自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

先排去塔門探親,經過高流灣,諗番起十幾歲果陣一件恐怖經歷。話說我有個親戚喺高流灣有間祖屋,我地細個成日同親戚借屋去宿營。有一次同班同學入去玩,喺海灘玩到日落就行番親戚間屋,沿途經過一D荒廢既古屋。當我地經過其中一間屋果陣,突然有個女同學粒聲唔出跑咗入一間荒宅,我地即時叫住佢,但係佢無理我地。果個女同學平時好細膽,絕對無可能自己走入一間咁陰森既屋。我即時諗到佢一定係俾嘢攪。當時天已黑齊,我地唔敢入屋,喺門口嗌佢,叫佢出番黎。但係佢冇應我地,我地唯有硬住頭皮入去搵佢,果陣我地成班人,得兩個男仔,一個係我細佬,一個係我細佬同學,緊係叫佢地打頭陣啦!入到去見到果個女同學目無表情指住一張爛櫈,我地同時望向張櫈,見到好似有個黑影坐喺度,而個影好似開始企起身,我地即時嚇到嗌,唔知邊個一手拉住個指住張櫈既女同學就走,成班人喪跑番我地間屋。番到間屋,我問大家係咪都見到,果然全部都見到,果個肯定唔係人,係一個影。想問果個女同學點解無端端走入間荒宅果陣,發現佢dup企頭,坐咗喺梳化。嗌極佢都唔出聲,我地開始毛管動。佢慢慢抬起頭,目露兇光,雙眼佈滿紅筋對住我地陰笑。係人都知咩事,佢鬼上身。佢大聲鬧我地,話我地好嘈,佢把聲都變哂,係把男人聲。佢猛話要我地死。我地好驚無人敢埋佢身,唯有猛同佢講對唔住。跟住個女仔又再dup低頭,口噏噏,又時笑時喊。我好驚,諗起有個親戚住喺隔離過幾間屋,於是即刻過去搵佢求救。果個親戚係個老人家,我地平時叫佢叔婆太,佢一過到黎,見到果個女同學都嚇咗一嘢,問我地係咪去海灘果邊黎,我地將剛才發生既事講佢知。呢個時候個女同學唔知用咩話好惡咁同叔婆太講嘢,叔婆太又用水上人D話同佢講咗幾句。呢個時候,阿叔婆太突然走咗留佢屋企,我以為佢番去匿埋,點知佢原來番屋企擢咗條紅繩過黎,一手捉住個女仔隻手,個女仔有掙扎,仲好大力,好在我地仲有兩個男仔幫手襟住佢,叔婆太用紅繩綁住個女仔一隻手指,之後猛向個女仔吐口水。攪咗一陣,個女同學好似虛脫咁暈咗。隻野走咗,我地俾叔婆太鬧咗一餐,話因為我地玩得太嘈至惹咗隻野番黎。叫我地第朝有船好即刻走。果晚我地成班唔敢瞓等天光。一天光就即走,以後都唔敢再去。

sushiroll    發表於 18-11-30 21:36
SiuBBee    發表於 18-11-30 20:00

伯爵府

我以為你話果間火鍋店添

wcpcelia    發表於 18-12-1 17:45
good_pig    發表於 18-12-1 00:51

伯爵府

一路睇一路毛管動

大宅

KenHim 發表於 18-11-30 19:12
我以為你話果間火鍋店添

唔係火鍋店,係真正高流灣,從黃石碼頭坐街渡,塔門前一個站就係高流灣。

子爵府

果D荒屋好陰㗎!
你咁樣講一講,我都記返我中六果年同埋阿sir 去bio field trip
行到見到有D荒屋,有個公仔頭(得個頭)放咗喺屋外果D藤椅度
見到嘅人都唔敢出聲,即刻話走
走咗先敢講
有個同學話見到個公仔頭會跟住我地方向轉,一直望住我地

子爵府

jasmineoj 發表於 18-11-30 19:16
果D荒屋好陰㗎!
你咁樣講一講,我都記返我中六果年同埋阿sir 去bio field trip
行到見到有D荒屋,有個公 ...
我就淨係覺得周身唔聚財,好想快D走

大宅

ccmoon 發表於 18-11-30 19:13
一路睇一路毛管動

我諗番起都驚。

大宅

果D荒屋好陰㗎!

首先多謝樓主既分享!一路睇一路驚!你呢個都好恐怖 唔係咁猛呀 8掛想知邊度黎

男爵府

回覆樓主:

打冷震呀
好悶呀...

子爵府

2024年龍年勳章

又要驚又要睇

伯爵府

KenHim 發表於 18-11-30 19:12
我以為你話果間火鍋店添

我初初都以為係

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

Big_yan1999 發表於 18-11-30 19:19
首先多謝樓主既分享!一路睇一路驚!你呢個都好恐怖 唔係咁猛呀 8掛想知邊度黎
...
我唔記得果度係邊度,當年無GPS
我淨係記得我由西貢行去鹿頸中間就經過果條荒村

男爵府

bigheadshan 發表於 18-11-30 19:10
先排去塔門探親,經過高流灣,諗番起十幾歲果陣一件恐怖經歷。話說我有個親戚喺高流灣有間祖屋,我地細個成 ...

叔婆太都好英勇
個女仔幾時醒返?

子爵府

ccmoon 發表於 18-11-30 19:21
我初初都以為係
我都有一秒諗過
我仲心諗幾年前食過,記憶中好似都好食㗎喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

好驚嚇
放下自在

水晶宮

bigheadshan 發表於 18-11-30 19:10
先排去塔門探親,經過高流灣,諗番起十幾歲果陣一件恐怖經歷。話說我有個親戚喺高流灣有間祖屋,我地細個成 ...

咁個女同學事後知唔知發生乜事?

咁你地搭船離開後, 之後個女仔仲有無事發生?有無去拜下神?
天空之城, 快樂之地

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

叔婆太夠晒經驗
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

咁你大個之後仲有無去過呀?個女仔返黎之後仲有無事呀?

大宅

果D荒屋好陰㗎!

其實果d地方,一定有料到。果陣細個咩都唔驚,而家經過呢d地方都行快兩步。有一次我個仔幼稚園學校旅行,果日落毛毛雨,天陰陰,喺渡假村室內玩咪好囉,我老公又要抱個仔出去逛。足知個仔番到屋企晚晚喊,仲係同一時間開始喊,阿媽叫我去紙紥鋪查日腳,原來果日喺陰暗地方惹到污糟嘢,後尾有個長輩教我地寫咗段唔知咩文,喺屋企附近周街貼先冇事咋。果張紙我仲有留底。

首頁
12345...13

尾頁

跳至