自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

siuwongyanminni 發表於 20-10-5 20:35
後生仔,一般一千蚊已經包得好足

對呢。

珍珠宮

germany 發表於 20-10-5 19:49
我都好後悔,又貴保額又唔大,中咗都未必有得賠,要去到4期先有得賠,真係嘥鬼氣,講起保險就嬲遇到 ...

我成日問人, 保險Claim唔到係咪唔醫?

錢係我口袋我就有SAY因咩我要將發球權Pass 出去?

有錢供個車位, 供個單車位, 大擘價好大機會有人接

唐樓樓梯底舖, 都好過無!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sjnl43 發表於 20-10-5 20:42
我成日問人, 保險Claim唔到係咪唔醫?

錢係我口袋我就有SAY因咩我要將發球權Pass 出去?

年青時把供保險的$供個車位、30年後20萬車位升值到200萬、仲可以收了幾十萬租、到中老年醫什病麼都夠錢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險.......

年紀輕少病痛保費當然平,所以保險公司要客人供10/20 年唔使供而保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成極少~

60年前人工每月平均袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,到時才發覺已經太遲~

所以 agent 會同客話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~

我唔反對人買保險、但唔好神化保險囉~

保險在香港是消費品、而不是必需品~

侯爵府

大力大力 發表於 20-10-5 21:06
年青時把供保險的$供個車位、30年後20萬車位升值到200萬、仲可以收了幾十萬租、到中老年醫什病麼都夠錢~ : ...

呢個方法唔錯

珍珠宮

我都好後悔,又貴保額又唔大,中咗都未必有得賠,要去到4期先有得賠,真係嘥鬼氣,講起保險就嬲遇到 ...

咁又未必,基本上原位癌都有得賠,但唔係賠全部保額,係賠部分,唔記得係咪20%左右
但就算係,都無鬼用啦,我每年俾成3萬幾蚊,若干年大吉利是有事先賠果丁咁多,通脹都舌埋
不過我當然係唔希望用到呢份保險,當儲蓄囉,而家都供佐幾年,都有10萬㗎。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 20-10-5 20:21
我份危疾$7000一年有找,不過我22歲時買的。

我都係26歲時買

珍珠宮

大力大力 發表於 20-10-5 21:10
Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險.......

年紀輕少病痛保費當然平,所以保險公司要客人 ...

保險佬唔係開善堂,條款一定不利於我

佢身光頸,咪又係客仔d 錢到黎

有錢供多d 落層樓到, 有咩事加按好, 賣樓好,我有say

個病唔係受保範圍內, 係咪唔醫? 錢永遠keep係我手致啱數

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-10-5 19:07
我果時一畢業就買,覺得父母供書教學咁多年,自己有咩衫長褲短,起碼有個錢留俾佢地
果時好多同學唸法都係 ...

我都係,唸住有咩冬瓜豆腐都唔洗爸媽咁頻撲,但當時唔知有消費型呢樣嘢,原本1000蚊一年解決到既事,點解自己要俾成3皮幾嘢呢 仲要cool住d錢

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-5 21:50
我都係,唸住有咩冬瓜豆腐都唔洗爸媽咁頻撲,但當時唔知有消費型呢樣嘢,原本1000蚊一年解決到既事,點解 ...

我一年兩萬,下個月就夠一年準備扣保費,(emoji)想續,心大心細。

珍珠宮

Lisumin 發表於 20-10-5 23:12
我一年兩萬,下個月就夠一年準備扣保費,(emoji)想續,心大心細。

係啊,開佐個頭就唯有供落去,唔續就等於之前供既無佐,唔捨得

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-5 18:35
佢可能買佐100萬保額,有儲蓄成份果d係要咁貴
我都買佐兩份儲蓄危疾,兩份加埋都3萬幾,好貴啊:sig ...

消費型即係咩啊?

珍珠宮

Winnie1986 發表於 20-10-5 23:54
消費型即係咩啊?

即係無儲蓄成份的,類似旅遊保咁既嘢。

子爵府

大力大力 發表於 20-10-5 21:10

年紀輕少病痛保費當然平,所以保險公司要客人 ...

一般人以年薪5倍作為人壽保額基本要求,為何保險公司要設立此要求?為何買保險要透露薪金?足以證明保證公司要賺盡。公司賺的錢何來?當然是客人。此為我買保險公司股票而不買保險原因。一般人要為保障兩個字付出代價。我都寧願自費睇私人醫生,服務好的,與有買保險無關。

用戶要求終止服務

牛年勳章

Celine524 發表於 20-10-6 08:17
一般人以年薪5倍作為人壽保額基本要求,為何保險公司要設立此要求?為何買保險要透露薪金?足以證明保證公 ...

「一般人以年薪5倍作為人壽保額基本要求」,有 d 咁嘅嘢咩?
未經許可,請勿轉載

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-5 21:43
咁又未必,基本上原位癌都有得賠,但唔係賠全部保額,係賠部分,唔記得係咪20%左右
但就算係,都無鬼用啦 ...
係呀,供咗幾年,唔供之前D錢就冇晒,唯有當儲錢。
我最嬲係個sales,為咗要我簽新單係咁叫我cut 咗供咗19年嘅單,佢話張單只保30幾種病,保到65歲,冇用,新嘅有100種,保到100歲,但保費由4200/年,變$14000/年,保額一樣,好嬲自己當時做咩會信佢
昨日佢又叫我cut 咗一張供咗4年嘅單,又話唔update,轉供新嘅保134種病,原位癌賠100%,我覺得佢真係好離譜

別墅

回覆 germany 的帖子

有儲蓄成份嘅單,我好少會建議客人取消。除非係啲舊單,即俾錢俾終身既,又或者係基金單,先會再提點客人要留意。
要留意原位癌其實個時間好短,好快就已經浸潤,變咗癌症。

利申:agent

珍珠宮

germany 發表於 20-10-6 10:33
係呀,供咗幾年,唔供之前D錢就冇晒,唯有當儲錢。
我最嬲係個sales,為咗要我簽新單係咁叫我cut 咗供咗19 ...

而家d保險就係咁,包含越黎越多既病,其實來來去去都係果幾大殺手
你agent真心不負責任,佢根本無站係你立場考慮,客戶的錢就不是錢嗎?如果話cut就cut,供幾年後出新產品就cut, 我不如買份1000蚊既危疾保好過
Block佐呢個人啦

禁止訪問

複式洋房

咁係你份保險冇包到早期病,我自己個份有三次早期、二次危疾、二次心臟病/中風。保險真係一份錢一份貨,同埋你個Again冇用心了解你嘅需要囉(emoji)

首頁

尾頁

跳至