自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家中長者行動不便,我有Wechat pay, Alipay, 及Tap & Go 的戶口,可否分別幫自己及他們申領消費卷?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以,但唔可以重複!一個支付工具對一個申請者!

子爵府

謝謝你 !咁好方便,當初仲諗住要用他們用他們的八達通。我可以比返現金他們, 他們會開心些

wcpcelia    發表於 21-7-7 16:07

水晶宮

回覆 cy101 的帖子

請問, 老爺奶奶早幾個月返了國內還未返港, 知道登記要入手機號和會有信息確認, 但他們在內地無法接收, 還可幫兩老登記?家庭成員都有Alipay, Wechat

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

achan888 發表於 21-7-6 11:11

請問, 老爺奶奶早幾個月返了國內還未返港, 知道登記要入手機號和會有信息確認, 但他們 ...

可以,聯絡電話用番香港家人嘅,用來接收短訊!
但保安問題問嘅電話號碼就要填番當時填嘅!

水晶宮

保安問嘅電話號碼不是就係接收信息嗎?好似冇其他地方可入家人聯絡電話

琥珀宮

achan888 發表於 21-7-6 11:52

保安問嘅電話號碼不是就係接收信息嗎?好似冇其他地方可入家人聯絡電話 ...

係最後部份要填聯絡電話!

水晶宮

太好了。。。謝謝解答

子爵府

回覆 secyw 的帖子

我就是蠢了, 無諗到可以將錢入我手機.

peppamo    發表於 21-7-7 06:42

子爵府

我都是昨天才想到,因揸住他們個2張長者八達通,因太耐無用,試試用唔用到,走去買麵包,內還有餘額,結果用唔到,要去八達通機重新啟動。所以才想起可否用不同的支付工具。

其實用他們的長者八達通申領,都怕用時麻煩,因我還未夠資格用長者八達通

子爵府

我WeChat pay & Alipay 都有連結 自己的信用卡 會不會有問題,用來幫長老領消卷?

琥珀宮

secyw 發表於 21-7-6 15:55

我WeChat pay & Alipay 都有連結 自己的信用卡 會不會有問題,用來幫長老領消卷? ...
無衝突!

子爵府

謝謝你

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

secyw 發表於 21-7-6 15:55

我WeChat pay & Alipay 都有連結 自己的信用卡 會不會有問題,用來幫長老領消卷? ...

係囉。會唔會到時扣錯咗信用咭錢

水晶宮

secyw 發表於 21-7-6 13:21
我都是昨天才想到,因揸住他們個2張長者八達通,因太耐無用,試試用唔用到,走去買麵包,內還有餘額,結果 ...
唔係拎嚟搭車或者 用其他長者優惠就無問題

子爵府

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

一於咁話,就咁樣登記

琥珀宮

vv518vv 發表於 21-7-6 18:39
係囉。會唔會到時扣錯咗信用咭錢

付款有得set 係邊到扣數!

侯爵府

cy101 發表於 21-7-6 10:23
可以,但唔可以重複!一個支付工具對一個申請者!

咁係咪我可以用我的Alipay幫長老做登記,而自己就用另一種方法(eg wechat pay)這些不是已實名登記了嗎?他們可以用了我的account?有些不明白….

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mummy911 發表於 21-7-7 07:22
咁係咪我可以用我的Alipay幫長老做登記,而自己就用另一種方法(eg wechat pay)這些不是已實名登記了嗎? ...

你可以買張新八達通幫長者登記,我就係咁幫亞爸亞媽登記,到時我用八達通買嘢,直接比返五仟蚊佢哋!

男爵府

secyw 發表於 21-7-6 13:21
我都是昨天才想到,因揸住他們個2張長者八達通,因太耐無用,試試用唔用到,走去買麵包,內還有餘額,結果 ...

我用媽媽長者八達通同她登記,她有認知障礙,用個八達通套入住卡就冇人看見是長者卡,我幫她買日常用品...尿片....

首頁

尾頁

跳至