在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有幾多人辭左職先搵工架

各位

請問有幾多人辭左職至算, 跟住先搵工架?

男爵府

Re: 有幾多人辭左職先搵工架

我啦, 因為我覺得人地吾會等我一個月囉, 出面大把人, 使咩等我一個月. 之前見過好多次工, 都見吾成, d人成日最後果句, 我地想搵個可以快d番工既人. 而家我的起心肝搵工啦.辭左份衰工, 搵過份好d.

男爵府

我都試過一次, 因為o個份o野要三個月通知, 唔理3,7,21, resign左先算

不過都好多年前o既事啦.............. :mrgreen:
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

男爵府

啫喱媽

你實好高職位, 如果唔係點會成三個月通知既.

monalam

我同一樣咁諗, 都係辭左份衰工, 先再搵過份新工.

男爵府

mangolam 寫道:
啫喱媽

你實好高職位, 如果唔係點會成三個月通知既.

梗唔係, 間公司衰咋, 唔係都唔會走啦!
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我每次都係...順便當休息下, 新公司未必等你一個月啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我次次都係辭左工先,不過今次實在太嬲啦!

bettylam :evil:
NNN

男爵府

我次次都係辭左職先

男爵府

原來係有咁多人都係辭左工先搵工既, 但係咁做其實各位驚唔驚要一段時間先搵到工架?

我試過半年先搵到另一份工, 不過個時岩岩係九一一後, 你地呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear mangolam:

我今多年來第一次咋!

bettylam :cry:
NNN

大宅

我非常非常唔開心, 我真的不想做現在的那份工, 公司沒有適當的人手掉配, 令我覺得自己的10年經驗是廢的, 亦加上很多無形的壓力, 什麼工作表現報告, 什麼是是非非, 均令我好想停下來, 重新再找新工作再努力, 因就算係而家間公司, 怎樣努力工作均沒有用的, 公司的上司是不會看的, 他們只相信是非不真確的說話, 但當我想到家庭負擔的時候, 我總會沒有勇氣行出這一步, 係米好失敗呀 ? :cry: :cry: :cry:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear wongcheukying:

我2的個案非常相似,不過好可能到處也是這樣,沒什麼問題呀!

站起來搵工,要是有家庭負擔的,搵到便辭工,一定如鼓起勇氣行出第一,相信係好快便可成功 .

betty
NNN

男爵府

wongcheukying

唔好咁唔開心啦, 其實你可以試下send d cv出去試下你既market有幾多架. 啱既話咪去囉. 我唔知你家庭負擔有幾大啦, 如果可以既話, 咪兩星期通知囉, 好多公司都可以等到既.

大宅

dear betty,
你與我相似, 那麼你如何面對呢 ? 真的可以當什麼事情同是非都是透明的, 是很難的, 我都好想不理, 但總是心裡唔好過.
今天早上我的新經理告知我頂頭高級經理對我印象很差, 覺得我工作不好, 只會說公司的事情給其他人知, 我記得我只曾對我以前的經理提及過公司的變動同我的感受, 我立即知道是誰將我的說話傳開了, 一個我曾經在她身上學了很多東西, 我十分信任的人, 我真的對她非常失望, 而家去到這樣的環境, 我真的不知道我應唔應該仍然留在這間公司 ? :cry: :cry: :cry:

大宅

dear mangolam,
我的負擔是剛多了1個小bb, 我不可好像以前只為自己想, 我老公亦要我想清楚才決定, 不要衝動, 但他與我不是同行, 我告知他我的感覺時, 他跟本唔明白我係多麼難受, 每一天都唔想返工, 我就快爆炸啦 :cry: :cry: :cry:

複式洋房

睇到大家咁唔開心,我之前都係咁,所以我係未搵到工就辭職,係我未離職前已經有二份工叫我返,我都有假可以cover,但我又唔係咁想返工住所以無,到前二日又有份工叫我返,我返左一日工覺得唔係咁適合我所以又無返,我係想話比大出面環境係唔差,大家唔洗驚

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear wongcheukying:

我想人會隨住不同環境,人物,時間而改變的,我工作了很多年啦!真係真係好累呀!有昤好像你話齊,可以停下來嗎?
雖然我吾洗供樓,可以慢慢睇定點,但講就易,做就真係好難,每月要對住那麼多賬單,小朋友的生活費,同埋我自己個人的見解認為一定要出來做事呀!吾好同社會脫節呀!

我做過好多間公司,總括來說,永遠得個做個的,吾識刷鞋,買口乖,拍馬屁,踏低人地抬高自己的大有人在,看盡人生百態,我就覺得自己的優點係,但他人覺得你好傻,什王乎死蠢,原則,踏實,吾好扼人,但人地也吾好扼我,盡力做好自己的事,更加希望能夠將自己的缺點化為優點,更覺得,工作範圍的事,做多左,吾緊要,當益老板,小左的自己做得不好,檢討,改善,問自己原因出在那裡,也不要管他人做什麼,但看在眼裡心中有數,在這個社會裡,看盡人生醜態,沒想到你這樣做仍然有人一步一步緊迫過來,當你是傻瓜,但現實就是現實,到處楊梅一樣花...你所講我上司多的是呢!還有很多你未償過呢!

很多很多你認為知心的,能夠將心低內說話全訴之,但原來有些人是喜歡取這些來做人情的...要真真正正搵到一間認為開心而又滿意的公司買小見小,如果覺得對此公司再無什麼留戀的,我是你,會努力搵工,搵到便辭工.因為我倘人認為搵間小錢點做得開心點好過留在這間公司遭人白眼.

我同你唯一我不同是比你好采樓已經供完啦!但我要為我自己太堅持原則認為不要同社會脫節呀加上要面對我多這個為生活,錢而飄揚海外多年而放棄中薪高職回到我身邊共同擔起這頭家的丈夫,因為他辭去本來工作,在港搵到一份比從前辛苦多倍,但人工小了一半的工,理由是2名小孩開始踏入少年期,能夠給與他們教導,関心,共同一起生活才是最珍貴及能夠珍惜每一分,每一秒和家人相處才是最寶貴的呵!

真係吾好意思,加多左今多題外話,悶親你添..

betty :cry:
NNN

大宅

Dear Betty,

傻啦 ! 我點會覺得你悶親我呢, 相反, 我身邊的朋友都沒有你語重心長的來開解我, 我要多謝你才真, thank you very much
我同你一樣, 都係做了很多份工,以前總是有些少不滿意, 便會轉工, 但今次反而因為多了小bb, 沒有這份勇氣, 總是擔心找不到工作, 因我覺得做了媽咪, 是多了1份責任感, 必須令自己小bb在ok的環境中成長, 雖然不算大富大貴, 但亦不可令她生活得辛苦.
其實我老公已經成日警告我, 不要因為同人家傾多2句, 便什麼都告知人, 完全沒有機心, 不懂得提防人, 現在便應驗啦, 我跟本唔敢話比佢知, 他知道後一定話我一大餐的, 為什麼總是那麼容易相信人呢 ?
其實到現在我還未可決定是否應該仍然留在這間公司, 我真的不知道, 可能我太多顧累啦, 擔心這, 擔心那, 但可以肯定一點, 每天早上我都好想比自己一個理由, 這天有事不能返工, 我知道這樣不行的, 我的心完全不在公司.
另一方面, 我非常認同你的說法, 與家人共同一起生活才是最珍貴及能夠珍惜每一分,每一秒和家人相處才是最寶貴, 沒有比這一點更重要 !!! :cry: :cry: :cry:

子爵府

我同你一樣, 對間公司有吾滿意,便會轉工, 最近呢份捱左3年零8個月, 一番工就好憎呢間公司, 好想吾做, 但老公又吾想, 佢成日覺得我年紀大喇, 同埋個市道又差, 比佢影響下, 咪死死氣捱, 以為自己可以忍受到落去, 終於捱到大病, 睇左好多專科, 最後去到腦科醫生, 醫生話我係焦慮症, 我食左成個月鎮定劑, 最後都係要自己開解自己, 同埋我而家辭左職, 下個月番新工, 我希望下一份工吾好再遇到好似呢度d人咁.

子爵府

仲有, 我從來都吾會當同事係朋友, 我吾會同佢地講真心果句, 當然, 我亦吾係講大話, 我通常係保持沉默, 我吾同意, 而我又吾可以反對, 我唯有吾出聲, 我吾出聲, 吾代表我同意.

返工對住人事係好煩既事, 我上bk, 仲多真心說話.

首頁

尾頁

跳至