自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有孩子上小學的一定有共鳴!!!

沒有最心痛,只有更心痛

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

你地唔好鬧我呀,琴日開始,每日一編我幫d仔女做

對唔住,我無做網上功課成年了,無紀錄,無CERT也罷了!  發表於 13-10-4 22:13
neko138  我都會!  發表於 13-10-4 10:01

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

做人要識得平衡,我屋企果個仲好熟電視節目表

但可能我好彩,佢要做係好快溫好書做好功課
而我都一路教佢如何分配時間

小一時,佢都無乜機會睇電視,因為佢既態度太過散漫
今年小二,有明顯既進步

加上在乎分數既係大人,小朋友細根本未知係乜一回事

健朗媽咪  我嗰個都係好熟電視節目表ga, 問佢仲快過襟電視查  發表於 13-10-4 08:38

男爵府

引用:Quote:原帖由+j947+於+13-10-04+發表其實可

原帖由 kikiboy 於 13-10-04 發表
中學才一體一藝
親戚個仔讀小學,唔係名校都要學一樣樂器,上到中學先學,太遲啦

寶石宮

子爵府

唔係喎!我仔小三,星期一至四冇課外活動,我番到屋企約六點,佢已經食緊飯,功課大致做曬,佢冇補習,我地亦冇check佢功課,由佢自己搞掂,只會同佢溫默書考試,佢而家每日都有時間打機同細佬玩!佢番學亦番得開心!間學校喺區內出名谷架!所以即使亞仔成績中等,我都收貨!

叻!俾我都心甜了!  發表於 13-10-4 22:15
lojo11    發表於 13-10-4 08:43

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sasa0208 發表於 13-10-4 08:33
做人要識得平衡,我屋企果個仲好熟電視節目表

但可能我好彩,佢要做係好快溫好書做好功課

我個件由一年級開始, 自己跟住兒童台的時間表趕功課... 好快手

哈哈!  發表於 13-10-4 22:15

大宅

畀面勳章

回覆:雲 的帖子

共嗚中…細路番学,惨过番工

翡翠宮

傷心!可悲!

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我仔現在讀緊幼稚園,我就是知道小學會係咁

原帖由 一人之下 於 13-10-04 發表
我仔現在讀緊幼稚園,我就是知道小學會係咁,所以我為小朋友簡左一間活動教學、不會以教得深為賣點、不會一 ...
我之前都係咁諗,但而家好後悔呀!我小朋友小二啦,仲係日日遊魂咁,乜都唔識呀!

翡翠宮

hotingmum 發表於 13-10-4 08:35
唔係喎!我仔小三,星期一至四冇課外活動,我番到屋企約六點,佢已經食緊飯,功課大致做曬,佢冇補習,我地 ...

非常好.. 我仔都係小三... 無去補習社, 時間佢自己安排, 通常5:30前做晒功課... 佢仲有時間睇書睇電視... 算係好輕鬆...

伯爵府

我囡表哥比左好多玩具我囡,原因系:距根本連看既時間都無,放系度封塵,不如比表妹玩!距讀小三

Ruph出世啦,2010

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔琴日放6點, 做功課做到8點幾, 我....
書都無得溫啦, 好辛苦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,

原帖由 於 13-10-04 發表
我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,但香港的教育現象真的相當相當令人咋舌......

早上8點上堂,
我個女都係咁上下!但佢每晚最早都要11點先訓得!
你呢個時間表都未計溫書添呀!每星期一次默書!10月尾已經測驗啦!仲有d網上學習呢(eg每日一篇果d) 我女仲有本閱讀紀錄冊,要睇多d課外書!但訓都無時間,唔知點閱讀

我5-8包埋溫書啦,英文要每日背默幾句句子,佢都自己溫和自己默下.
網上學屠已不理了  發表於 13-10-4 22:18

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

lojo11 發表於 13-10-4 08:36
我個件由一年級開始, 自己跟住兒童台的時間表趕功課... 好快手
最大原動力

翡翠宮

sasa0208 發表於 13-10-4 08:49
最大原動力

係呀... 不過有時太趕, 字好衰... 依家小三, 好左好多, 因為知道無可能半個鐘完成(一套卡通半個鐘)

子爵府

我大仔,下年小一,自己教中學中文
我很驚訝,K3已經要重組句子同閱讀理解,而家寫緊電腦、便條、訪問等詞語;英文教句子,Point to the triangle... etc.;數學已經十位數加減。
可能我要求不高,個仔資質一般,無人地d小朋友咁o力,而且仲有自傾tim,我問老師,點解d野咁深,k1就寫字,唔係k2先寫咩。老師無奈地回答:唔落薄,用工作紙就得,其實係家長要求架,因為家長話怕小學追唔上,所以要求教深d。

小學見幼稚園都教深左,於是又適深d,真係有完沒有完的。

不過,我最想講的是,小學升上中一,一樣好難適應的,因為中學的功課講求質,而非量;中學科目多左好多,以倍計;而且中學中文有四份卷,仲文言文,我只會覺得,小學能培養學生自律、自信,就已經好夠,多功課係無用架!

neko138    發表於 13-10-4 10:04

男爵府

伯爵府

BK Milk勳章

拍「小孩子的一天」要預埋我
05:00 我起身煮飯
06:10 我仔起身, 刷牙換衫, 食早餐
06:30 故事時間 (因為晚上時間唔夠用,只好早起講,仲要食早餐唔拖先有)
06:45 出門返學
16:50 放學返到屋企沖涼抖陣
17:30 食晚飯
18:15 做功課
19:00 練琴
20:00 溫默書
20:30 刷牙洗面pillow talk, 瞓覺

放假好d,我仔第一日做晒d功課
之後幾日都可以玩
不過我返工又未必陪到佢玩

大人細路都辛苦!加油媽媽!  發表於 13-10-4 22:23
neko138  你都好辛苦...5 點要起身 LA  發表於 13-10-4 10:05

首頁
45678...21

尾頁

跳至