夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 一家三口每月要幾多收入先可

一個月自己加c6洗6000
保險2800
電500
水150幾
電話90
上網109
管理1080
差餉500
煤氣350
供樓8000幾
62 2000

大宅

$500唔算多呀﹗
我地倆公婆以家就無俾家用老爺、奶奶,因為佢地仲做野,加上要還佢地買樓錢-$2000 (佢地幫我地俾哂先),我就每月俾自己阿媽$2000,俾老公$2000去儲,儲$500俾囡囡,要俾屋企開支、囡囡費用同雜費(除電費因自動轉賬),老公就負責俾電費,還$2000俾老爺、奶奶,以家俾埋印印錢。我個個月都清倉,佢反而有剩。 ?-( ?-(

別墅

睇完你地慨POST我覺得我呢個老婆超廢…
你地講慨家庭駛費,我全部都唔知我屋企係幾多…

自己零用-個個月唔同,時多時少
自己保險-呢個知
自己媽咪家用-呢個知
老公零用?
老公保險?
老公媽咪家用?
電?
水?
電話?
上網?
管理?
差餉?
煤氣?
供樓?
呀B奶粉尿片?

你地好精明!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wsy99 唔好咁講, 你好幸福

侯爵府

好媽媽勳章

wsy99 寫道:
睇完你地慨POST我覺得我呢個老婆超廢…
你地講慨家庭駛費,我全部都唔知我屋企係幾多…

我同妳既case差吾多...........hehehe
自己零用=>吾知,因為大數會簽老公張咐屬卡
自己/老公保險=>有6or7份,知幾$,但吾記得邊幾個月要比$
老公零用?
媽咪家用=>吾使比
老公父母家用=>老公比
電?
水?
電話?
上網?
管理?
差餉?
煤氣?
供樓=>呢樣知,因為已供完!
呀B奶粉尿片?

男爵府

我兩公婆要供樓, 養囝, 而家重陀住一個, 樣樣要錢....唔知點解你

洋房

pi 寫道:
負資產! :-(

唔係 - 之產 係陷 + 剷

大宅

$500蚊真係買小D野OR食小餐好野都係番度啦~唔駛咁 [size=small]激既~我老公隨了幫奶奶交租交水電媒之外仲俾唔小錢佢添嫁.我又覺得無問題禾!我自己都希望自己阿哥會咁對我媽咪啦~始終是媽咪禾!如果我有能力,我都希望可以俾好的生活自己父母!更何況而家自己都做人媽咪呢.
[size=small]真係好辛苦的啊!而一家三口要幾多支出,就真係視孚家庭的收入.正所謂有些人數千蚊都可以養起全家,老婆唔駛做.小朋友就貴有貴養,平有平養.如果對生活有要求自不然支出都會大一點啊~
寶貝兒 寫道:
睇睇下, 我自己都無名火起呀....

我同我老公夾埋一個月都搵唔到兩萬蚊, 但就個個月都仲要俾奶奶五佰蚊家用, 佢話結左婚都唔可以唔理屋企喎! 仲有年中過時過節個一千幾百呢!

有時真係覺得我呢個奶奶好離譜, 我地又要租樓, 一個月五千五, 水電煤, 電話, 上網, 保險費乜都係錢, 有時真係好吃力, 而且我地仲打算買樓, 呢 D 佢全部都知道架! 但咩反應都無.

我爹地媽咪係我一打算結婚個陣就同我講結左婚後就唔駛再俾錢佢啦! 相比之下真係覺得佢好自私.

結婚個陣, 我呢個奶奶一毫子都無幫過手, 連禮金都係我同我老公個聯名戶口拎錢出來, 佢除左來飲之外就咩都無做過. 反而我老公仲日日夜夜, 口口聲聲叫我孝順佢, SORRY, 我真係做唔出囉!! 我真係寧願無呢個奶奶囉!

別墅

嘩 !! 500 蚊都要講到咁 ~ 講真你奶奶都算好好架喇 !! 比500蚊佢都冇講過d乜 ! 相反你就咁講佢 你都幾過份囉 !! 500蚊可以做得乜 ... 落去超級市場行一轉都冇啦 ! 飲茶食飯好小小都去左啦 !
我 .. 得我老公一個做野收入一定小過你 我老公比 2000 佢阿媽 比2000 我阿媽 我地都要交租,供車,買奶粉尿片及其他啦 ! 到時 我都希望有個仔養返自己孝順自己架 ! 依家多左一樣 就係希望我新抱唔好咁對我兩公婆就好喇 

大宅

[quote]
ellislui 寫道:
我兩公婆要供樓, 養囝, 而家重陀住一個, 樣樣要錢....唔知點解你

禁止訪問

民房

一個月自己加c6洗4000
保險800(淨係我)
電1000
水350幾
電話60
上網160
屋租1700
煤氣600
工人3320
學費(女)900
校車410
興趣班800
自己阿媽500
奶奶500-800

總開支15100(未計買餸+日用品)
但我2公婆揾18000-19000(一家三口+工人)

以前未請工人都可以儲到錢+比2000阿媽,
依家呢............ :-( :-( :-( 每個月都清袋...
但唔請工人又唔得,幾錢先有好日子過呀?:-( :-( :-(

**其實比多比少好視乎自己能力,好似我咁,我夠想比多
d佢地咯...但唔得呀嗎!好在自己阿媽仍有エ作及體諒我,否
則.....但99果邊就牙痛咁聲,以前未搬開住時比4000-
4500,依家就得果幾百,最慘c6 d兄弟姊妹又係個個比,
有時99又古惑,有時我地(或其他兄弟姊妹)比咗又話冇比,
攪到全世界都話+以為我地有エ人咁有$,都唔比$奶奶..

因為我99是在任何仔女新抱"女細"面前,都勁炸窮..
以前我地全屋人(99+大伯一家3口+我2公婆+姑奶)7人住,
加埋比12000佢做家用都話唔夠,99淨係每晚煮餐dinner+
佢自己一人的lunch都話唔夠(唔駛供樓)

純粹乘機呻下.......
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。 「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

寶貝兒.
我認為爹地媽咪一定要俾$佢地, 當然多有多俾, 少有少俾, 只是做仔女,少少心意, 千萬唔好計較俾幾多, 有$可以就俾多d, 先問下自己是否真係好慳先, 諗下如果買少一件衫, 就可以俾多少少$佢地, 其實大部分老人家都唔會點捨得用$, 佢地只係去飲下茶, 已經係一日最大節目. 同我地返工唔同, 佢地有時好悶架. mic 當自己報下恩law, 見到爹地媽咪happy, 就點都係值得. 同可以教育下一代孝順, 試諗下如果第時d仔女錦對你, 你會唔會好傷心先. 我99都對我地好計較架, 比少一蚊都唔得架. 我地2公婆搵2萬幾, 供樓1萬, 其他什費開支都好金. 以前要俾$3000家用, 唔係一齊住, 冇食佢. 到最近先俾$2000, 但當你有困難時, 同佢講佢就點諗方法都會幫你. 記住爹地媽咪是用來孝順.

複式洋房

自己+老公保險-1000
自己媽咪家用-4000
老公媽咪家用-4000
水-600/2
電-1700
電話+cellphonex2+上網-750
管理-1044
差餉-2800/4
煤氣-400
供樓-18000
BB奶粉(#3)尿片(XL)+雜費->3000
工人-3300

Total:~38000

自己+老公income~41000

自己零用?1000
老公零用?2000

男爵府

$$$4000電費

點用架?!點解要你地俾?!彩佢都傻啊!

你bb食邊隻奶粉,都好貴喎!我bb食雅培x4,huggirs片片x4都唔洗$1000

別墅

del

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

奶奶$1,000
爸爸$500
個女學費$1,000
供樓$3,000
管理費$440
差響$220
水,電,煤每月約$600
2人手提電話費$140
一家三口保險$2,500
有線電視$239
自己零用$1,500(帶飯返工)
老公零用$2,000(帶飯返工)
囡囡雜費:奶粉,尿片 $500

首頁

尾頁

跳至