論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒人知道現在請海外賓妹要比7-8仟蚊手續費?同印妹一樣?咁恐怖?

複式洋房

回覆:tinaapple 的帖子

我個agent係半價換一次,唔係免費換架

乜個個agent都係免費架?

大宅

回覆 sab1008 的帖子

唔系兩年內換人免費咩?點解仲要收你一半錢?

別墅

回覆:請賓妹要比$7000-8000,真的嗎?

那到底要比幾多才算合理?海鮮價

複式洋房

回覆:slupdud 的帖子

請問可以pm我agent資料嗎?

複式洋房

回覆 CY-mother 的帖子

Hi,
Would you please send me the agent's information as I am looking for a helper ar, thousand thanks

別墅

回覆:jwkkwok2013 的帖子

my agent don't know the exact date of law change, but they said it is likely early Feb.

大宅

superbreadkaka 發表於 13-1-16 00:30
我剛簽左個海外菲傭, VISA批左, 我唔趕住要工人到,但 AGENT打俾我問我可唔可以俾工人早D到港, 話知道菲律賓 ...
我同你情況一樣,原本叫工人二月尾先來香港,早兩日agent打俾我,話2月1號菲律賓政府會改新例,agent fee全部由香港僱主俾。佢話如果菲律賓政府宣布左,驚個工人唔來香港,問我工人依家來得唔得,我叫佢即刻安排姐姐來香港,但佢到今日都未回覆我工人幾時到,我都驚個姐姐反口唔來。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好貴呀

複式洋房

請問你個agent 係咪賣廣告個幾間,陽X,德X ?

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:我剛簽左個海外菲傭,+VISA批左,+我唔趕住要

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我上年9月尾請, agent fee $2860 + $560保險, 十二月姐姐到, 而家有機會加左,
有意請pm

別墅

我哋問緊係菲律賓喎

大宅

回覆 CY-mother 的帖子

Please can you PM my details of your agent?
I am also looking for a maid to look after my old mother. Thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

上個星期去過一間新agent, 佢哋話下個月加價, 因為菲律賓政府的問題喎, 所以, 呢排請菲菲d價錢好貴; 我剛搵咗間, d agent fee都成$2,988 (海外) $3,988 (本地), 再加菲律賓政府稅: $1,150 = $4,138, 未加保險費 (abt. $1,300), 坐底都5仟幾.....

榮盛  5000 平阿  發表於 13-1-16 21:58

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sab1008 發表於 13-1-15 19:20
我啱啱請咗一個賓姐,12月尾confirm,agent fee 係八千幾,我都係bk問過,點解咁貴?!我agent話因為菲政府 ...

Yes. My agent also said like this.

男爵府

CY-mother 發表於 13-1-15 18:37
我剛剛工人到了差不多一個星期啦...TOUCH WOOD, 幾好..希望唔係短期好啦.

我用個AGENT超平(第一次用), HK$ ...

可否pm僱傭中心啊? 我都要請印印....唔該曬

別墅

我剛簽左個海外菲傭, VISA批左, 我唔趕住要工人到,但 AGENT打俾我問我可唔可以俾工人早D到港, 話知道菲律賓就嚟改例, 香港僱主要俾多D錢, 話工人在法例生效前到我可以慳返一筆喎
但係我諗緊, AGENT FEE 已收, VISA都批埋, 其實係AGENT要BEAR THE ADDITIONAL COST 定係我?

別墅

回覆:請賓妹要比$7000-8000,真的嗎?

我個agent亦係咁貴,要7800。但乜都包哂,包括送到入屋,係一條龍,冇野煩。如果咁啱姐姐到步時,你要返工,仲話可以等到我放假,先送姐姐上門。亦有無限次數翻譯服務,雖然印姐英語良好,但一講到日常生活,家務details,employer對佢嘅服務水準要求等等,dry講英文,佢未必明得哂,個agent話contract期內可以搵翻譯幫手講解。而家我仲等緊姐姐Visa批,已離境等批。佢過澳門前,我同agent講,想叫姐姐過嚟我度,我想同佢做個職前briefing, 即晚,agent就安排印印翻譯帶姐姐上門,俾我見。我一路講,見個翻譯仲唔止講印尼話,中間加插唔少廣東話,順便教埋姐姐。我覺得一分錢一分貨。

但姐姐好唔好就未知,因為佢仲未上班。只盼望,自己冇揀錯人!
(利益申報,我唔係agent, 我只係第一次請姐姐嘅一般家庭)

別墅

回覆:野口 的帖子

A準話係上一個月價錢,今個月已加價了

首頁

尾頁

跳至