在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我以前未生都有整麵粉花,十字繡。以家湊住兩個女無時間呀!我還有一幅十字繡都未完成,唉!

別墅

我其實都想去黃埔吉之島到學野,想問下大約幾錢學費。唔該!:loveliness:

原文章由 knpbaby 於 07-11-1 16:05 發表
其實有無人好似我甘, 想好似以前未生甘整d手作仔, 我估計主要係時間安排上好困難, 正如今日我亞b成個下午無點瞓, 陪佢玩一輪佢瞓唔耐醒, 攪到我有d煩 ...

男爵府

knpbaby,你個bb3個月啦,遲d開始認人仲黏身,我囡囡果時咪話定心做手工藝,沖涼都要快,鬼叫老公搞佢唔掂,所以我將所喜愛的手作仔篩剩織衫同勾衫,貪佢可以除時放手,又唔洗攤開哂,仲可以一路織一路同佢傾計,我發覺鐘意手工藝的好少剩係得一樣,通常樣樣都想學,不過我個人實際,鐘意d整完用得番o既,好似冷衫、水晶鍊咁。

yan511229,無錯線衫即係用線冷織衫,而家越來越多人織線冷,所以d款越出越多,其實我織到今時今日都成日織織拆拆,所以產量唔多 因為我係完美主義者,貴精不貴多,只係為過日神同完成後果份成功感,湊bb好似日日如是,當一件作品完成,就好似完結一樣野咁,再挑戰高難度,好似有d意義。:mrgreen: :mrgreen:

大宅

我鍾意十字繡, 車吓衫仔裙仔, 織冷衫都有, 但就少d,
自已車床單, 枕袋, 餐椅套, 加d配料上自己or bb 衫,
but 呢排bb太痴身乜都做唔到

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就鍾意整麵粉花/樹脂黏土~
生之前一年開始學,學咗大半年就無學.
生完BB同大家一樣,淨係湊B,無再整同學.
到囡囡返K1之後再學返,真係好開心~:loveliness:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 knpbaby 於 07-11-1 16:05 發表
其實有無人好似我甘, 想好似以前未生甘整d手作仔, 我估計主要係時間安排上好困難, 正如今日我亞b成個下午無點瞓, 陪佢玩一輪佢瞓唔耐醒, 攪到我有d煩 ...

基本上湊住B,有時都無心情做手作仔啦~因為有D係要好專心去做,一停就好無"隱",不如唔做好過~

男爵府

yan511229,琴晚睇開bk先知你有個極品奶奶,真係恭喜哂! 你真係要有番d娛樂,分散吓精神,放鬆吓自己。

複式洋房

Twins_Mummy

黃埔吉之島學野都唔平, 我學tole painting九百幾蚊四堂, 每堂2個鐘, 連埋材料費每個月都要千多蚊, 不過我覺得個日本miss教得幾好, 而且我學既比較冷門, 所以貴d都值得

至於其他手工班學費等詳情我唔係好記得, 如果我無記錯, 併布斬係日本人教

別墅

knpbaby,

唔該哂!我想學拼布呀!做拼布洗唔洗用衣車架?

原文章由 knpbaby 於 07-11-2 13:32 發表
Twins_Mummy

黃埔吉之島學野都唔平, 我學tole painting九百幾蚊四堂, 每堂2個鐘, 連埋材料費每個月都要千多蚊, 不過我覺得個日本miss教得幾好, 而且我學既比較冷門, 所以貴d都值得

至於其他手工班學費等詳情我唔係 ...

複式洋房

Twins_mummy,

我無係果度學過拼布, 不過唔見果度有擺衣車出黎, 所以我估學既時候都係做d細件野, 用手縫ok

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地都enjoy做果個過程

複式洋房

我無係果度學過拼布, 不過唔見果度有擺衣車出黎, 所以我估學既時候都係做d細件野, 用手縫ok

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地都enjoy做果個過程

別墅

好啦,等我去問下先,越講越想學tim。:loveliness:

原文章由 knpbaby 於 07-11-2 14:07 發表

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地 ...

大宅

我住北角區,之前有開過舖頭賣十字繡(灣仔),其他手作仔都有玩吓,但係要睇住個B真係好難攪,有咗之前我剛剛報名學Gal甲同水晶甲,點知上咗一堂就發現有咗,又驚聞得多甲水對bb唔好,成二萬幾蚊學費嫁大佬 ,我同佢地講可唔可以生完再返,好在OK,點知生完返咗六七堂到,就開始比老師追功課,但係因為太大味我唔可以係屋企整,咁就無得返:-(

伯爵府

咁想問各位媽媽識唔識織冷帽呀?難唔難架?我本身好少織野,不過生左個囡日日無所事事就好想學多d小手工,之前都有整d十字繡,手繩果d野,知唔知旺角/大角咀區邊度買冷有得教,我淨係知(好易織)有冷賣,但佢唔教...請各位幫幫忙,感激

男爵府

原文章由 ophe1013 於 07-11-2 19:53 發表
咁想問各位媽媽識唔識織冷帽呀?難唔難架?我本身好少織野,不過生左個囡日日無所事事就好想學多d小手工,之前都有整d十字繡,手繩果d野,知唔知旺角/大角咀區邊度買冷有得教,我淨係知(好易織)有冷賣,但佢唔教...請各位幫 ...

冷帽都唔難織,又快完成,織比小朋友係個唔錯o既選擇,你可以在書局找些圖樣跟住織,有d款收針都唔駛,只要織個長方形袋,在兩個角加d穗裝飾,小朋友帶起都好可愛。

伯爵府

thx mandy.q媽:lol: 我係bk問左好耐都無人答我...你真係好人

男爵府

原文章由 ophe1013 於 07-11-2 22:15 發表
thx mandy.q媽:lol: 我係bk問左好耐都無人答我...你真係好人

唔駛客氣!互相幫助係應該o既!

子爵府

畀面勳章

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-2 09:39 發表
yan511229,琴晚睇開bk先知你有個極品奶奶,真係恭喜哂! 你真係要有番d娛樂,分散吓精神,放鬆吓自己。

係呀:-( 我99真係極品黎架...
果時我未生bb如果唔係整下呢d野我就死得喇,比佢煩都煩死...
有人明白感覺真好:loveliness:

子爵府

畀面勳章

原文章由 knpbaby 於 07-11-1 15:29 發表
yan511229

你除左整麵粉花同麵粉公仔, 有無整下d迷你食物或者係迷你屋呢? 宜家仲有無整?

我以前玩親個d手作仔除非唔玩, 玩親都要難開晒d材料同工具, 宜定難開得黎, 都唔知整得幾耐亞b醒 , 但我真係好想整d野呀 ...

有整食物呀~!我會整家俱/食物同用卡紙整間布景屋:lol
整完d就送左比人,而家仲有一個放係屋企封塵
我好驚bb識行識走時會拎左黎食呀...所以而家冇再整,同埋好易打爛呢!

子爵府

畀面勳章

原文章由 knpbaby 於 07-11-2 14:06 發表

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地 ...

係要用手縫同衣車車,因為初初學時好難將d布定位,所以諗好形狀點整後要用手縫疏針步來固定之後才用衣車去車,咁樣先靚架!但做熟左之後我就懶,跳走手縫呢步,我用熨斗燙壓定位之後車~都唔會走位:) 整一幅好似bb被仔咁大的我通常要做兩三日,以前未有bb專注咁做都要做兩三日,我估而家湊住bb整起碼整半個月

首頁

尾頁

跳至