自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

想請有無人用過Philips 既迷你電飯煲?
我睇外表覺得呢2個外型唔太差 ⋯⋯ 但唔知好唔好用?同埋佢是touch .. d 制似熱能感應,唔知易唔易壞?

大宅

回覆樓主:

我用緊黑色果隻,內膽深。
但touch 制真係有d 難搞,我都研究左一輪先識,隊友&老人家更加係完全搞唔掂。

用過panasonic迷你果隻,panasonic 易用d。我用philips 只因為貪佢個乳酪功能 我家係低用量

公爵府

我用緊第2個, 我覺得非常之好用. 用來炆野又得, 煮糖水又得, 煲粥又得, 仲可以煲湯. 好方便.

大宅

Yeelim 發表於 19-6-9 23:55
我用緊第2個, 我覺得非常之好用. 用來炆野又得, 煮糖水又得, 煲粥又得, 仲可以煲湯. 好方便. ...

即是黑色個款嗎?
我見粉紅色個款似是新d model
大家都是用熱能感應,你覺得難唔難按制?同so far 感應功能有無變差?
煮飯是否fix左幾多杯米都是煮同一個時間?可改時間嗎?

大宅

andre_mama 發表於 19-6-9 23:45
我用緊黑色果隻,內膽深。
但touch 制真係有d 難搞,我都研究左一輪先識,隊友&老人家更加係完全搞唔掂。

樂聲是否這種?
娘家媽媽買了,貪佢煲到BB飯喎⋯

外型同功能上Philips 好似好多咁,但驚佢感應功能唔好

其實好難揀,我都唔會常煲飯,因我們唔好米氣,但貪佢又可慢煮炆餸,煮飯/餸慳個爐頭同步進行咋

可分享多d佢點難攪法?是掂黎掂去個制都無反應?
我記得好似講到半杯米都煮到,但唔知時間是否定左都要煮成45分鐘

公爵府

係黑色果隻, 張相的飯煲面俾人貼左中文LABEL的?? 我買那個無中文LABEL的.
唔難按. 我日日煮, 佢會記住之前的, 煮飯時按START(一個掣) 就可以了.
用左2年, 感應功能有無變差. 我覺得好易用. 佢有微壓的, 煮出來D米飯好食D的.
煮飯時間, 佢自己計的. 通常30分. 我覺得, 煮多煮少都是用差不多時間的.連我亞老媽都識用, 應該唔難用.

大宅

Yeelim 發表於 19-6-10 17:38
係黑色果隻, 張相的飯煲面俾人貼左中文LABEL的?? 我買那個無中文LABEL的.
唔難按. 我日日煮, 佢會記住之前 ...

Label 貼我估是因爲display關係
佢唔會好像洗衣機插電俾試人,所以唔貼張野唔知有咩功能

會記住之前的是什麼意思?
即岩岩對上一次用咩function,一開機就default番last action ?
你帶無試過煲仔飯?你個人用得最多是咩function ?

其實初初佢出我覺得幾好,外型又好
之後台灣先出粉紅色就鐘意覺得幾靚 功能比黑色多d d 但唔知是否都好用
同埋,驚緊會唔會功能多但都唔會點用

我見台灣的粉紅色版本,佢有d function 是黑色個部咁 eg 有煲仔飯

禁止訪問

公爵府

currycherry 發表於 19-6-10 02:28
樂聲是否這種?
娘家媽媽買了,貪佢煲到BB飯喎⋯

之前家人買了,頂吾順要45分鐘,
用左一年……掉了

大宅

bbyou 發表於 19-6-11 10:57
之前家人買了,頂吾順要45分鐘,
用左一年……掉了

你意思煲飯45分鐘?
我娘家未換煲前是用舊的,簡單功能齋煲飯
我記得好快就煲好

初初媽媽換我都話要咁耐先煮完,有無攪錯
但到佢用,見開始煮餐飯前就煲定飯,45分鐘應該唔覺眼就過左

公爵府

currycherry 發表於 19-6-11 12:40
你意思煲飯45分鐘?
我娘家未換煲前是用舊的,簡單功能齋煲飯
我記得好快就煲好

係!
但如你煮快飯!
蒸魚、烚菜,
就要等好耐先钣熟!

大宅

bbyou 發表於 19-6-11 12:43
係!
但如你煮快飯!
蒸魚、烚菜,

係呀係呀

要調節煮飯個step放係最頭
一入廚房咩都唔整先洗米煮飯

公爵府

回覆 currycherry 的帖子

對係, default番last action. 我講到一舊舊, 唔好意思. 有試過用煲仔飯FUNCTION, 都似的. 但我覺得D飯, 無用瓦煲仔飯咁香.
因為我識用煲來煲仔飯, 所以都係用番煲好食D.
我最常用是煮飯, 日日都用. 其次就係炆野, 因為放晒材料入去, 按炆野, 就有得食. 不用睇火, 炆野真係好方便, 唔使怕炆唔淋. 要留意炆野時入面的水唔會少的, 所以不用加太多水. 我見佢細細個, 原來都可以放許多材料入去炆野的.

公爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

我買時係新出, 大約$680, TAOBAO 或 國內超市 賣緊 大約RMB$358. 在TAOBAO買抵D.

禁止訪問

大宅

Yeelim 發表於 19-6-11 23:13
回覆 currycherry 的帖子

對係, default番last action. 我講到一舊舊, 唔好意思. 有試過用煲仔飯FUNCTION, ...

好似好正咁
你好勁,識用瓦係煲飯
我都試過但燶得仔,飯蕉痴住個底⋯我攪好耐先洗得甩

粉紅色飯煲佢比黑色多埋「蛋糕、快速煮飯、烤焗、糙米飯、蒸煮」
其實都唔知烤焗係咩?快速煮飯有幾快先?
其實蒸煮應該你個部都得呀?都是加水入去蒸?
出多幾個function 會不會都可能是同要樣野 ⋯⋯ 蛋糕平時飯煲做唔到?

好難揀
我記得媽媽之前去買野
就見到有人買完去換走部粉紅色話個制short 無反應
不過見你好似用番好好咁 ⋯⋯ 最緊要制無問題

公爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

因為我屋企, 有許多日本和美國的小家電, 2腳電器比3腳的多.2腳 或 3腳對我來說, 係無分別的.

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

我怕粉紅色那部會易懷D. 因為蒸氣在上面出, 而佢D製就放晒在上面. 電子製, 最怕受潮的. 這個設計....就??

首頁
12345...6

尾頁

跳至