布拉格 郵局入面商店買三角沿筆最平,幾年前平均只係港幣一蚊一支,還有木顏色筆都好平, ...

係咪聖誕廣場、鐘樓附近,見勁多遊客-籃籃買護膚品,尤其係台灣人,顏色筆都有入去睇,哇,-盒(emoji)面紅色都廿幾枝

子爵府

rolandbb 發表於 23-8-27 23:58
有無人跟過呢個團?
上星期報了,下星期一出發。
想問吓9月頭東歐果邊係咪已經開始凍?東歐有咩手信係必買 ...

真係千萬小心財物、passport ,早前去維也納、布拉格,簡直攻防戰
9月份溫差都大,尋日瑞士Zermatt 已經落雪,今年又唔算極酷熱,防風防水外套必備

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kc天長地久 發表於 23-8-30 01:13
係咪聖誕廣場、鐘樓附近,見勁多遊客-籃籃買護膚品,尤其係台灣人,顏色筆都有入去睇,哇,-盒(emoji)面 ...

護膚品同鉛筆都唔係台灣人開嗰間,台灣人介紹嗰間都有買,覺得我舖出黎呢個牌子好用,台灣人介紹嗰啲野都唔平,包括網上介紹換錢既地方都唔平,我地自己去搵左啲匯率更抵既冇手續費

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

angelbbb 發表於 23-8-29 12:35
美xx 團费比其他平,住好不好?

比永安平兩千幾、但酒店都是住商務酒店、永安酒店很好、最後一晚住景點旁的希爾頓、而且有好多餐是自費、要比較一下兩間的酒店及行程表~

頭幾張是洒店房、窗外景~

.
attach0/tmp/phpLTSx34
attach1/tmp/phpTcdXOu
attach2/tmp/phpJwlwAU
attach3/tmp/phpv1vfmk
attach4/tmp/phpPhX97J

男爵府

樓主去東歐還是去中歐?感覺香港旅行團多數係西歐或中歐,東歐真係少團。

廿幾年前已有團去東歐,經維也納走,我留低當地玩左2日,再自己搭火車去左米蘭,吾記得跟邊間旅行社,感覺布拉格最靚,可買波希米亞水晶,匈牙利牛肉湯好飲,其它已忘記。

珍珠宮

奧地利唔係水晶咩?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊