母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初生b 一星期全人奶,雖然奶量ok,不過半夜食得一半掃風後已經瞓著,叫又叫唔醒,瞓一陣就要食過⋯ 我自己好攰,同老公無覺好瞓⋯⋯

好想堅持餵人奶。

朝早雖然有陪月幫手,但係要泵奶同埋谷奶都令我無得瞓超過兩個鐘,好攰好攰。
幾日都有喊,老公見我咁,就問我點解唔餵奶粉,話幾個朋友都係餵奶粉、好快戒夜奶,大家有覺好瞓。點知佢用啲激將法、話唔準餵人奶,話要倒晒我三枝的人奶儲貨,我即刻崩潰!佢都唔明呢啲係我嘅心血,雖然最後無倒到,但佢咁樣講,我好失望!都唔係安慰緊我,好似餵人奶係我錯咁,令到佢都無覺好瞓⋯⋯

複式洋房

阿仔埋身好困難,如果唔埋身,但又想全人奶,可以點做?

大宅

我而家同你一齊面對同一個問題 大家加油丫

複式洋房

我個B今日19日大,頭五日全奶粉,第六日開始泵奶加奶粉。到依家每次泵都只有20-30ml(兩邊加埋)。我阿B食方面好急,一餓就要即食,喊到拆天,仲要食到好飽先瞓。如果計奶粉量,佢一餐食到90ml.
如果我而家想轉全人奶,仲有冇可能?我今日已經很努力俾佢埋身,但硬係食唔飽,所以阿B今日冇乜點瞓過覺。
你地覺得我可以點做?我想由奶粉轉返全人奶,仲有冇得救?

別墅

我諗個個人奶媽頭一個月都有超痛苦經歷(唔好意思,無扒哂以上的所有(emoji)), 啜勁耐(我試過1.5個鐘(emoji)), 啜完放低,換個片,自己去個廁所又到下一餐,飯都未食,到阿b訓左又要泵奶,好似長期俾人抽乾咁(emoji)。

如果泵到既,可以俾d屋企人餵,自己抖下一兩餐奶既時間。
我果陣一餵完就輪到老公起身掃風及換片,到我訓(emoji)
我都試過猛長期追奶追得好大壓力,最後俾老公說服補一餐粉先,補左個人無追奶既無形壓力,過一排奶量變多了!所以心情都好重要架!

坦白講,人奶媽坐月係完全唔係坐月休息,辛苦到一個點,但過左2個月b會好d架,為左bb好,我地先咁辛苦,加油,記住,其實有好多媽媽一齊半夜無訓,上網吹下水無咁眼訓!

加油!!

複式洋房

支持
新手媽媽
B 20 號出世
全人奶埋身
第一個月feed on demand
攰都唔緊要
最慘好多無知人閒言閒語
成日問乜你夠奶? 點解唔pump?
點解唔加奶粉?b 會不會餓?
鬼唔知咁會舒服d
不過自己個仔梗想盡量比最好佢
盡做啦! 當然都唔會死頂!
我自己知個仔好夠食, 夠片, 夠重量增長就得!!
所以人奶媽最重要係別人鼓勵support !
為什麼餵奶粉就沒有人質疑你呢?

大宅

生完我有陪月幫手但我成日顧住玩電話,好少休息。剛開始係好辛苦,老公唔支持99又話我少奶,但我唔睬佢地,捱捱下我都就快餵左一年了,加油

大宅

比比的媽媽 發表於 17-3-18 05:34
初生b 一星期全人奶,雖然奶量ok,不過半夜食得一半掃風後已經瞓著,叫又叫唔醒,瞓一陣就要食過⋯ 我自己 ...

其實,我好少泵奶,bb 訓我冇野做又跟住訓,邊到谷就食邊到,去到第二個月會輕鬆d 架啦!加油

大宅

加油呀!開頭係咁架,餵人奶其實有益又方便,好支持你,只要挨過頭兩個月就會好好多,記得襯BB訓就要爭取時間訓啦,不過如果太辛苦都可以考慮奶粉,唔好迫得自己咁緊!

大宅

第一個月係咁.....其實你小朋友可以餵埋身....唔駛咁辛苦成日泵...
生完先一星期。。休息先係最緊要。。你夠休息先夠奶

我都有儲奶。。因為第二個月要番工。。我係番工前三個星期先開始儲。。每日都係一泵。。。日日儲少少。。。

其實你一直餵。。你BB想食多D奶。。你身體就會做多D奶。。。
濕片夠既話就唔駛咁擔心。。

你BB 又食你又泵得太多。。做太多奶到時你谷你會好辛苦。。。
夠食多少少就OK LA。。我一直都係咁。。餵到18個月仲餵緊。。。

別墅

加油
第一個月係咁架..慢慢就會好
捱過左見到BB健康就咩都抵番哂
第一個月我個女黃
隔三個鐘要叫醒佢食奶真是好大挑戰
日頭99嚟一見到個女喊就話我唔夠奶,餓親個女
所以我第一個月都是泵出來
到退左黃先埋身食返

加油
我都全人奶餵到依加個女都6個月La

大宅

Piglymeowbb 發表於 17-3-27 16:24
我而家又埋身又泵,因為遲D要返工,所以要儲定冰奶。我通常埋身俾阿B食一邊,然後會泵另外果邊。而家一日 ...

唔該晒你解答左我問題!! 我宜家全埋身 不過又想有d奶儲下 但又驚追得太犀利會塞 又唔知點做 新手媽媽
希望你都長餵長有 同埋唔好再乳腺炎啦 應該真係好辛苦!!! 祝你同bb都身體健康

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Piglymeowbb 發表於 17-3-18 19:45
我都係全人奶,好彩有媽咪幫手,日頭可以瞓返。我老公好支持我,因為大家都係想俾最好既野阿B
...

唔好意思 想問問你全人奶係埋身定係泵出黎餵? 因為我宜家全埋身 無泵奶 但宜家想儲返d 奶 有時出街都想屋企人幫手餵bb 想問下如果我餵完bb左邊 如果要泵奶既話係咪淨係泵左邊? 定要泵埋右邊? 如果兩邊都泵既話 咁bb下1轉埋身食奶係咪要食右邊? thanks 我真係唔知應該點做

大宅

Piglymeowbb 發表於 17-3-18 19:45
我都係全人奶,好彩有媽咪幫手,日頭可以瞓返。我老公好支持我,因為大家都係想俾最好既野阿B
...

唔好意思 想問問你全人奶係埋身定係泵出黎餵? 因為我宜家全埋身 無泵奶 但宜家想儲返d 奶 有時出街都想屋企人幫手餵bb 想問下如果我餵完bb左邊 如果要泵奶既話係咪淨係泵左邊? 定要泵埋右邊? 如果兩邊都泵既話 咁bb下1轉埋身食奶係咪要食右邊? thanks 我真係唔知應該點做

男爵府

回覆 比比的媽媽 的帖子

老公唔明唔緊要,最緊要你自己知自己做既係比緊最好既野BB就得。我2胎都係全人奶,第一胎初初個月真係連沖涼都唔知點解無時間去沖,每日瞓得4-5hours(分3-4次加埋先有)我當時真係諗...點解d人可以湊得大個B,無諗過辛苦到完全無法預料我多奶到死忍夠3.5-4hrs先去pump(每日痛6次),每次要一路pump 一路不停大力按胸(因為已經面臨塞塞地既狀態)。

但過左頭一個月會好d架啦!加油呀。
同自己講,辛苦呢段哺乳期係for 佢一世既健康!超級值得...
支持

別墅

加油呀!頭一個月都係咁架..慢慢會好。我自己坐月..好在有我媽咪黎幫我住2餐..
果時我全日計..日日都無訓到2,3個鐘。
日頭仲要自己幫BB沖涼同洗衫。
長期咩住BB係心口..BB呢個時期又好懶訓..食食下又訓..成日又好似唔知係咪未飽..
到夜晚又唔訓...抱住BB係廳睇電視..餵黎餵去都唔完。
老公又成日怕我辛苦叫我餵奶粉..
奶奶又成日話我無奶...

過到呢關慢慢會好...加油呀!
我BB都就4個月全人奶!!

大宅

我的育兒心得勳章

夜晚補奶粉

別墅

回覆樓主:

試下夜晚泵出黎比人餵,我都係日頭埋身,夜晚泵,因為阿b 夜晚食得又慢又密,但用樽餵佢就食得快啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊