懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位姐妹好

相信而家好多人開刀
等我喺呢度講下順產嘅好處

1. 好多人話開刀唔駛痛,但其實順產最多都係痛3日啫,就算連針都係痛多兩個星期,但係開刀個傷口分分鐘痛1個月。

2. 順產最多都係生嘅時候聞笑氣,連針時打止痛針,但開完刀要食強力止痛藥,對身體唔好。

3. 順產連針傷口好番之後無手尾跟,開刀傷口大,點搽去紋膏都無用,傷口埋咗之後,有啲人隱隱作痛幾十年。

4. 順產容易上奶,我生完第一日就上奶。

5. 順產可以即日走動,自己照顧BB,開刀就要睇傷口情況。如果BB要訓箱,媽媽可能要遲兩日先見到仔。

6. 順產生完可以食補野,開刀生完起碼一個月先有得補。

7. 順產完走動得,3個月後可以做運動,瘦得快,我生仔前120磅,陀仔150 磅,生完4個月之後115磅。開刀之後起碼半年先可以做運動,但到時已經好難減。

8. 順產經歷生產痛楚,對BB感受深,開刀只係傷口痛,似發咗個夢,對BB無咁重視。

可能有姐妹話順產有危險,但問心,你驚危險定係痛?

大宅

順產定開刀係自己嘅選擇

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

已刪除用户

MommyPanel勳章

大宅

回覆 BBLeung2016 的帖子

我都支持順產,(如無意外)自己都會選擇順產,但是開刀也有開刀的好處,就是時間快,可以免去BB難產的風險。
其實不論順產或剖腹都各有好處,視乎各人情況需要。

大宅

但我見扛產過程中媽媽離世的都是順產的。 所以有些擔心。 醫生到最後一刻才出現,但開刀過程全程醫生在,有乜突變佢都控制到。 同埋我估應該開刀的話,情況突變的機會少一點。

我都想順產,但怕自已 負荷唔到, 有什麼 異常出現就很危險。

我記得好多年前有個人喺浸會生細路 佢話好肚痛好肚痛 那些姑娘說這是正常的 始終醫生沒有出現處理 到好後期醫生才出現 最後因為血管栓塞死了。

唔知道如果開刀會唔會有這種情況呢?

大宅

如果你問我驚危險定驚痛

我梗係驚危險啦 痛係可以忍 即使開刀好辛苦好痛我都願意忍 但係如果冇咗條命好唔值得。

男爵府

其實又真係好個人選擇嘅,當初我開刀係個B未調頭,B頭又太大,我盤骨係加細碼,醫生初初鼓勵我順產,但臨生前一個月都改變主意!C6更加怕我要捱十幾鐘嘅疼!我生完三曰可以上奶,一個月後開始做Pilates ,兩個月後就回復100lbs,坐月坐得好,身體好健康,傷口癒合得一條好幼嘅線!所以,我嚟梗呢胎都會開刀

大宅

回覆樓主:

個人選擇姐。 呢個世界無絕對既 尊重媽咪決定最緊要

水晶宮

回覆樓主:

最尾嗰句,驚危險定痛 ?!
你甘比一定係驚危險架喎。。。

順產順利既話係好好,但係亦好多不能預計既 factors, 順產要大鑊的話可以好大鑊 (for bb and媽媽).

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係都有唔少媽媽係因為某d原因不得不開刀

子爵府

BBLeung2016 發表於 17-2-7 13:01
各位姐妹好

相信而家好多人開刀

看孕婦情況,如冇問題,我自己就支持順產,我兩胎也順產的

子爵府

樓主講既主要係對媽媽既好處順產對bb都有好多好處

分娩過程中子宮有規律的收縮,能使胎兒的肺得到鍛煉,出生後有利於新生兒呼吸的建立,促進肺成熟,出生後很少發生肺透明膜病。

分娩時宮縮和產道的擠壓作用,可將胎兒呼吸道內的羊水和黏液排擠出來,使新生兒濕肺和吸入性肺炎的發生率大大減少。

免疫球蛋白在自然分娩過程中,可由母體傳給胎兒,而剖宮產兒缺乏這一獲得抗體的過程,因此自然分娩的新生兒具有更強的抵抗力。

自然分娩寶寶在經產道時會隨著吞嚥動作吸收附著在媽媽產道的正常細菌,讓他們很快有了正常菌群,對寶寶免疫系統發育非常重要。

隨着剖腹生產普及,本港剖腹生產比率逐年上升。廣華醫院婦產科部門主管梁永昌醫生表示,數據顯示,公立醫院的剖腹產子比例,由1987年約12%升至2010年約25%;私家醫院的剖腹產子比例,則由1987年31%,大幅升至2010年約67%,兩者升幅均超過一倍。

嬰兒發育未成熟
公立醫院不容許孕婦自行選擇分娩模式,故在公院剖腹生產均因為醫學因素,例如胎兒出生前胎位不正、心跳過弱等;但私家醫院沒有相關規定,不少孕婦會因為怕痛、想揀時辰等決定開刀。
梁永昌表示,醫學上自然分娩的好處較剖腹產子多,外國亦有不少研究證實,嬰兒經過作動及陰道產出生,發育較為完整,身體狀態亦較佳。
梁永昌指出,產婦若在未陣痛前開刀將嬰兒取出,嚴格地說,嬰兒是在預產期前出生,身體器官發育未必完全成熟,有外國研究指,剖腹生產的嬰兒肺功能較差,原因與肺未完全發育成熟有關。

剖腹產子對母體影響亦很大。梁永昌表示,剖腹產子要切開肚皮及子宮取出嬰兒,傷口在產後會「埋口」,但子宮會有疤痕,會增加懷第二胎時,出現植入性胎盤前置風險。
他解釋植入性胎盤前置有機會令孕婦產後大出血,廣華醫院過去3年便有12宗相關個案,有病人要切除子宮保命。

別墅

無錯!
有啲情況係會醫生建議開刀,咁就無辦法啦

別墅

回覆 艾森 的帖子

我只係覺得好多人揀開刀

以為係好啲同覺得新潮

真係要唸清楚

別墅

回覆 MacyM 的帖子

我就係想講

順產唔到先開刀

唔係一開始就選擇開刀

別墅

回覆 Jasper911 的帖子

所以係尊重醫生嘅決定囉

而唔係你C6怕你痛你就話開刀

別墅

回覆 keiguo 的帖子

私家比你選擇係因為要賺錢啫

如果問好處
一定係順產好

別墅

回覆 yumiee 的帖子

咁可能係醫護人手不足嘅問題啫

大宅

回覆樓主:

我睇過英國BBC既節目,講BB對食物敏感,其中一個原因係BB開刀出世,少咗順產時係陰道接觸到既益生菌,所以身體免疫系統對外來既蛋白質作出巨大既反應。

首頁

尾頁

跳至