自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

hellomiki 發表於 23-7-21 18:28
哦,無分數要求,感覺似VTC 基礎文憑都系讀一年考返五條二,如果DSE成績得果2,3分,讀呢d會唔會都系浪費 ...
唔係讀書材料會肥,以前毅進考試老師會放水
自從比人報左後無咁鬆

英文0分既人去讀只會唔合格,識幾個讀毅進肥左

男爵府

小ice 發表於 23-7-21 19:22
我仔呢個分數VTC唔收, 同學5分就收咗
我仔有學障,文唔得武又唔得 不知 ...

我都有學障,英文超唔掂個種人
有個同我一樣LV去讀新毅進肥左考試,重讀都唔掂

有時認真讀書要睇能力

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-7-21 19:50
我都有學障,英文超唔掂個種人
有個同我一樣LV去讀新毅進肥左考試,重讀都唔掂

同感,我仔連寫中文字都.... 一言難盡
文唔得武唔得,唔知學咩好,對咩都興趣不大

珍珠宮

2024年龍年勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 19:38
24/7再去IVE試下

職專收左佢已accept ,你意思放棄學位等24/7去vtc 試下?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-7-21 19:48
唔係讀書材料會肥,以前毅進考試老師會放水
自從比人報左後無咁鬆

我都驚佢會肥

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-21 20:18
職專收左佢已accept ,你意思放棄學位等24/7去vtc 試下?

如果有學位就未必博得過

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 18:01
DAE叫做「應用教育文憑」,讀完等於5科Level 2, 可以報政府工。
官方講法DAE係優化咗嘅毅進,課程更靈活, ...

咁同基礎文憑冇咩分別,都係保22222
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 20:26
如果有學位就未必博得過

佢都唔知自己有冇揀錯科架 未接觸過,試下咋,如果讀左發覺唔鐘意可能未必做呢行或退學都唔定,一年課程,試左先,讀完好像無文憑?一係繼續讀上去(hd)?一係出來從事做學徒

大宅

2024年龍年勳章

小ice 發表於 23-7-21 20:16
...

毅進科目除數學外,其他科目都有個人報告拉分,只要準時返學,有少少勤力,交齊功課,做好小組+個人報告(用電腦做)合格唔難,我一個小師奶為求增值啱啱讀完,差不多全A畢業,學校老師都好好,知道一D同學有特別需要,presentation 麻麻都會手下留情,DAE新課程,有D選修科唔使考試,壓力應該無咁大

珍珠宮

2024年龍年勳章

我係小貓咪 發表於 23-7-21 22:06
毅進科目除數學外,其他科目都有個人報告拉分,只要準時返學,有少少勤力,交齊功課,做好小組+個人報告( ...

講真,我個人都擔心佢毅進都讀唔到合格,因佢有學障,默寫字唔掂,記性唔掂,理解唔掂。。。以前小學跟佢功課默書教佢真是瀝心嘔血,佢依家可能只有小學程度能力 甚至更低,所以我真是好擔心佢將來 佢都想有5條2想做政府工,剛剛先問我入境處關口過關時幫人量體溫嗰啲工佢可唔可以入去做? 佢唔介意低級,只想工作安穩簡單,佢好想做政府工,如入境處/機電署呢d...
當初佢申請左vtc fd,就是想考5條2,覺得咁樣就可以入政府做了

男爵府

小ice 發表於 23-7-21 20:16
...

有D野要認命
文唔得武唔得就試下SALES/文員

錢唔係問題,問題係唔合格
你仔仲後生,讀職專/唔洗英文既課程

點都好讀一張返嚟,之後再見步行步

男爵府

小ice 發表於 23-7-21 20:18
IVE FD要有基本能力
建造文憑 有資歷格構3
睇下岩唔岩你個仔

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-7-21 22:58
IVE FD要有基本能力
建造文憑 有資歷格構3
睇下岩唔岩你個仔

職專都有資歷架構3吧?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-7-21 22:52
有D野要認命
文唔得武唔得就試下SALES/文員

錢唔係問題,佢讀到嘅話我點都供佢讀,問題係佢能力問題。
而佢揀嗰科(屋宇裝備)唔知佢讀唔讀得掂,佢唔係高大,好瘦弱 成個書生咁,只是讀唔到書嘅書生

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Giant 發表於 23-7-21 21:17
咁同基礎文憑冇咩分別,都係保22222

DAE 中文教學,學費$38000-$43000,較職業導向,準備畢業生就業
DFS 英文教學,學費$21000,準備畢業生升學

伯爵府

小ice 發表於 23-7-21 21:37
佢都唔知自己有冇揀錯科架 未接觸過,試下咋,如果讀左發覺唔鐘意可能未必做呢行或退學都唔定 ...

讀完職專,張文憑只有VTC承認,可以報HD

珍珠宮

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 23:24
DAE 中文教學,學費$38000-$43000,較職業導向,準備畢業生就業
DFS 英文教學,學費$21000,準備畢業生升 ...

原來咁分,我估DAE應該易過DFS pass,不過點都要讀好中英數,見樓上有人分享如果有學障可能都唔易pass,加上學費三四萬一年

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-21 22:31
講真,我個人都擔心佢毅進都讀唔到合格,因佢有學障,默寫字唔掂,記性唔掂,理解唔掂。。。以前小學跟佢 ...

唔好灰心,小兒有學障兼無心向學,DSE全炒,英文只有小四程度,數學就連面積、體積都唔識計;佢當初都擔心FD畢唔到業,結果連符加嘅申延數學都合格咗,即係攞到5條2(包括中英數);所以唔駛太擔心,老師都手鬆,上足堂交足功課,平時分攞高D,考試就冇咁大壓力,加油

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我係小貓咪 發表於 23-7-21 22:06
毅進科目除數學外,其他科目都有個人報告拉分,只要準時返學,有少少勤力,交齊功課,做好小組+個人報告( ...

有選修科唔駛考試咁著數?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 23:24
DFS 英文教學,學費$21000,準備畢業生升 ...

請問DSF係咩?
另外,DAE學費都幾貴,前身毅進都係咁貴的嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊