自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pkc5115 發表於 23-4-30 01:16
改標題啦,東張成日好踩警察,今日佢地自己都澄清咗警察有即時拉人,係佢地自己誤導觀眾。

https://hk.new ...
但警員當時無即時喝止元嶺村惡人恐嚇,東張記者心理會受到威脅。

伯爵府

millmill 發表於 23-4-29 15:20
真係好想知,紀律步隊出身嘅特首李家超會點回應呢?

佢唔喺現場出現就冇事,去得果度就可能有呢啲風險。

公爵府

2024勳章

chanti 發表於 23-4-30 09:41
叫一哥蕭澤頤回應…自己保護好財物就不會被整爛?咁即係搶野都合法?係d 人自己唔保護好自己財物?
...

我都好想知, 咁講法元朗嘉麗園買兇事件, 係個主席冇保護好自己條命所以被殺害, 南亞同嘉麗園東主冇罪嗎?請一哥回應下

男爵府

annakit 發表於 23-4-30 10:55
我都好想知, 咁講法元朗嘉麗園買兇事件, 係個主席冇保護好自己條命所以被殺害, 南亞同嘉麗園東主冇罪嗎 ...

唔好做女人、唔好好保護自己、會有被姦的風險。唔好做人、唔好好保護自己、會有被殺的風險

琥珀宮

Glau 發表於 23-4-29 18:31
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31103324&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=s ...

https://www.hk01.com/article/892917?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

《東張西望》主持黃耀英說:「我哋尋晚報導過一個關於大埔元嶺村嘅報導啦,我哋知道引來好多觀眾嘅熱烈討論,而我哋當中係有啲誤會嘅,以為現場處理緊嘅警察無即時採取行動。」
之後主持梁麗翹緊接:「無錯,喺度我哋想澄清返,其實當日喺報完警之後,到場嘅軍裝警察作出初步了解之後,其實已經喺現場,即時以刑事毁壞拘捕咗一名52歲嘅男子,亦都將佢帶咗返警署接受調查,及後相關嘅刑事調查隊,亦都有向報案人落口供,以及係跟進調查,相關案件係在查當中。」

伯爵府

大力大力 發表於 23-4-27 20:00
村內黑社會、真是無法無天、之前警言竟然明顯幫黑社會、好彩最後都拘捕咗一個人~

...

其實班鄉紳係殖民時期遺留的產物,是否係時間清理一下?都so咗成百年都夠啦

琥珀宮

木土土 發表於 23-4-30 12:01
https://www.hk01.com/article/892917?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

《東張西望》主持 ...

東張當日「以為現場處理緊嘅警察無即時採取行動。」
咁似乎係攝製隊佢地當時係「見唔到」警方拉人行動,之後作出澄清,只係因為報導出街後「被告之」「事實」係警方已即場處理垃人

大宅

chanti 發表於 23-4-30 11:44
唔好做女人、唔好好保護自己、會有被姦的風險。唔好做人、唔好好保護自己、會有被殺的風險
...
比喻為女性經常袒胸露背,會較為容易引人犯罪。女性唔好好保護自己,應穿著長袖衫長褲、衫領一定要到頸上。

男爵府

其實香港點解還可以忍受鄉村咁惡

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

無法無天
李家超有冇睇?! 回應下啦

男爵府

大力大力 發表於 23-4-28 08:24
竟然冇路行、應該地政總處掛?

村屋無規劃是個問題

“村民”自己搞到塊私人地,有丁權起自己間屋。門前條路都是私人的,不是政府的,警察就管不到過路問題。

如要修例把這些舊私人路改為公家路,由政府管理,條路好漫長。

修例以後起新丁屋,必須要有公眾消防走道,應該也不容易,但可能實際些。

男爵府

大力大力 發表於 23-4-27 20:27
警察打份工、甘使唔使捉賊呀?

警察責任是:保護市民生命及財產安全~

觀點與角度。

村民都是市民。
有外人來我條村滋擾,在我們的私人路上問三問四,警察來趕他們走好合理。

男爵府

大力大力 發表於 23-4-28 08:19
現在已發展到、不是土地問題糾紛、而是黑社會恐嚇、威逼TVB的採訪記者、還毀壞了對方的攝影器材~
...

無證據先不要說誰是黑社會。

有所謂記者未經過我們同意,入了我的私人地,滋擾還拍片。我趕他們離開我的私人物業,你說我們恐嚇?
我點知道他們是不是黑社會,拍片然後勒索我?警察你是否要幫我?

侯爵府

2313 發表於 23-4-30 10:01
但警員當時無即時喝止元嶺村惡人恐嚇,東張記者心理會受到威脅。

你講得啱,會感到生命受威脅,主持同攝影師當時肯定嚇死!

大宅

Wishsss 發表於 23-5-1 03:16
無法無天
李家超有冇睇?! 回應下啦

警察公共關係科都唔會回應啦,仲要去到李家超特首咁高層次?無謂愈描愈黑啦。

複式洋房

溶左你得唔得?

真係想反問:睇嚟唔係第一次喎

呢個呀一真係做唔到野

首頁

尾頁

跳至