自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

建議樓主搵人做"妹"
再call CX 客務問番同一番問題
check 下佢地有否提及"7日內起飛的機票若取消需罰款"這條附項,一般客服會秒速念口黃式讀出條款的,如當時人聽完答“知道”,“ok"等就表示人家已講清楚了, 樓主就冇得拗了

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

elegant 發表於 24-4-23 15:27
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我好似冇喺呢個平台上講過我冇同佢哋講我買左機票喎?奇怪點解你又知嘅?其實我講 ...

乜唔係你話冇講過航班俾hotline CS聽咩?
attach1/tmp/phpR0Z4tV

大宅

回覆 luckygmail 的帖子

好彩還有啲講人話嘅人係到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jarjane 發表於 24-4-23 16:40
我同你一樣買呢一種機票,買嗰陣已經清清楚楚見到係取消條款係要50%,因為又平又抵就要承擔呢個風險,所以 ...

我響前面都有講,樓主自己攪錯係事實,認下衰求下情態度好啲同人哋頃,希望人哋可以罰少啲,或者人哋可以酌情處理,而唔係靠惡投訴一味怪人哋唔提你,不過樓主覺得唔啱聽,態度衹係一味怪責人。

jarjane    發表於 24-4-23 18:33

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

elegant 發表於 24-4-23 15:27

我好似冇喺呢個平台上講過我冇同佢哋講我買左機票喎?奇怪點解你又知嘅?其實我講 ...

其實唔明果個係你,我回覆都有幫你講番啲公道説話,不過你無睇條款就係事實,唔可以拉人哋冇講就免除責任。

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-23 16:53
回覆 jarjane 的帖子

我唸你哋又再次離題,又唔知講咗去邊?銀卡會的確係有廿四小時免費取消,只不過係七 ...

我冇離題,唔好成日撻張銀卡,我係普通綠卡都可以二十四小時免費取消, 但係不包括七日內嘅預定航班,所有條款購買嗰陣已經列明,我明白你心情唔好,買完特價商務嫌貴已經肉赤,點知改變主意仲要蝕多50%,希望你成功追得返啦

公爵府

我唸你哋又再次離題,又唔知講咗去邊?銀卡會的確係有廿四小時免費取消,只不過係七 ...

其實我覺得你唔好成日提住銀卡啦⋯根本係所有國泰會員都可以購買後24小時內免費取消㗎⋯ 只係不適用於7日內出發既行程啫。

公爵府

jarjane 發表於 24-4-23 16:40
我同你一樣買呢一種機票,買嗰陣已經清清楚楚見到係取消條款係要50%,因為又平又抵就要承擔呢個風險,所以 ...

觀乎樓主啲對話咁巴辣,我諗佢都幾難用懷柔手段去傾

洋蔥頭媽咪    發表於 24-4-23 18:06
jarjane    發表於 24-4-23 17:38

大宅

唔係你自己係268樓話“係要罰款都唔係咁大筆數囉”咩?

符合條件係可以24小時免費取消,但你唔符合丫嘛,唔符合就要罰款啦,咁唔係依據你機票條款罰款,咁你覺得係依據咩呢?你機票條款本身就係話取消要罰款50%,罰少D係叫酌情處理。如果你唔接受到罰款50%呢個條款,當初就唔應該買呢套機票。

大宅

我唸你哋又再次離題,又唔知講咗去邊?銀卡會的確係有廿四小時免費取消,只不過係七日之內起飛就唔可以!

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-23 15:30
回覆 BO_NG 的帖子

絕對同意。係要罰款都唔係咁大筆數囉。

我同你一樣買呢一種機票,買嗰陣已經清清楚楚見到係取消條款係要50%,因為又平又抵就要承擔呢個風險,所以你取消罰款咁大筆數係正常嘅,因為條款就係50%
至於CS有冇錯誤引導,引致你落錯決定去取消就係另外一個問題, 我都希望你能夠可以成功爭取罰款少啲,試吓用懷柔手段傾吓,可能能夠突破困局

大宅

elegant 發表於 24-4-23 15:30

無免費取消既情況下取消左,罰款係睇你機票條款唔係之後佢話幾多就幾多的,應該買機票既時候已經要留意。正如我經常貪平買最平既、通常non-refundable既機票,係會一早知道取消既罰款係機票既全數。

大宅

回覆 anniekayan 的帖子

以往佢哋都係先charge 左先、跟住即時refund. 但係今個次一個星期後先send refund update

子爵府

2024年龍年勳章

BO_NG 發表於 24-4-23 14:56
咁樓主佢話取消嘅時候冇呢個畫面

如果好似你咁樣講,其實佢係咪應該唔需要俾cancellation fee呢?

都好肯定有呢個畫面,只係襟既時候無留意,點解你咁緊張係無?你試過取消無呢個畫面又比人收費嗎?

大宅

大宅

我好似冇喺呢個平台上講過我冇同佢哋講我買左機票喎?奇怪點解你又知嘅?其實我講咗好多次最關鍵係國泰唔承認佢啲客戶服務同事在電話冇講過話有呢個取消罰款,但係在我的投訴email里又堅持話佢話哋有講呢樣嘢、但又唔願意出示電話錄音比我為證,呢點係唔可以接受!亦都係呢個討論嘅重點。
其他嘢你哋唔係當事人、唔好亂估同亂講la, 唔該!

男爵府

Horsebbj 發表於 24-4-23 14:33
除了未試過網上取消vantage pass,我已經試過多次取消機票, 罰過唔少錢, 每次做法都一樣。 而vantage pa ...

CX 肯退50%算好!

我疫情香港飛法蘭克福過萬蚊。最後去唔到,Lufthansa 張機票只賠三百幾蚊咋!

男爵府

阿笑 發表於 24-4-23 14:53
認同,我都有類似經歷,三大發鈔銀行之一開戶做定期,個年青RM做嘢錯漏不斷,用錯form填錯嘢,我因為呢個 ...

兩次咪算少囉,我去啲噏耷銀行開戶口,行咗五次!我阿媽仲話呢條友可能中五程度都不如!

goldpiglet    發表於 24-4-23 19:04

男爵府

Horsebbj 發表於 24-4-23 14:49
認同你網頁有改善空間, 下次再收到Cathay Lab的意見調查時, 我都會提出這點
...

其實大家爭拗冇意思

點樣做得更加好,避免人哋再發生問題咁先至好!

CX 咁大間公司,其實唔自在樓主嗰 $23000!

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊