烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我的製成品 [Part 9]

kae, carnival,

妳地d包包好靚呀

用天然酵母係唔係真係好食d 有都想試吓, 留番個比我呀

大宅

lamlam816,

唔該晒, 咁妳有無正確地址呀? 近邊架, 因我唔知間嘢係邊, 好難搵 :-(

男爵府

oh....無人0既??? :cry:

今日唔敢整包啦,所以整左我一家都好鐘意食0既蛋糕,不過而家屋企邊會有瓜子呢?? 所以我用左杏仁片代替呀,有幾多分似呀????

「榮X」牛油蛋糕(迷你版)

男爵府

Aries媽咪 寫道:
kae, carnival,

妳地d包包好靚呀

用天然酵母係唔係真係好食d 有都想試吓, 留番個比我呀

多謝你呀

好食好軟重好香架,唔會有個陣酵母粉味 ,到今日個包重好軟熟,我自己覺得幣處係每次做的時候質素比較難控制。所以唔係次次都整到咁好咁軟0既包包,除左師傅honney例外

大宅

honney, kae, monkeyyy, carnival,

嘩, 一返嚟就出爐左咁多天然酵母嘅包包...未食都睇到好香好香呀!!!

我果樽天然酵母已報癈啦...因為呢兩三日唔係屋企, 冇 人打理佢...唯有報銷先, 免返嚟見到唔知會發到咩一回事 過兩日天氣回暖再嚟過lu.

大宅

剛剛搓完麵粉...今晚又有麵包當宵夜lu...

大宅

Pizza,

我仲未有得搓呀 :-( 飯前做中種, 但依家都仲未有起色, 放咗入焗爐, 加杯熱水, 等佢快d先, 如果唔係, 今日又排都唔使瞓呀 :-|

kae,

妳d蛋糕真係好似"榮x"果d喎

我今日都想做紙包蛋糕, 但屋企無蛋, 所以今晚做土司, 但我係屋企未做過, 加上買咗個好似蛋糕模去做, 都唔知得唔得 :-(

妳地知唔知做紙包蛋糕可唔可剩係用蛋白, 唔用黃架

男爵府

pizza 寫道:
剛剛搓完麵粉...今晚又有麵包當宵夜lu...

我訂一個先呀

男爵府

aries媽咪

個中種唔好用熱水去暖佢令佢快d發呀,做好出黎的包包會有好大陣酒精味唔食得架。 :-x 只有最後發酵個時個面團先可以咁做架。

你用物野模都無所謂,咁當然用正宗的吐司模做出黎形狀會靚d啦。

唔用蛋黃無話唔得0既,但質感同顏色都會有唔同囉 :mrgreen:

男爵府

honney

夠2000啦~~

男爵府

Aries媽咪 寫道:
lamlam816,

唔該晒, 咁妳有無正確地址呀? 近邊架, 因我唔知間嘢係邊, 好難搵 :-(

向日本好多地區都有分店架~~

http://www.tokyu-hands.co.jp/index.htm

子爵府

kae 寫道:
honney

夠2000啦~~

開左part 10啦
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

首頁

尾頁

跳至