自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我同我位BFF已有30年友誼,由細玩到大,咩都講,興趣愛好性格幾乎一樣。10年前佢嫁咗去澳洲,生咗2個小朋友。雖然我哋相隔兩地,但會經常WhatsApp 對方,亦會打網絡電話。每年佢會返香港1至2次,我每次都邊度都唔去,邊個都唔約,將時間都留俾哩位BFF.如果佢全家返嚟,我都會帶埋老公小朋友陪佢哋周圍去玩,專車接送,請食好嘢,一切安排妥善。好啦,因為我未去過澳洲,上年聖誕新年佢全家嚟香港,我哋講好今年聖誕會過澳洲探佢順便兩家人渣車一齊玩盡澳洲,打算4月訂機票,當我今日再同佢講時,佢竟然話佢聖誕要全家去日本玩。我以為佢會好開心咁歡迎我過去,點知佢態度好冷談。之前佢已成日告知我澳洲其實好多恐怖嘢,聖誕餐廳唔會有人service 我哋等等,我老公覺得好奇怪,因為去過嘅人都話澳洲好玩。況且我哋係BFF, 佢唔係應該好期待我哋過去嗎?點解咁唔情願?而且仲遲遲唔覆WhatsApp, 我嬲嬲哋問佢想點?佢竟然話佢冇任何計劃陪我哋去澳洲,即係佢冇打算接待我哋。仲寸我話我太得閒先會咁無聊。搞到我好似逼佢俾我去澳洲搵佢咁。佢態度語會亦好差。我覺得好心淡,我哋一家待佢哋一家咁好,佢竟然咁。我老公仲嬲過我,話佢根本驚要洗錢幫我哋洗塵。我覺得我去都冇意思,咁多年佢返親嚟我哋熱情款待完全就曬佢,大灑金錢請食貴嘢,歐洲車接送,陪伴左右,我冇計較,因為佢係我BFF,我珍惜我哋嘅友情,佢竟然咁對我,心都寒埋。我不覺得傷心,祇覺憤怒。因為我對得住佢!

我對佢好失望,問問大家會點樣決擇?絕交還是忍受?

水晶宮

好明顯佢無當你朋友,或者自私到極點

當然係絕交啦。又唔係同佢做人世

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大豬既老婆 發表於 17-3-6 07:48
其實我唔覺得有道理添。距既講法係基於本身唔會10年返香港要人地招待起碼15次。唔好話唔好意思推,一來你 ...
係,講得好啱,我明果兩位jm 意思,但只適用於一般朋友或你冇受過人地恩惠款待,又點同樓主同bff 個情況比呢!返過咁多次香港竟然次次都拒絕唔到人地既熱情?咁大個人點都識d 禮貌架,收人地咁多,回一次禮遮,接受咁容易,付出就有幾難幾麻煩!?有咁多屋同車,直頭有d 錢啦,突然生活艱難咩?
Bff 如果唔當樓主好fd , 就唔會次次返黎搵人;你在異鄉,有同鄉搵你一定開心啦,仲要係bff, 人地冇去過澳洲你一定好興奮,諗定帶佢去邊到玩,even 自己要返工,請一,兩日假+sat sun 都會啦!除非你個人係冷血,唔當人地係bff, 人地只係一個來找你麻煩既麻煩友

大宅

回覆樓主:

如果係我,我唔會再主動搵依位bff,我會照還計劃去澳洲,仲要玩得好開心,食好住好,影多d靚相post係fb俾佢睇,俾佢知就算無佢,你都可以玩得好開心
如果佢搵你,你咪當一個好普通嘅朋友say hi say bye咁同佢傾幾句,如果佢話返香港玩,佢約你,你話唔得閒招呼佢,就算真係約出嚟面,求奇搵間普通,唔難食嘅舖頭仔聚吓舊咪算,佢當你普通朋友,你咪一樣當對方係普通朋友咪算

子爵府

ckbabi 發表於 17-3-3 01:50
樓主係話BFF唔係BBF (emoji)
即係Best Female Friend
Best Friend Forever
獻醜不如藏拙

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

大豬既老婆 發表於 17-3-6 07:41
同埋我自己本身以前住左十幾年外國,澳洲我亦去過個度自駕玩,我唔相信有人去澳洲玩會要住係個邊既朋友煮 ...

哦!你啱,完!

子爵府

patpatching 發表於 17-3-3 01:10
照原定計劃去澳洲玩,不過唔會找佢地一家,可繼續聯絡,降grade做普通朋友。
下次佢地再來香港,你亦無需再 ...

同意。

珍珠宮

霜霜 發表於 17-3-4 05:51
我曾經講過,
感情要熬盡一生來維繫,摧毀只需一瞬間。
人與人之間複雜無常,變幻莫測,

雲母殿只要努力就得
除非bk執

但感情唔係努力就得
仲要大家都要咁努力
真係好難呢

水晶宮

睇清佢真相,及早割席,計落有賺

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

絕盡
情義亦盡

子爵府

回覆樓主:

呢D嘢真係除緣,你熱情唔一定代表人熱情,又或者你fd本身都係冷漠嘅人,你太熱情招呼人,佢推你都唔好意思呢,可能佢仲覺得佢返hk,你強逼佢同你出街食飯……。

自己去玩先係主目的,就算自己親親親人,我去到都冇指望人家熱烈歡迎我,都係自己玩,玩完就夾食飯,食到就食,食唔到就算,冇須放在心。

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

絕交

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

繼續自己旅遊計畫去澳洲,但唔會搵個朋友,比我唔會再當佢係知心好友,連普通朋友我都唔想做。唔係因為佢唔招待自己,而係佢嘅說話太過傷人。
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

伯爵府

照去AU 玩, 盡情POST FB, 唔好再搵佢了,,,,如果佢都夠膽反HK 搵你, 你...要識做呢

男爵府

可能人地唔當你係bbf
只係fd d嘅朋友
咁下次咪唔使咁落力,機都唔接,佢地自己去玩,佢地搵你先諗下再唔再同佢食餐飯

男爵府

best female friend?

侯爵府

醒目開學勳章

patpatching 發表於 17-3-3 01:11
應該係Best best friend

Best friend forever

伯爵府

jm1874 發表於 17-3-6 01:57
回覆 霜霜 的帖子

你講得好有道理,但一點對人既熱情都冇,唉.....

其實我唔覺得有道理添。距既講法係基於本身唔會10年返香港要人地招待起碼15次。唔好話唔好意思推,一來你睇樓主話去澳洲距就拒絕招待證明唔係拒絕說話講唔出口,二來真係怕麻煩到好朋友,而明知道好朋友熱情,我會返到香港過多幾日先通知距然後約出來食飯,次次都俾曬資料人地黎接機預先請假即係歡迎人地招待。因為唔係一次,係十年十幾次。

哈爾濱    發表於 17-3-6 08:00

伯爵府

霜霜 發表於 17-3-6 00:55

有朋友要尼我屋企住,講真我真唔OK,我零願幫你租B&B,但你尼我 ...

同埋我自己本身以前住左十幾年外國,澳洲我亦去過個度自駕玩,我唔相信有人去澳洲玩會要住係個邊既朋友煮足十幾日俾距食囉!我去澳洲係玩唔係去靠距照顧窩,你講到樓主去到會廢人咁等人地招待咁。

我正正就係聖誕節去澳洲玩,其實無其他人講到死城咁恐怖,係25號當日會好靜,咁但係樓主BFF都放假姐,當一齊搞個party大家又有小朋友一齊玩下,我覺得可以plan定。theme park個d 26號已經開門,並唔係連續3-4日都完全無地方去的。
除非你話距個BFF其實一路都吹水,即係話自己有幾多間屋有幾多架靚車,然後驚朋友過來穿曬煲,否則去plan下朋友過來點玩之餘又唔令自己太麻煩既辦法簡直多的是!

你話你自己唔願意招呼朋友去你度住,我覺得完全無問題,咁你返香港有無要求朋友提供你住宿?你唔想下下要車個朋友去coach去呢度個度,你返香港有無要求朋友車出車入,如果無,咁你唔打擾人,亦拒絕太花時間招待其他人我完全OK,但接受人地係香港10年款待但人地終於有一年去你地就要零騷擾?會好意思?

伯爵府

霜霜 發表於 17-3-6 00:55

有朋友要尼我屋企住,講真我真唔OK,我零願幫你租B&B,但你尼我 ...

其實點解你會覺得樓主一定要朋友車距呢?樓主係香港都係有車,距係澳洲一樣可以自己渣車㗎窩。喂,冷淡對待同出聲話完全無打算招呼你,我地自己去日本玩窩。如果係好朋友,咪直接話你都租部車出入先會方便唔洗我兜咁遠路。同話完全唔會理你,見到朋友話來連whatsapp都唔多回覆,係唔係兩回事呀!

同埋樓主話距個friend話有6間屋,幾部車包括land rover同benz,咁即係經濟環境ok啦,出去食係貴,但香港出街食,如果食好野一樣貴架窩,哦人地係香港請就得,係澳洲請返人1-2次就唔得?真係嫌貴唔請都可以AA制但帶距去食d特別d既野啦。你講到香港d野食平到唔值錢咁,其實如果比較中檔同高級餐廳,香港同外國差不多,隨時仲貴因為所有野都入口貨。係外國無咁多掃街小店平野。
香港同澳洲交通辦法唔一樣,飲食習慣都唔一樣我明白。唔會講到要逼距餐餐陪樓主出去食,但有好朋友過來,咁出去食多幾餐呢樣我覺得在所難免。重點係,如果距咁怕人地打搞,真係要零影響自己生活,自己返去就唔應該接受人地款待!既然有勇氣唔怕尷尬拒絕招待好友,居然會無勇氣返香港既時候拒絕朋友招待?你點講都講唔通!

首頁
12345...8

尾頁

跳至