跳至

首頁
45678...45

尾頁

大宅

Re: 5月PG

三個白白豬 寫道:
agent fee $1500
我打去勞工處問過 , 話海外僱員冇試用期 , 你唔用佢的話,就要個通知金/期.
所以,佢叫我比埋呢個月人工佢

係呀, 因為佢地冇probation, 所以你e+抄佢都要補1個月代通知金比佢. 但係, 佢返咗agent 果d 日子, 冇返過工, 就應該係冇薪bor.

珍珠宮

白白豬

甘你今個月未白請個工人,無做野仲要比返人工佢

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

hoheima 寫道:
係呀, 因為佢地冇probation, 所以你e+抄佢都要補1個月代通知金比佢. 但係, 佢返咗agent 果d 日子, 冇返過工, 就應該係冇薪bor.

可能佢諗住一人讓一步 , 叫我比埋呢個月錢佢 , 當補左一個月呱 , 但我而家最怕佢反咬我一啖 , 話我冇補到比佢

伯爵府

小小靖 寫道:
白白豬

甘你今個月未白請個工人,無做野仲要比返人工佢
如果咁計 , 點只白請呀 , 仲冇保險 & 機票呢 :-(

大宅

三個白白豬 寫道:
[quote]
hoheima 寫道:

可能佢諗住一人讓一步 , 叫我比埋呢個月錢佢 , 當補左一個月呱 , 但我而家最怕佢反咬我一啖 , 話我冇補到比佢[/quote]
白白豬,
一定要去agent 度, 當住面同個工人白紙黑字寫清楚你已經補足$比個工人, 要叫個工人簽收, 仲有, 要個工人簽返佢去agent 果d 日子, 當係no pay leave. 你個agent 咁唔負責任, 一定要均真d, 咪第日有mud 事, 你就蝕底啦.

大宅

白白豬:

我聽到,都你都戥你唔底呀!

大宅

LATEST UPDATE (有動物餅了),仲有星期五會送貨黎,可以係pg分比大家了.

靖:

和光堂波波餅 2盒;芝士條 2盒;動物餅 2盒
Total: $14 x 6 x 0.9 = 75.6

Ada:

和光堂大仔一箱
Total: $130 x 8 x 0.96 = 936

飛:

和光堂大仔便攜裝2盒
Total: $35 x 2 x 0.9 = 63

Sylvia:

明治大仔一箱
Total: $154 x 8 x 0.9 = 1108.8

Senny:

大王濕紙巾2pack
Total: $28 x 2 x 0.9 = 50.4

如正確無漏,就入錢落我HSBC a/c或者pg見到先比!

大宅

del

大宅

係啦!我都覺得個agent好唔負責任!
不過真係要快啦!而家巳經5月尾,攪得黎阿B出世啦!咁你決定唔會去番o個間換番個oversea la? 上次99抄左o個個印印(現成)之後再請個都係(現成)既要再比過$2800 ga!雖然現成但都要攪成3個星期ga!
白白豬,收PM呀!

伯爵府

HoManYu 寫道:
係啦!我都覺得個agent好唔負責任!
不過真係要快啦!而家巳經5月尾,攪得黎阿B出世啦!咁你決定唔會去番o個間換番個oversea la? 上次99抄左o個個印印(現成)之後再請個都係(現成)既要再比過$2800 ga!雖然現成但都要攪成3個星期ga!
白白豬,收PM呀!

收到 ~
唔係包換架咩 , 只係買機票比佢就得咩 ?
如要比多 2800 , 我就令願換agent 了 :evil:

男爵府

omchung:
沙田o個個係邊呀?我成日都行沙田,要泊貴野呀 :-(
佢唔係自已打,係我從後幫佢

白白豬:
你要唔要我個agent電話呀?要既話你打俾我呀 :wink:

大宅

三個白白豬 寫道:
[quote]
收到 ~
唔係包換架咩 , 只係買機票比佢就得咩 ?
如要比多 2800 , 我就令願換agent 了 :evil:

通常如果你請返overseas ge, 就包換; 但係你請個現成係hk ge, 就要比多一筆$, 因為呢類現成ge 工人, 係唔洗好似overseas 果d 咁, 黎到仲要比7個月$ agent ga

伯爵府

o ....原來係咁 .
而家佢話幫我問個就完約的工人,即如果我要佢的話 , 佢就會另收我錢 la ~

sylviawong
我有需要的話找你呀 !
thx!

大宅

omchung:
係喎!我都想知沙田o個個係邊喎?我次次都係泊西田喎!
不過由於而家公公安放係寶福山關係,我地出親沙田都會去拜一拜,可free到5:00.......
係呀,白白豬本地現成既係一定要再收agent費o架!如果你自己搵agent,記得問佢前agent有冇幫佢“報到”呀!我個工人就係因為我唔搵番佢個agent攪所以就唔幫佢“報到”,好在o個個張生提一提我,如果唔係要罰個工人千幾蚊o架!就係因為咁先至要攪多成個禮拜咋!

大宅

晚安呀各位...

今日走左去黃金玩沙 + 游水, 2個小主玩得不知幾happy...之後又去左食tea buffet... 正~~~

返來個陣仲撞到marcusmom..

大宅

唔好意思, 想問下你地落左order買介尿褲仔未呀? 我搵唔返個網呀...如果你地落order, 唔該幫我要3條hello kitty款L碼呀...唔該晒!!

伯爵府

今日帶左個工人到簽埋之前放無薪假 , agent 叫我出埋左比佢先, 話唔要佢時先再扣 .話佢每個月要匯返三千蚊過印尼還錢 !
我當然企硬話唔得啦 ~ 點知你以後會唔會唔應數架 ~
我話最多佢出糧時 , 我帶佢返 agent 到 , 由 agent 自己搞掂 !

另今日簽埋一個月通知 , 工人個反應係咪可即走 , 佢諗住我會賠返一個月比佢 , 我心諗你就想啦 ~ 要佢做到下個月23號先放人 ~
返到屋企 , 開始黎料 , 我叫佢幫我看住粥仔 d 火 , 點知我轉頭係房到聞到窿味 , 咪去廚房看下囉 , 見到佢煲窿粥 , 咪話佢冇看火 , 佢話佢聞唔到窿味 , 又話我放得少水 , 咁就走左去喎 ~ 你話呢 d叫乜態度呀!
收衫仲搞野 , 阿女 d 衫未乾透就收 , 仲要摺埋.
昨天己話過佢 , d 衫未乾透 , 佢仲摸下係囉 , 大佬呀 , 你摺時已知佢濕濕地啦 , 仲扮晒野咁 ~
頭先,沖完涼,佢自己返再上床 , 撗門 / 廳燈都唔關 , 又要我執手尾~
唉 , 我會咁易屈服架 ~
所以我剛打去 agent 到話佢開始判"啤" .
如明天都係咁的話 , 咪叫佢日日去花園都除草.......等佢辛苦下 , 何況我而家仲有能力自己湊奀豬 , 一 d 都唔洗過佢手 :-x

男爵府

白白豬:
呢d人唔好放過佢呀!
最多自己辛苦d跟得足少少,叫佢拖地呀,抺野呀~~做c佢,等佢判啤啦
仲要同佢講唔好整爛野喎,話要賠錢架,等佢驚下

大宅

三個白白豬,
既然係咁,倒不如補錢叫佢走啦!橫掂篤眼篤鼻又幫唔到手,佢實整鬼你o架!你又大住個肚,都咪話唔驚.......

伯爵府

我都諗住咁 , 日日叫佢做d下欄野 , 執狗屎,洗狗屋,洗廁所,除草....
最多日日出街食飯 , 叫佢自己煮面食
另一方面,佢有少少做錯就煩個 agent ,爆晒佢 d 衰野 ~

首頁
45678...45

尾頁

跳至