家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 339# 遙遙爸爸 的文章

遙遙爸爸:
我想問下MPF 嘅問題:(我年齡30尾)
"我MPF 50%放落進取基金 & 50%國際股票基金"
1.依家有冇需要放係保本基金先?
2.有咩好建議的基金放住先?
3.如果我轉係單一及或2隻?

別墅

想問問意見:
我想cut了我買了10年的保險,每月供款$2300。內容:有少量儲蓄成份的醫療,住院,住院現金,危疾,女性保,人壽。

想cut原因:
1.過去10年只claim過一兩次,10年供了約27萬,如果無買保險,我相信呢筆錢可以用來投資其他。

2.眼見朋友入住私家醫院後,要先比錢醫病(幾十萬),係唔知道有無得claim返&無錢找私家醫院條數情況下,最後都係返公立醫院。咁不如我自己儲錢好過。
3.我已經無做野,再供落好大負擔

唔知有無人比到d中肯既意見我。好

大宅

教育保險

想幫囡囡幫教育保險.
請教各位你地買邊間公司,
邊間好D呢?
買時要注意D咩?要睇清楚D咩?

洋房

原帖由 OrangeRoad 於 10-10-16 22:13 發表
想問問意見:
我想cut了我買了10年的保險,每月供款$2300。內容:有少量儲蓄成份的醫療,住院,住院現金,危疾,女性保,人壽。

想cut原因:
1.過去10年只claim過一兩次,10年供了約27萬,如果無買保險,我相信呢筆錢可以用來投 ...

少量儲蓄的保險,每月$2300,相信保額唔細。

首先如將保險同投資混為一談一定冇得比較,

不過如果覺得可以用係其他地方,再加上而家可能負擔大,
我建議您轉買儲蓄成分的,將個保額調低,甘保費唔駛甘多,長遠冇事都會比現有計劃儲到更多, 應該會符合您既預算同埋期望。

再唔係,調低保額,只買純保的,甘應該會輕鬆好多,不過長遠比左就係比左。

洋房

原帖由 teishinin 於 10-10-17 11:12 發表
想幫囡囡幫教育保險.
請教各位你地買邊間公司,
邊間好D呢?
買時要注意D咩?要睇清楚D咩?

間間都有好既地方,差別唔大,重要的是有個好的AGENT,唔係有好的建議/計劃都未必知。

首先要清楚設立教育保險的目的及期望,
先大膽假設係為儲錢供囡囡讀書,
那要看看能否承受建議計劃的風險,
跟住要睇番計劃中途的靈活性及退保條款,
睇下岩唔岩自己心水,唔岩揀到岩。

洋房

原帖由 gracey 於 10-10-15 14:49 發表
遙遙爸爸:
我想問下MPF 嘅問題:(我年齡30尾)
"我MPF 50%放落進取基金 & 50%國際股票基金"
1.依家有冇需要放係保本基金先?
2.有咩好建議的基金放住先?
3.如果我轉係單一及或2隻? ...

小小建議,
假設您是高風險型的,
您的組合也可以的,
不過將來半年也應是亞洲市場主導,
您可看看您的MPF平台有否此類基金,可留意下。

有冇需要放保本睇您個人的看法。
擔憂的咪放少少係保本,甘升跌都唔會驚/呻笨

大宅

對於自己來講冇咩思索, 因為對於股及基金冇呢方面的運氣, 可以講係明燈, 買果隻死果隻....多謝你地提點
原帖由 HO1103 於 10-10-18 02:02 發表

小小建議,
假設您是高風險型的,
您的組合也可以的,
不過將來半年也應是亞洲市場主導,
您可看看您的MPF平台有否此類基金,可留意下。

有冇需要放保本睇您個人的看法。
擔憂的咪放少少係保本,甘升跌都唔會驚/呻笨 ...

男爵府

想問下如果份保險係有投資成份,如果想轉,變成純保險,係咪要取消左,再買過?

超級版主

超級版主

本欄已關閉,所有保險相關話題,請直接在本版按"發表新主題"發表便可,謝謝!

首頁

尾頁

跳至