單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

40+歲單親媽媽,帶兩個女,好累啊。沒有離婚的時候,死佬出去爛賭,不回家。終於離左婚一年幾,我卻放唔低,沒人無精打采,完全沒心機做野,覺得日子好難挨,有時無拉拉喊,發脾氣。覺得自己好失敗,付出全部去愛一個人,結果不被珍惜,我覺得自己從來都沒有被愛過,一直都是我在愛著對方。

複式洋房

lq769 發表於 24-4-29 18:29
多謝你既鼓勵。我已經無數次原諒左佢,你話如果佢返來揾我,要我原諒佢多一次,你話我還應該再相信嗎?我 ...

你原諒過佢肯定唔止一次吧?空口承認無實際改善的情況亦已經出現了不少吧?既然已經下定了決心,就不要回頭了。
純個人意見,我們已經不是十八廿二,不會再以戀愛大過天、不能再自信愛情能征服任何難關障礙,要顧及的事比後生時多。有了孩子,就更要先為孩子著想。

別墅

zozozozo 發表於 24-4-29 19:43
回覆 lq769 的帖子

離開咗仲想返轉頭

我單方面想法(emoji),我覺得自己好傻,一個爛賭既人又點唔會有感情呢?

複式洋房

離開咗仲想返轉頭

別墅

Parlos 發表於 24-4-29 13:57
對方唔識珍惜、思想不成熟,繼續沉迷賭海只會對你和家庭有百害而無一利,你決定離開絕對是好事,無話咩甘唔 ...

多謝你既鼓勵。我已經無數次原諒左佢,你話如果佢返來揾我,要我原諒佢多一次,你話我還應該再相信嗎?我內心好想同佢一齊生活,因為我真係好愛佢,但係我又好驚過返以前既生活,每日生活係驚恐中(emoji)

別墅

zozozozo 發表於 24-4-7 00:39

離咗婚仲好,因為爛賭真係可以好大鑊,陣間比人淋紅油咪仲嚇親兩個女,離咗婚咪重新出 ...

多謝你既鼓勵!以前佢出去賭電話唔開機,有時幾日幾夜聯絡唔到,輸曬先返屋企。我為左佢問我細妹,細佬,身邊可以借既人全部都借左錢,每次都以為係最後一次,但係爛賭既人係戒唔到既,仲難過戒毒。我一次又一次原諒佢,點解佢一點都唔珍惜,你話如果佢有一日重新揾我,我要唔要原諒佢!(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

對方唔識珍惜、思想不成熟,繼續沉迷賭海只會對你和家庭有百害而無一利,你決定離開絕對是好事,無話咩甘唔甘心。
我當年被離婚時都有不甘心,嫖賭飲吹全不碰,最後又是綠帽又頭粒到落腳。初初幾年是難熬的,慢慢就可以走出霧霾的了,小朋友健康成長很重的,將來她們長大後,就是你享福的日子。

大宅

lq769 發表於 24-4-6 17:22
一個八歲,一個九月十二歲升中一,好擔心單親家庭兩個女自卑啊

只要她們返學"企企理理"唔講冇人知。何況現在半間學校都單親或更複習。
企返起身,唔好令年青人有情緒病。

別墅

Scarlettttt 發表於 24-4-21 16:27
唔好灰心,人生每個階段都有困難,但都會過去。重要嘅係要愛護自己,尋找自己嘅幸福同快樂。你值得被愛,記 ...

多謝你的鼓勵令我此刻覺得好溫暖

禁止訪問

複式洋房

lq769 發表於 24-4-5 20:27
40+歲單親媽媽,帶兩個女,好累啊。沒有離婚的時候,死佬出去爛賭,不回家。終於離左婚一年幾,我卻放唔低 ...

失敗既唔係你,比多d時間自己,喊無問題架,只係比自己一種釋放,唔須要刻意唔比自己喊,記住單親唔係一個人做成;只要你唔覺自卑,小朋友就唔會,我都係40+單親媽媽,宜家好多人離左婚,生活一樣可以精彩!唔好比唔甘心拖住自己,我離婚後覺得開心左,亦可做番真正既自己!

男爵府

kl1 發表於 24-4-10 00:25
你帶領佢哋就唔會自卑。十幾年前我女得十歲時變成單親家庭,我一路帶住佢,鼓勵佢去做更多成功嘅事。小朋 ...

時間上與我家小姐完全對上。 自卑?點解會有?手冊上父母兩欄一樣無變,需要父母一齊出席時,一樣到齊,升中interview 時一樣雙方都有陪伴出席。
生活上基本上完全沒有改變,學照返,飯照食。變的只是大人,需要做埋從前有人分擔了的工作。

別墅

總會捱得過,加油啊!

伯爵府

lq769 發表於 24-4-6 17:22
一個八歲,一個九月十二歲升中一,好擔心單親家庭兩個女自卑啊

你帶領佢哋就唔會自卑。十幾年前我女得十歲時變成單親家庭,我一路帶住佢,鼓勵佢去做更多成功嘅事。小朋友好易滿足,只要你多啲鼓勵,畀多啲機會佢哋發揮就得。

複式洋房

唔好咁樣啦,你兩個小朋友幾大呀?我而家都有三個仔女添

複式洋房

090922 發表於 24-4-7 22:03
你都好叻喎!
自己獨立湊大個女

叻鬼!有娘家幫手咋(emoji)

大宅

tammaggieqq 發表於 24-4-7 16:20
自從生咗個女之後,我哋就關係破裂...因為我感受唔到對方愛惜我倆,我傷心及唔甘心只源自佢唔錫個女!其實 ...

你都好叻喎!
自己獨立湊大個女

複式洋房

090922 發表於 24-4-6 22:25
你用咗幾多時間去消化?

自從生咗個女之後,我哋就關係破裂...因為我感受唔到對方愛惜我倆,我傷心及唔甘心只源自佢唔錫個女!其實佢唔愛我,我又冇乜嘢喎!講真我都做咗阿媽,我已將愛情轉換為親情,落哂阿女度啦!我都唔鬼稀罕佢嘅愛,只希望佢錫個女...我滿月已經帶走咗個女,直至個女5歲大左右 我先完全消化到對方嘅"衰"!

複式洋房

離咗婚仲好,因為爛賭真係可以好大鑊,陣間比人淋紅油咪仲嚇親兩個女,離咗婚咪重新出發囉,時間可以沖淡一切,當然開始時吾慣,小朋友亦無咩需要自卑,你要正面d,d女先會正面,我既經歷仲悲慘過你,過了兩年多,諗返都會眼濕濕,但時間久了,亦慢慢習慣了,個仔亦已經中一了,支持你!

大宅

tammaggieqq 發表於 24-4-6 19:30
人哋唔珍惜,亦無謂守當初誓言...唔甘心只會另自己痛苦,不過又咁講,離婚總會有呢種感覺嘅,爭在你要用幾 ...

你用咗幾多時間去消化?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊