婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

daisymomo 發表於 21-6-12 14:23
由10點幾喺奶奶度,老爺只同我講兩句野,其他人都冇同我傾計,食完午餐,我仲提議同爺爺嫲嫲去公園玩,真 ...

其實你係咪好公主?老爺新抱會有幾多野講 今日天氣差落大雨點樣去公園玩 你老公點解要氹你?你永遠睇到人地缺點,你自己呢?不如你離婚放過你老公啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主你冷靜先。離婚講條件。我不知道你們的經濟如何。分開生活,最緊要有金有水,冇金冇水就儲下CAP 下,係好現實。尤其你有小朋友, 不為自己, 都要為小朋友生活著想。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

Fion710 發表於 21-6-12 14:45

其實你係咪好公主?老爺新抱會有幾多野講 今日 ...

我都贊成樓主要離婚。佢講埋啲嘢全部都係雞毛蒜皮,又話要差唔多個個禮拜去老爺奶奶嗰邊,咁佢自己外家咪一樣,一個月去兩三次,咁又唔話嫌多喎。聽佢喺度講嘅嘢,都可以幻想到佢去老爺奶奶屋企,對住老爺奶奶嘅面係點啦。一定係黑面神咁,大家相處態度係雙向嘅,你對人點人哋咪對你點囉

水晶宮

breadcheung 發表於 21-6-12 15:02
我都贊成樓主要離婚。佢講埋啲嘢全部都係雞毛蒜皮,又話要差唔多個個禮拜去老爺奶奶嗰邊,咁佢自己外家咪 ...

樓主唔離佢老公遲早都會主動提出離婚,三日唔埋兩日嘈,男人最怕呢D女人,老婆憎自己爸媽,調返轉佢老公憎外父外母會有咩感受呢!

男爵府

回覆樓主:

你擺太多重心係屋企人上,自己都太緊張了,有時去男家如果唔係咩大錯或危險由大仔同62玩,當比時間自己放鬆,男人都係只會要求,但又睇唔到你嘅壓力

男爵府

Fion710 發表於 21-6-12 15:31
樓主唔離佢老公遲早都會主動提出離婚,三日唔埋兩日嘈,男人最怕呢D女人,老婆憎自己爸媽,調返轉佢老公憎 ...

我都覺得「人地屋企」呢個term特別梗耳
對老公來說是他父母,甚麼「人地屋企」呢,自己娘家又唔係「人地屋企」,三句唔埋兩句就要提住接受唔到頂唔順

珍珠宮

daisymomo 發表於 21-6-12 14:20
今朝一早10點幾上到奶奶度,老爺好興玩具展擺曬所有玩具出黎,小朋友玩完唔會叫佢地執,我好心話下次可以放 ...

無執玩具、玩門、玩燈制係仔仔唔啱,點解你反而去怪老爺同老公呢?

珍珠宮

daisymomo 發表於 21-6-12 05:32
自從大仔6年前出世,因為發生好多事搞到我同奶奶老爺d關係就好差,而因為咁呢6年成日都因為見面問題同我老 ...

我睇曬。我覺得唔似婆熄關係甘簡單,係你面對有6299包括你老公當中都出現控制不到情緒問題,而老公同6299一家是一體的,無得揀一個出黎,除非你老公主動同6299一家絕交,甘就分開到。
由小孩有問題玩燈玩門,係我就會自己出聲,唔會嘈幾次老公,本身大部份老公都係帶娃白痴,亦覺得講兩句好少事,自己講左就ok
睇公園件事,唔知點解會嬲到走,估計係自爆...我諗係其他人眼中,你既表現都係佢地熱討既話題。
既然甘難控制,就叫老公每星期自己帶小孩去6299度,閒言閒語話你唔黎實有,但係事實,比人話下都係好正常,正如你要爆啦,你都會上黎呻下啦。

珍珠宮

daisymomo 發表於 21-6-12 05:32
自從大仔6年前出世,因為發生好多事搞到我同奶奶老爺d關係就好差,而因為咁呢6年成日都因為見面問題同我老 ...

建議睇下醫生見下社工先。
我自己本身多年情緒病,真係千其唔好比借口自己,話:因為甘,所以我先甘。如果你永遠甘諗,永遠都好唔番。
你好像因為甘,所以我做什麼都有理由的。
甘你只睇下你自己感受,睇唔到其實其他人都有感受的。

大宅

Fion710 發表於 21-6-12 14:45

其實你係咪好公主?老爺新抱會有幾多野講 今日 ...

首先好多謝你回應,我唔係好公主,只係唔係好識做人,直腸直肚,情緒控制較差,而6年黎嘅種種事好難喺呢度講曬,只係自己有唔開心想上黎講下,或者聽下其他人意見,揾下d支持咁,心情好差亦好嬲,所以打錯字,本身停左雨一斷時間,我叫老爺奶奶係去留下嘅室內遊戲室,去到好多人,我話咁我同老公排隊,老爺奶奶帶小朋友去商場行下,我老公話唔好,可能排到下一節我地都玩唔倒,小朋友失望,我再提議去商場其他地方玩(例如××天地咁)經過公園,見有d攀爬架唔唔太濕玩住先,而我爸就本身唔太中意我嫂,但都算多野講,唔會全程幾個鐘得兩句咁,

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-6-12 23:02
建議睇下醫生見下社工先。
我自己本身多年情緒病,真係千其唔好比借口自己,話:因為甘,所以我先甘。如果 ...

多謝你,諗住下星期去

大宅

Fion710 發表於 21-6-12 15:31
樓主唔離佢老公遲早都會主動提出離婚,三日唔埋兩日嘈,男人最怕呢D女人,老婆憎自己爸媽,調返轉佢老公憎 ...

其實我老公都係唔中意我媽

大宅

daisymomo 發表於 21-6-13 01:41
首先好多謝你回應,我唔係好公主,只係唔係好識做人,直腸直肚,情緒控制較差,而6年黎嘅種種事好難喺呢度 ...

其實我係有情緒病,不過唔係話好嚴重,諗住下星期揾社工,不過講真我睇倒你咁嘅回應我確實係唔開心,我果刻係覺得自己好錯好失敗,有唔好嘅念頭,其實我真係唔係自己想搞到個家咁,有邊個想離婚呢,只係覺得由好憎我奶奶到而家唔太憎,黑面到而家笑面迎人,問一句答十句,主動,其實我已經覺得自己進步左好多,亦已經做盡,但我老公嫌唔夠,前兩年我老公試過老爺奶奶問題,差不多一年對我冷暴力,所以我先決心改變

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-6-12 19:15
無執玩具、玩門、玩燈制係仔仔唔啱,點解你反而去怪老爺同老公呢?

因為我見我老公喺咁執,但平時喺屋企都教小朋友收拾,亦會鬧佢地唔執,去我媽度,佢都有叫小朋友收拾,唔好玩門玩制,而我亦有出聲,我老爺次次話由佢,但若果我老公講,佢會話好,知道!

大宅

bemybride 發表於 21-6-12 11:09
你係ftm?如果係ge話佢好自然覺得教仔係你責任(我意思唔係話佢好應該咁諗)
明白湊sen好辛苦,可能搭一程車 ...

唔好意思,遲覆你,多謝你意見!一句加油對我黎講好重要

珍珠宮

daisymomo 發表於 21-6-13 01:43
其實我係有情緒病,不過唔係話好嚴重,諗住下星期揾社工,不過講真我睇倒你咁嘅回應我確實係唔開心,我果 ...

你最需要搵社工那些有讀過情緒問題,傾下,傾左會好好多,定期去傾,佢會引導下你架
最壞既打算離婚你都諗緊啦,無再差既時間架啦,試下有冇出路啦,真係努力過係大家唔岩既,先考慮分開啦
不過最後努力過,如果係佢地先引發到你癲,而大家都唔讓步既話,無得攪既話
你要識得離開丫,唔係會迫死自己架

珍珠宮

daisymomo 發表於 21-6-13 01:43
其實我係有情緒病,不過唔係話好嚴重,諗住下星期揾社工,不過講真我睇倒你咁嘅回應我確實係唔開心,我果 ...

你先見幾次先,睇黎你老公都需要見,怕佢唔肯去,一齊見會好好多,有社工幫你講下好話

大宅

問題大部份出於你老公。.
他撐不起做一家之主的責任,教育,領導等
但他與夫家卻期待有一家之主的地位和你的順服。
他們知道怎樣去令你高興減輕負擔,然而這樣,他們要付出好多。他們又不願意。

冷靜下來,你有没有發覺自己常由受苦,生氣,自責,平靜,再自我冶療。然後再進入下一個循環。而他,每次在旁冷眼,確保自己不受累,不受影響。

他不滿你,又需要你,兩頭也怕事。只好借父母家人的口丙你,爭取多些你的讓步。

可能你們本身的性格不太夾,但是我信一句话,老公疼愛的老婆夫家不敢欺負。你自己想一想吧。

短時間的,不要再向他們違心賠笑。你越這樣,他們越拿你當軟肋。保持距離,大方向捉緊,你仔你女需要你。你倒下,谁照顧他們?活好自己,改變一下。打扮一下,約下朋友,看看書。不要向乾土求鮮花,白費心機。孩子你堅強愛自己。你心裡自卑,總想以勞力讨好他人。也要看他們值不值吧。

離婚不離婚,暗地找個律師問一問。看看自己的處境條件和目標,再考慮。不要衝動。有什麼證據要keep, 收據,錄音,文字對話證明。

如果你之前说的没跨大,我覺得你丈夫愛自己比你多,但你愛他,忍他比你愛自己多。你是愛他的,但是多考慮一下自己。试下以上的短期目標先。

给你擁抱一下,加油。

伯爵府

回覆樓主:

我覺得樓主問題大啲, 根本唔明白自己問題所在。唔係見幾多嘅問題,係樓主無心去經營嘅問題,開口埋口我做到盡㗎,點叫盡先,1個月去1-2次留幾個鐘就當皇恩浩蕩,使唔使c6同男家向你叩頭謝恩?
有冇諗過一個月先返1-2,62拎曬啲玩具畀小朋友玩,想佢哋開心吓好正常。點解咁小事都要管? 有冇諗過就係因為你咁嘅性格,男家都怕咗你,少同你講嘢為妙。就算小朋友做錯啲咩,都費事出聲,避免你又嘈,費事畀位你入到時大條道理又唔返男家。
發脾氣嘈完就走,真係好黑人憎嘅行為, 仲要男家聚會畀啲面老公唔過份,有乜野返屋企先嘈。樓主成日要人氹,做啲教材出嚟又想c6讚,自己不停要求人時,自己就話做到盡,點溝通

水晶宮

晴天bb 發表於 21-6-13 12:02
我覺得樓主問題大啲, 根本唔明白自己問題所在。唔係見幾多嘅問題,係樓主無心去經營嘅問題,開口埋口我做到盡 ...

我姑奶新抱就係樓主呢類人,以前佢新抱勁黑人憎,永遠去到男家黑面個個都唔敢同佢講野包括我,佢老公唔算特別孝順,知道每次返姑奶食飯前佢兩公婆嘈過交,姑奶好好人煮飯煲湯買日本生果比佢地帶返屋企食,老人家想見下個男孫啫,直至有次佢老公頂唔順離家出走搵(舅父)即係我老公傾想離婚,寧教人打仔莫教人分妻,近年情況好好多會陪奶奶飲茶陪覆診,我唔明而家啲新抱咁仇視夫家!

首頁

尾頁

跳至