懷孕前後

跳至

首頁
12345...58

尾頁

複式洋房

係呀,醫院話俾$1300可以係2-3日內有fast report,會知道四對主要的驗色體.

抽羊水係唔係好易小產0家? 見好多posts都有提過...有d擔心tim.

別墅

我3月尾係東區做左抽羊水, 個e生話一定要等3星期先有報告, 佢又無話有特快report喎, 我唯有等啦, 今個星期尾會知結果, 希望無事啦...不過抽完之後最好要多d休息, 見好多媽咪抽完之後都無事, 抽果時唔好太緊張, relax...

複式洋房

咁奇怪???我都會係東區做,但係姑娘問我會唔會要fast report,仲叫我帶定支票wor...

希望各位的bb健健康康!!!

複式洋房

Dear CCC Mammy,

If budget allows, you may consider doing the amniotensis in a private clinic. If you do it in the private clinic, it takes only 1 day for the test result; the earlier you know, the less time you worried. I totally understand the time you wait for the result is very painful coz really you cannot sleep well everyday!

However, bad side is, the cost to do it in the private clinic is super expensive, it costs HK$4,500. :(

Again good luck!

複式洋房

終於抽左羊水啦......成個過程大約15分鐘, 老公可以陪埋一齊入去. "吉"肚皮時唔係好痛, 反而"吉"到子宮就有d抽住抽住0既感覺. 之後係醫院休息左30分鐘, 見無咩唔妥就番屋企啦. 之後訓左係張床度兩三個鐘,一切大致正常啦! 其實個過程好快, 未做0既媽媽唔駛太擔心! 唔好俾姑娘講0個d副作用嚇親!

不過,醫生話我阿b比而家0既週數細, 我16w6d, 但阿b個size只有15w3d. 好擔心....又要擔心個羊水report......人都癲!!!

別墅

原文章由 mamamia08 於 08-4-16 09:08 發表
終於抽左羊水啦......成個過程大約15分鐘, 老公可以陪埋一齊入去. "吉"肚皮時唔係好痛, 反而"吉"到子宮就有d抽住抽住0既感覺. 之後係醫院休息左30分鐘, 見無咩唔妥就番屋企啦. 之後訓左係張床度兩三個鐘,一切大致正 ...

你係咪又要等3個星期先有report呀??

大宅

Hi各位, 我星期一抽完羊水; fast report出左好消息了
因為我的risk好高; 係21st: 1/37同 18th: 1/19; 依家知道4pairs都無事~ 依家
會等一個月後再去照結構啦; 因為前2日bb太細照唔到咩...
祝願大家bb都健康~

禁止訪問

別墅

回覆 #28 mwsbb 的文章

由於我都是要抽羊水, 本來是於安排於東區醫院做, 但姑娘說要等 3星期亦沒有提有 fast
report , 所以我都不知有否這個 fast report,
我想打去醫院問又打極都無人聽, 唯有自己找了私家醫生 (尹醫生) 我約期時電話的姑娘說
做完後第2日便有電話回覆, 而且是 100%準
確, 至於詳細 report 都要等 2-3 星期 ....
但看到你們以上的說明又話 fast report 只
有半成準, 真是很矛盾, 如是這樣看私家與公立醫院結果不是一樣, 但真是要 3 星期才知, 我真是等不了, 心靈上的折磨很是難受, 這份擔心是很難面對, 有否人有意見知道討論吓 ......

複式洋房

我4月15日早上係東區醫院抽羊水,4月17日(昨天)下午已收到姑娘打來話快速報告嘅4對驗色體大致正常!!! yeah!!! 我食唔安,坐唔落左成個幾月, 終於可以放下心頭大石.

我個risk勁高, 我諗你地都無人有 1:1 嘅risk!!!!我直頭問醫生係唔係即係100%有事, 佢又"yee yee or or"話未必係! 我而家真係覺得個OSCAR TEST唔係好可信!只係會嚇死人! 所以, 各高危媽媽, 真係唔好擔心! 要有信心同盼望, 願主祝福你地! 我就係因為太憂心, 攪到阿b細左d, 好唔抵!

睇到上面有post話快速測試嘅準確性只有50%, 不過我唔理啦! 就當無事先啦......我唔想成日驚到喊!

禁止訪問

回覆 #29 CCC媽咪 的文章

別墅

原文章由 mwsbb 於 08-4-18 19:28 發表
我好明白你既心情,因為我都已做抽羊水
我和你一樣想快D知結果
但如果確診報告真係要3星期先有,我唯有等
唔好噤擔心啦!

我知道原來東區醫院都有快速報告, 2-3日電話回覆, 我都是返回東區做了, 因為私家要 $4500, 既然時間上相差不大, 當然是慳番
d錢啦, 我會於 4 月25日在東區做, 希望大家都有個精靈既 bb 啦

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #22 carmen_tabo 的文章

大宅

我太太都係HIGH RISK,所以下星期三都會去做抽羊水,不過到時只係得15週,不過醫生話都可以試試,如果唔係就要等多一個星期。
希望到時夠水啦

複式洋房

過左三個星期都仲未有full report, 不過0尋日都按schedule番左去醫院見醫生. 好開心0既係佢話bb頸皮水腫已經無哂,可能阿b自己吸收番.真係好神奇!醫生話如果收唔到電話,應該個full report都無事. 我真係放心哂.

長氣d再講一次,各高危媽媽,唔駛驚!我個risk係1:1都無事,你地都會無事0家!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

大家有冇覺得比OSCAR呢個test嚇親飽,1:1都夠擔死出, 下一個我一定唔做oscar,慳返千幾做抽絨毛仲好 像

洋房

恭喜晒呀

原文章由 mamamia08 於 08-5-7 16:07 發表
過左三個星期都仲未有full report, 不過0尋日都按schedule番左去醫院見醫生. 好開心0既係佢話bb頸皮水腫已經無哂,可能阿b自己吸收番.真係好神奇!醫生話如果收唔到電話,應該個full report都無事. 我真係放心哂.

長氣 ...

複式洋房

是不是如果抽血、度頸皮的機率是屬於高危的話,下一步是抽胎水還是抽胎絨毛會準確些?

男爵府

回覆 #39 Woo-baby 的文章

是的, 有99%準確率!!!

因為可以睇番每對染色體有無問題!!

首頁
12345...58

尾頁

跳至