自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小艾美 發表於 22-7-8 14:52
咁我想問下你小朋友本身有冇立體感問題?
如果做完反而冇咗立體感,點解要做手術?
...

呢幾日有點忙,冇回覆
小兒兩至三歲時發現好似有斜視問題,見完眼科醫生後,就做手術!
我唔知小兒嗰時有冇立体感,手術後,有時同小兒去迪士尼公園睇/玩立体電影,我哋覺得小兒有立体感!
幾年後眼科醫生發現有立体感!所以我先知做斜視手機會冇立体感!

侯爵府

Dongs 發表於 22-7-12 20:11
請問點樣檢查立體感?

視光師有本書比小朋友睇。邊d點有凸起,有十幾頁去check.

侯爵府

龍猫BB 發表於 22-7-12 21:19
請問大家小朋友喺咩情況下需要做斜視手術?我女剛做咗視力檢查,視光師都話呀女有隱性斜視,都算幾嚴重, ...

去睇眼科醫生會比意見。如果冇其他問題只係斜視,即外觀問題,係可以選擇做定唔做手術。

侯爵府

我完全明白你嘅擔心同忿怒
你哋係因為好愛小朋友,擔心兒有事所以寧願花錢買個萬一

不過你再睇睇你寫嘅呢句:
而我哋最嬲嘅係照完磁力共振出嚟嘅結果係一切正常,咩事都冇!

你諗真啲,你係咪想照完出黎係有事?

我明白白白浪費左錢、時間、精神,好似俾人玩、呃左咁
但我希望你諗真啲冇事嗰刻到底你係開心+放心,定係嬲?

男爵府

sssmamasss 發表於 22-7-8 12:48
位於紅磡x工大學入面既X工大學視力檢查嘅痛苦經歷,希望唔好有下一位受害者。
我個小朋友剛剛滿四歲,好多 ...

其實我之前都有帶小朋友睇理大, 之後都係直接揾眼科醫生年年檢查, 感覺信心大啲, 價錢也差不多

伯爵府

snoopyiu 發表於 22-7-8 16:52

視光師,健康院話佢視力測試唔合格,我去搵盲人輔導會,che ...

以前盲人輔導會視光師好似check得多嘢啲,而家就好似出面配眼鏡時嗰啲度數視力檢查。

男爵府

回覆 sssmamasss 的帖子

事実上,佢話腦可能有個瘤這個說話係有欠專業。醫生都唔會咁講,有懷疑都話照咗先講,同埋通先常影響四肢,發病好快就唔郁得。

首頁

尾頁

跳至