想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

加油

別墅

積fun日日賺 發表於 23-8-22 08:27
公家有年齡限制,記得唔好太遲呀

係呀, 要40歲前, 仲有少少時間, 不過怕到時amh 再低(emoji)

你都加油(emoji)(emoji)自已和伴侶健康快樂最重要

別墅

vincent232 發表於 23-8-22 09:16
加油

別墅

Moc7coal 發表於 23-8-22 11:42
係呀, 要40歲前, 仲有少少時間, 不過怕到時amh 再低(emoji)

你都加油(emoji)(emoji)自已和伴侶健康快 ...

我有時都霖,真係無就算啦

別墅

積fun日日賺 發表於 23-8-13 00:55
求子路難行
擺左4次胎都失敗,
上年切完朱古力瘤又復發,仲要已經5cm

唔好放棄!在路上好多人陪伴,能夠拯救的只有堅強的自己,加油

民房

我仲有3年, 就到 50歲, 輾轉反覆有諗過生BB, 試一排都冇, 跟住又停咗好幾年, 突然之間又想B, 跟住有啲原因又停咗........

而家好似去到最後一刻其實都知道太遲了, 但係都好想有小朋友

我打算 IVF 而家開始搵資料, 又要睇好耐 information, forum又好散又要睇好耐, 自己又有老花上網睇好耐好辛苦

之前PM 仁安是否有WhatsApp group , 但係 未有反應, 希望有姊妹可以 PM 點樣可以 join group, 喺短時間有多啲資料, & post 一啲關於嘅文章, topic link.........
未開始 IVF 淨係睇大家嘅分享我都睇到有啲驚
好似一個好難經歷嘅階段, 我嘅所有檢查亦都冇做過, 到而家唔知自己有乜嘢問題10幾廿年都冇得生.
如果真係決定這個旅程, 其實真係好影響心情, 聽到好多姊妹都話放鬆啲, 但係其實好似唔係好放鬆到.
早10年都有喺度睇緊資料, 但係都係得個睇, 又好驚唔想要咁樣面對, 跟住都係唔生算, 咁又10年了

其實除咗可以喺Baby Kingdom 留言睇吓姊妹嘅一些留言之外, 真係好似冇乜嘢可以做

別墅

回覆 GigiLi_FB 的帖子

其實陪伴既人都唔多。。。

別墅

回覆 cctim 的帖子

快點行動啦!
唔好令自己後悔

洋房

加油,我都係上年11月開始排瑪麗。
試下做下運動睇下有冇幫助

大宅

littlegarden 發表於 23-8-19 12:36
回覆 積fun日日賺 的帖子

1點幾都唔係好差姐, 我有朋友係香港做ivf 都係失敗, 然後去台灣做, 次次都bingo, ...

請問台灣邊間?

大宅

cctim 發表於 23-9-4 14:44
我仲有3年, 就到 50歲, 輾轉反覆有諗過生BB, 試一排都冇, 跟住又停咗好幾年, 突然之間又想B, 跟住有啲原因 ...

既然你想去仁安做IVF,不如快啲打電話去約個醫生做初診先

複式洋房

回覆 siuwingb 的帖子

台灣有好幾間都出名, 你上BK 爬下文, 有愛群, 有王醫師, 有送子鳥, 台中應該價錢仲平D掛

別墅

求子路難行
擺左4次胎都失敗,

如果會有朱古力瘤、amh 又低,可能你個身體都唔太好,試下改變飲食同生活習慣,少食寒涼生冷野,做多啲運動,煲多啲正氣湯水,記得老公都要一齊改變生活習慣,就算到最後都係唔成功,但起碼有一個好啲嘅身體。

做ivf取卵時,可以試吓針灸同埋飲黑豆漿+湯水,我嗰陣時抽卵,打咗幾日針,啲卵開始生得慢,咁去搵中醫做咗針灸同埋飲咗啲強腎湯水、黑豆漿等,啲卵又真係生得快啲

別墅

Moon_jm 發表於 23-9-10 11:21
如果會有朱古力瘤、amh 又低,可能你個身體都唔太好,試下改變飲食同生活習慣,少食寒涼生冷野,做多啲運 ...

請問咩湯水比較好?

別墅

積fun日日賺 發表於 23-9-10 13:18
請問咩湯水比較好?

我已經備孕咗好多年,好多年嚟都戒左:魚生、沙律、寒涼嘅生果(通常我只食荔枝龍眼車厘子紅提子)、菜我只食啲冇咁寒涼嘅例如菜心生菜韭菜唐蒿豆苗等、夏天我都食啲正氣嘅瓜例如節瓜南瓜等、煙酒咖啡奶茶檸茶我都唔會飲、出街食飯我都只係飲熱檸水或者熱阿華田好立克嗰啲;我有時間都會去做運動;一個星期阿媽煲兩三次湯水,按季節同埋身體狀況煲唔同嘅湯水,夏天就煲吓清補涼,冬天就煲吓啲滋潤補腎嘅,我哋唔會點飲滾湯同西湯,因為比較寒涼啲;m完幾日乾淨晒我就飲連續三日飲黑豆漿(黃豆漿豆腐花比較寒涼啲我都少飲少食)

別墅

積fun日日賺 發表於 23-9-10 13:18
請問咩湯水比較好?

Ivf 抽卵時中醫叫我自己煲補腎嘅湯水,我記得大概有巴戟杜仲大棗嗰啲

別墅

Moon_jm 發表於 23-9-10 13:30
我已經備孕咗好多年,好多年嚟都戒左:魚生、沙律、寒涼嘅生果(通常我只食荔枝龍眼車厘子紅提子)、菜我 ...

好好嘅參考,謝謝你

大宅

求子路難行
擺左4次胎都失敗,

我高0 做咗幾次都唔成功,一係唔着床,着床嘅又小產,都唔知點算

洋房

求子路難行
擺左4次胎都失敗,

我第一次次IVF最後生化左,依家係第二次做ivf,今日啱啱驗完HCG,4week 4指數只得68⋯4日後再去驗,但我覺得都冇希望,心灰灰地⋯

別墅

Yuu4211 發表於 23-9-21 22:56
我第一次次IVF最後生化左,依家係第二次做ivf,今日啱啱驗完HCG,4week 4指數只得68⋯4日後再去驗,但我覺 ...

即係本身都中既?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊