自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

已連續兩年凍薪的本港外籍家庭傭工,有望於今年內加人工。勞工及福利局局長張建宗表示,由於整體經濟向好、物價持續上揚,外傭的法定最低薪酬水平存在向上調整空間,但幅度仍有待研究。外傭組織要求加薪 11.7%,由法定最低工資月薪 3,580元增至 4,000元以應付通脹。但有僱主代表只能接受約 2.4%的加薪幅度,即每月只加 85元。 
記者:梁德倫

最低工資實施後,不少外傭組織都要求加薪,提高法定外傭最低工資水平,即由每月 3,580元增加至每月 4,000元。勞福局局長張建宗表示,當局每年會按機制檢討外傭法定最低工資水平;他坦言因應經濟向好和物價累積一定升幅,外傭工資存在上調空間。但他強調,調整幅度仍待與外傭組織及僱主團體商討,經詳細分析及研究才會有最終定案。
香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典回應稱,當局已將外傭工資連續兩年凍結,認同加薪是合理做法,但幅度應視乎不同因素例如通脹、僱主承擔能力等,他建議外傭加薪幅度應介乎 2.3%至 2.4%,即最多加薪 85元。羅軍典續說,若如外傭組織要求將薪酬水平提升至 4,000元,將超出部份中產家庭所能負擔水平,估計聘請外傭的家庭會減少。

過去兩年凍薪
外傭組織 United Filipinos in HK主席 Dolo表示,政府應將外傭的工資水平調升至 4,000元。她說,通脹加劇,無論衣、食、住、行各樣生活必需品都已加價或面臨加價,若將外傭的薪酬維持低水平是不合理的做法。她又批評有僱主團體提出只加 80多元的建議令人難以接受,因為大部份外傭僱主都是中產家庭。 Dolo稱,明白本港市民都要面臨通脹的壓力,但她強調將外傭薪酬調升至 4,000元,只是令僱主每月額外多支付 420元,對一般中產家庭而言絕對是有能力承擔的。
本港外傭的法定最低工資定於每月 3,580元,政府對上一次宣佈調整外傭工資已是 08年 7月 10日,當時工資水平由 3,480元增加 2.9%至 3,580元,其後因遇上金融海嘯連續兩年凍薪,至今仍未調整至 97前最高的每月 3,860元水平

Jason  我自己都未有$4000淨落袋囉,佢地包食包住仲甘高要求  發表於 11-5-9 14:16
潘高壽  咪係,咩都加,佢地已經食我地著我地 !  發表於 11-5-9 13:39
wwwing  唔係嘩!外傭又加人工,我哋D打工仔都無人工加,佢吔D福利已經好過我哋啦.  發表於 11-5-9 10:37

男爵府

crazy........
but i think still have many people employ them.

no choice, just accept

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

經濟向好?為左果28蚊搞到咩都貴晒!有咩好!佢地已經包食包住對佢有咩影響?痴根!

aromama  多謝!李嚼人為我地帶來28蚊後遺症。  發表於 11-5-9 09:55
Crystal_C  Agree!  發表於 11-5-9 08:24

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

點解外傭要劃一薪酬? 僱主本人的薪金都跟市場、自己的能力而個個不同啦, 外傭的表現亦有好有唔好, 應該讓市場去自己調節嘛, 最憎"大鑊飯", 令人失去上進的動力。

sugopopo  agree  發表於 11-5-9 10:35
Crystal_C  Agree!  發表於 11-5-9 08:25

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

吓, 又加?仲要加$420?有無攪錯, 我大力反對!

Crystal_C  支持.  發表於 11-5-9 08:26

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

28蚊…係低層有得加咋啵…
請工人果班 有得加咩?

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

最低工資實施後,中產完全沒有受惠,物價持續上揚,依家就連外勞工資都話要咁加法

iusiube  x10000000 agree!!  發表於 11-5-9 14:18
htts  呢班人真係貪得無厭.  發表於 11-5-9 08:42

珍珠宮

不知所謂,佢地已經又食又住啦!仲要加人工?而家啲菜價不知貴過兩年幾多,我地日常開支已經加了很多,仲要顧埋佢地嗰份。政府搞乜嘢???我都冇得加人工,點解佢地有得加?

大宅

2024年龍年勳章

多謝張生的英明, 加拉, 加多D拉, 我已決定掃把佢地反鄉下, 永不錄用, 張生, 你用下個腦拉, 羅軍X 先生, 你都用下個腦拉, 成日坐注個腦, 好易變形架, 3580 包食包住, 包生包死, 包打破野, 包黑面, 包偷野, 包偷賴, 包落尿, 講得出都包, 系唔包勤力, 重要加, 香港變成甘樣, 唔住得人架拉.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人都唔贊成,因為僱主巳經包食包住,佢地有咩洗費呢?

i_love_miffy  陣間又話唔夠錢買電腦/netbook 添啊  發表於 11-5-9 11:37
tanping  真係CHI CHI地,駛唔駛比埋錢佢地去旅行AR  發表於 11-5-9 11:21
musnis  報紙訪問, 佢地話以前放假要用$600(一個月), 依家要用$1000, 梗係, 又健身又迪迪尼又海馬公園.. 遊雲港九新界... 又上網又新款電話, 加幾多都唔夠喇  發表於 11-5-9 09:01

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真係痴孖根, 去倒4K, 咪10% increase? 我人工都未加咁多呀! 日日要受個衰印氣, 炒又要俾air-ticket等, 點解係hk請外傭要咁折墮?:;pppp:

子爵府

Singapore, Taiwan, Korea0的人工都少過我地, 都冇話加.. 我地咁好福利, 講下就可以加, 咁我d人工幾時有得加??

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔記得講, 聽到d外傭話, 唔驚加多d人工會引起僱主炒人潮, 因大把人會請佢地~

呢班廢柴真係以為係Queen.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加夠一萬銀一個月嘛(睇下仲有無人請外傭?最雞工資都有辦你睇啦)

muicc  good idea~  發表於 11-5-9 19:39
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

經濟向好~???
邊度有好過~?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我地呢D打工仔都想加薪.....不如幫我地爭取埋 , 物價上漲D嘢咁貴再幫我地爭取埋任食 , 私樓咁貴~唔掙在爭取埋以後唔使交租~唔該唔該
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

加新係按%,吾係話老細比吾比得起,我同李+x打工,叫佢加1千幾百萬比我得吾得?反正佢比得起???莫名其妙~

muicc  比得起=/=值得比.agree!  發表於 11-5-9 19:40

首頁
12345...6

尾頁

跳至