自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本無報考,亦未有資格參加考試,事後被捕及遭控以一項欺詐罪。被告今於東區法院認罪,案件押後至3月27日,以等候社服令及感化報告判刑,被告准繼續保釋,裁判官強調任何判刑皆有可能。

辯方求情指,被告從小品學兼優,2015年以優異成績從中大醫學院畢業後,在威院任執業醫生,月入7.2萬港元,事發時因為剛從威院調到東區醫院受訓,工作壓力大,已經連續工作6個月沒有正式休假,當時亦正值醫生請假考試的高峰期,而被告請假不獲批,遂愚蠢地以假考試證明去請假,犯案目的不為金錢利益,純粹想放假紓壓。

辯方又呈上被告的精神醫生報告,指被告有焦慮症及適應障礙,須接受輔導。

珍珠宮

回覆樓主:

錯哂都有人同情?

男爵府

yiqiyihui 發表於 17-3-7 19:49
好白痴
三日假之嘛
肚痛下攞張假紙都放一兩日啦

係囉!確係蠢,又或者真係大壓力,想歪左!
做醫生真係專業及受人尊敬嘅行業,做政府醫生為大衆更甚,居然為左小小利益自毀前程,真的不該

子爵府

chingmon 發表於 17-3-7 19:02
高智識分子犯罪從不罕見,聰明反被聰明誤,有些事不能做就是不能做,完全沒半點可妥協,醫生醫術幾高明都不 ...

同意 !~

有關人命傷亡的職業,操守要求要更高.

翡翠宮

畀面勳章

cindy618 發表於 17-3-7 21:43
告係道理,唔告係人情?係不公?係偏私?

唔識
佢做公營機構,出糧係公帑,上司知道冇可能唔告,私人公司反而可以私了
只能可惜一句,大好前途就咁冇左,佢當日玩失踪曠工都好過做假文書呃假
日日是好日

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

木土土 發表於 17-3-7 18:41
佢唔單係講大話,而係行使假文件,係嚴重罪行,係刑事,若上司不上報,隨時比人話知情不報包庇下屬甚至係 ...

同意。

尤其係做緊公營機構,唔可能當冇件事,因為要向市民交代。商業公司可能炒魷算數,免麻煩。

侯爵府

醒目開學勳章

mameme 發表於 17-3-7 18:38
假文件申請全薪假喎, 咁都唔告就一堆人有樣學樣喇

係囉!有預謀用假文件取有薪假,冇可能唔告。
冇得休息佢大可拎病假,或者事假啦!最多appraisal 唔好。

子爵府

island811 發表於 17-3-7 23:06
真係吾明點解咁高學歷都犯咁既錯

几多高官扼房津都係咁,高学歷不等如高品德

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 17-3-7 18:41
佢唔單係講大話,而係行使假文件,係嚴重罪行,係刑事,若上司不上報,隨時比人話知情不報包庇下屬甚至係 ...
同意,行使假文件(假淮考証)才最大罪。
就似之前有位伯伯想自食其力,行使假身份証去找工作一樣,也是很大的罪。

翡翠宮

好嚴重

珍珠宮

Tinkerbell 發表於 17-3-7 19:14
有薪進修假期不是一日半日的,
政府系比長假期的
偽造文件罪是刑事,不单是誠信問题
偽造文書(不過控罪好似唔係?)即係同誠信有關, 專業人士/位高權重人士/高層人士誠信好重要, 因為佢地擁有比其他人更多專業知識/技能/權力, 就算係重判我都覺得好合理。

子爵府

哇,我覺得好嚴重wor ,比人告都正常

男爵府

龜精靈 發表於 17-3-7 19:11
畢業無耐就72k, 醫生真係好好搵

所以要努力讀書囉
讀醫要讀5年再實習2年架,好辛苦,要求好高,你估咁易賺

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

hebesiu 發表於 17-3-7 22:46
專業人仕做錯野就可以賴係壓力大 , 咁對社會好唔公平 , 如果低級職員做錯就冇求情理由 ??
...

真係吾明點解咁高學歷都犯咁既錯

子爵府

island811 發表於 17-3-7 18:31
壓力太大了吧,可惜!
專業人仕做錯野就可以賴係壓力大 , 咁對社會好唔公平 , 如果低級職員做錯就冇求情理由 ??

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

想攞假啫!拎少少錢去睇醫生都唔捨得?

伯爵府

回覆樓主:

幾年前有單國泰空姐偽造病假紙,被HR揭發,最終要坐監架!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

虛假文書罪,唔告就出奇。

做醫生壓力大,唔係今日先知,情緒病唔係藉口

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BKsquare 發表於 17-3-7 21:24
咁都唔告?

告係道理,唔告係人情?係不公?係偏私?

唔識

首頁

尾頁

跳至