心聲留言

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-2-26 14:50
如果比著係我,如果真係太辛苦甚至覺得屈辱的話,我寧願舒舒服服收5萬,開開心心咁過日子好過,因為心情唔 ...

過左幾日,本來我都想一直模棱兩可,但每次想起呢件事我就噴火,就算過了幾天,冷靜下來,仍然噴火,我今日正式寫左封絕交信比佢,我知道無左呢個朋友真係壞處多過好處,但無辦法,我d臭脾氣係甘,對住唔識既人,我真係無所謂,當狗吠,但面對住自己知心好友誤解自己冤枉自己到一種砌生豬肉既程度,我無辦法接受

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

myfaye 發表於 23-2-22 16:52
絕交好難gala,以前有D朋友因為人情金額問題不滿,冇當面爆,但見面時會黑面,之後漸漸愈行愈遠,就算有機 ...

越有錢越孤寒/計較。

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-2-27 19:26
明白你感受!正如我之前咁講,如果你心入面始終有條刺,你無法真正原諒佢,咁好難再做朋友,前嫌冰釋唔到 ...

最唔開心既係,佢唔係一個普通朋友,而係一個大家(或者我多d)都建立左同灌溉左好多年既好朋友,一下子就甘就無左,其實呢個最初絕交既階段,感覺真係好矛盾,我心底真係好想大家可以做返朋友,但我心理上一定要佢知錯認錯同埋改過佢呢樣野,我先可以再同佢做返朋友,但隨著昨日既絕交信息佢已讀不回,時間一分一秒過去,我越來越怕佢真係以後唔再找我。雖然唔可以用量化來形容,但無左呢個朋友,我感覺好似慘過無左100萬,應該係話人生揾100萬容易過揾一個甘既朋友,絕對無誇張,但我真係唔明點解甘多年之後,呢盤花灌溉左甘多年之後,佢既毒性先第一次浮出水面

已刪除用户

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-2-28 19:50
其實我都有一個同你類似既經歷,但我冇你咁幸運,你同你朋友大家都有共同付出,而我就只有我單方面既付出 ...

我同你經歷完全一樣,其實當日絕交定唔絕交,我地一定有考慮過同掙扎過,但我明白雖然只是鷄毛蒜蓉既事,但有時人係某一個位就真係人差一口氣,我就係差果一口氣,我真係覺得好可惜,可惜到既憤怒又想落淚,最慘係佢錯得好離譜,但又完全唔知道自己錯乜,我比絕交信息佢之前,佢其實有同我"道過歉",但佢既道歉係“係啦係啦,當我唔岩當我唔著,以後唔同你講甘多野,怕左你”。佢用呢種道歉
我更加火滾,火滾到不得了,件事無辦法呢度詳細講,但擺出來問10個人10個都會覺得係我岩佢錯,我真係好不明白點解呢個世界會有呢D甘既人,自己錯到出汁佢自己唔知,我同佢解釋到口水乾佢都唔明(或者扮唔明),然後不斷同我九唔答八,我講東佢就講西,完全唔正面回答我對佢既批評,東拉西扯。如果你話有乜唔滿意,你正正常常大家一五一十,我一拳你一拳我仲舒服,佢衣家,我一拳,佢拳拳走去避,唔打我,又唔俾我打到佢,然後我都有甘樣同佢講,你“以退爲進”令到我好痛苦,佢仲竟然答,係啊,我就係以退爲進,我就係唔想解釋,你話我錯咩?係囖,當我錯囖。

佢呢種態度我真係有D想打死佢,總之,我立定心唔會再找佢,佢以後找我,我就一路"打","打"到我"打"到佢爲止
。其實我做人好多年都已經無脾氣,但就偏偏最近比呢個朋友搞到D脾氣R返曬出來!

已刪除用户

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-3-1 16:20
正正就因為我有段同你咁相似既經歴,所以我好明白你個心有幾糾結!
你朋友都真係幾賴皮架喎,如果冇誠意既 ...

現在呢段關係就好似一煲煲左好耐好靚既湯,比足心機去煲,但到最後跌左粒鼻屎落去,仲應唔應該飲? 只係一粒鼻屎,飲左唔會死唔會病,繼續有營養功效,但一路飲個心就一路“仍"住呢粒鼻屎。有時真係好難抉擇

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-3-2 12:22
可能你哋以前真係好fd,但人要明白人係會變架,單單就咁睇你朋友回應你嗰d咁輕佻既說話,對你既信又已讀不 ...

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-3-2 12:22
可能你哋以前真係好fd,但人要明白人係會變架,單單就咁睇你朋友回應你嗰d咁輕佻既說話,對你既信又已讀不 ...

不經不覺,已大家無聯絡一個禮拜,以前每天聯絡,現在其實我淡氣已經消退左,但我覺得佢仲欠我一個交代。
佢對我從來是一淡砂糖一淡__,呢幾日我開始想起佢對我既砂糖,我唔係一個感情豐富既人,但無左呢個朋友,我真真係有點想哭,我現在仍然很掙扎

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-3-5 01:58
你有冇睇過我個post入面有一篇以 "珍惜" 為題既分享文章?如果你朋友係屬於我提到嗰種良師益友,咁就唔好再 ...

如果佢唔係良師益友,普通一個廢朋友,我都不會打了那麽多字出來掙扎呢段關係

佢絕對係良師中既良師,益友中既益友。。。

但最慘最慘係現在就係差果淡氣,就係果小小一淡氣,好可惜但跨唔過

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

小傑媽媽 發表於 23-3-6 22:26
或者佢今次係過份左,但你諗下,人誰無過?係咪真係一次錯就要將你哋既友誼判死刑呢?你講得佢係良師中既 ...

理性分析,係人都明,但人真係血肉之軀,情緒,感覺,脾氣,蓋過一切理性分析,並不是憤怒冲昏頭腦,而是理性無法戰勝感覺。人差一口氣,佛差一柱香的感覺。無左呢個朋友,我真係眼淚在心裏流,只是哭不出,他也是我人生第一個無左而會想落淚的朋友。不過,我都係情願走在淚光的道路,但是我感覺自然。都唔想係呢件事當無事既情況下找返佢,我會覺得以後既關係有一條刺,現在最少將來有日佢想起我,佢都可能會反省一下自己,但如果我當無事同佢做返朋友,我相信佢永遠都唔會回想起自己曾經既過失。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至