自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

【樓奴】物理治療師要靠父母上車 嘆供樓不快樂:買完後就食屎!

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/254908/%E6%A8%93%E5%A5%B4-%E7%89%A9%E7%90%86%E6%B2%BB%E7%99%82%E5%B8%AB%E8%A6%81%E9%9D%A0%E7%88%B6%E6%AF%8D%E4%B8%8A%E8%BB%8A-%E5%98%86%E4%BE%9B%E6%A8%93%E4%B8%8D%E5%BF%AB%E6%A8%82-%E8%B2%B7%E5%AE%8C%E5%BE%8C%E5%B0%B1%E9%A3%9F%E5%B1%8E?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

男爵府

Pigbaby 發表於 18-11-6 10:36
【樓奴】物理治療師要靠父母上車 嘆供樓不快樂:買完後就食屎!

真惨

水晶宮

winnietingting 發表於 18-11-22 18:43
真惨

唔慘!有人幫點都好過冇吖
而家香港地,買私樓的話好難唔使父母幫喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆樓主:

睇個女係咪讀書材料,有無心讀。正路一定話讀書,因為知識和沙紙係跟一世。

但事實係而家有d新一代係唔珍惜,亦唔自愛。出去亦唔係讀書,返來亦搵唔到咩好工...

琥珀宮

Jane1983 發表於 18-11-22 21:11
睇個女係咪讀書材料,有無心讀。正路一定話讀書,因為知識和沙紙係跟一世。

但事實係而家有d新一代係唔珍 ...

若仔女係唔珍惜,亦唔自愛,你幫佢出首期買樓,佢都供唔起

我覺得供書教學係做父母有能力就應付的責任,但送首期買樓的就唔係

水晶宮

回覆 木土土 的帖子

唔識講。有個好疏的親戚,佢仔出去留學,書唔見得讀得好,使咗一大筆錢。將來結婚,睇怕亦要幫佢買樓。當然父母係無責任幫佢……

別墅

持之以恆 發表於 18-10-28 13:28
大學要睇下係邊間大學
如果是名牌大學,我C6話如無錢,都賣出租物業俾佢去,如果野X大學,倒錢落海 ...

勁同意

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

俾錢首期,如果人工唔高,會唔會養唔掂自己架?!

我地其實有層細樓,供緊嘅,如果讀得掂~ 又入到想入嘅科咪留响HK讀囉
如果要出國嘅,咪加按層樓,俾佢出國囉

男爵府

睇個仔/女本身能力而定

首頁

尾頁

跳至