自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

happystich 發表於 13-6-14 12:31
我可能講得有d 散 因為我唔記得個次序
其實事後件事搞到兩家人都冇見面
一齊放假返hk 做節有我佢地就唔出現 ...

我睇完... 想八掛下... 你父母係咪已經知道晒當時你委屈既事? 你堂妹而家點? 佢 係HK 定外國?

公爵府

zoe_fung 發表於 13-6-14 12:32
你都好啦
有得去外國讀書
明明成績唔係咁好

堂妹現真身

dingding20  好在食完飯, 唔係一定噴飯  發表於 13-6-14 14:31

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:我係澳洲讀書ge 經歷---人生最大ge 心事

有錢銀瓜葛就最麻煩

公爵府

樓主可唔可以透露下而家情況

公爵府

happystich 發表於 13-6-14 12:31
我可能講得有d 散 因為我唔記得個次序
其實事後件事搞到兩家人都冇見面
一齊放假返hk 做節有我佢地就唔出現 ...

你大伯又唔諗吓當日係佢叫你過嚟讀書.... 為人長輩咁樣係人地阿媽面前話人, 有無搞錯架?

禁止訪問

大宅

追... 樓主盡量將心裡面唔開心o既事講出黎, 舒發一下情緒啦, 加油...

侯爵府

環保接龍勳章

兩個女仔都咁細個.
兩個都有D公主病,
有時好難要求BE CONSIDERATE.

你爸真係耳仔軟, 當時都無BUDGET或無PLAN去外國讀書, 俾人講兩講借錢供你去讀.
你大伯可能諗住有你過去, 有人陪佢個女, 有人佈料, 租屋有人一齊SHARE,
有D自私.
唉..
總之而家生活安好就得啦.

子爵府

堂妹成日覺得有人用佢d 野..d 醬呀..body wash....脫毛膏..etc

佢一開始覺得係另一個同住女仔用左佢ge..
之後佢有一次轉黎懷疑我..
有一次我放學煮飯 佢走落黎話..
'' 點解我支body wash 擺toilet 果陣用得咁快 你果支郁都冇郁過
到我收返埋 你果支又去得好快''
我個樽係透明 佢可能係日日度住
我都唔知俾咩反應佢
只係話 你不如收埋佢lo 如果你覺得人地用你d野

脫毛膏我自己買左一支
但唔想佢同伯娘講我買左d咩新野( 佢成日check 我d野 所以我收埋左)
咁佢唔知我有一支同佢一樣
有次佢又專登講 你就好啦 隻手咁光滑 我都要脫下毛先得
但我果支得返好少 唔夠用..
我就估到佢又懷疑我用左佢d野..
睇黎俾佢知又死 唔俾佢知又死
但我寧願佢講我買左咩 都好過屈我偷佢野用
所以我專登擺係書台當眼位置
有次佢入黎 我知道佢見到我支野
佢立即行去toilet 望下自己支野係唔係到..
發現原來我都買左一支一樣ge 野 就行入房...

之後我伯娘打去問我ar ma 我有冇用開脫毛膏..我ma 話冇wo..
佢就係msn 爆我問我做咩買...
(我黎之前佢話過我買咩都要同ar ma/佢講 因佢驚我亂洗錢 我都答應左)
呢次係我理虧ge...我只係唔想俾堂妹講ja..

carmenjames  吓...買咩野都要同人報告, 咁咪好大壓力囉 ><"  發表於 13-6-14 12:59

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

happystich 發表於 13-6-14 12:55
堂妹成日覺得有人用佢d 野..d 醬呀..body wash....脫毛膏..etc

痴q線 正小人 脫毛膏之嘛 係咪用格廁紙都要report過佢知呀

佢根本特登揾位入 你做咩都c 應該唔好理佢 咩都唔好同佢講

珍珠宮

忘記過去, 努力向前

多謝對你差既人 , 因為可以磨練下自己

永遠常感恩, 快樂過人生
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

暫時睇晒, 其實你大伯果家係極品, 但樓主父母都有點那個,
點解唔信自己個女, 寧願信人?! 唔信都可以先傾...特別而家既聯絡方便到咁...
同埋無錢真係唔好做D能力之外既野...
人要小家起上黎, 有錢既會更恐怖...
相見好同住難, 中國千年既智慧唔會差太多...
俾我其實會寧願試下搵錢搬出去捱算了,
錢點都有還盡一日, 但人情, 同埋因為錢呢個問題,
永遠都寄人離下咁...
我屋企之前都有類似既事 (不過唔係留學),
好彩果時無受人咩恩惠(其實係應得的),
樓主件事過左去, 願意係到打出黎, 即開始面對件事,
希望你快D同屋企人溝通好 (你未講同屋企人點),
再平伏心情

tszwan123  AGREE  發表於 13-6-15 22:23

子爵府

引用:兩個女仔都咁細個.兩個都有D公主病,+有時好

原帖由 onlam2005 於 13-06-14 發表
兩個女仔都咁細個.
兩個都有D公主病,
有時好難要求BE CONSIDERATE.
大伯其實都係伯娘同堂妹叫佢勸我父母
佢兩母女係想我陪讀 伯娘得一粒女
想我陪同照顧佢啦 堂妹就怕悶啦

大伯以為我地相處好
佢係唯一一個為我前途ge 人
又想兩個照應下
所以幫手供 但佢老婆同佢女係唔個情
如果知道會家變 所以佢叫我父母唔好爆出去 都唔好同我講
係我ar ma 驚我同堂妹吵架 所以講出黎
叫我讓下人

伯爵府

引用:堂妹成日覺得有人用佢d+野..d+醬呀..body+w

原帖由 happystich 於 13-06-14 發表

何解你禁林善??你租個room要錢,可能佢地想搵個人share apartment先搵你做水魚, 不過都真係因為呢個機會你先而家住到澳洲呀!

子爵府

引用:Quote:happystich+發表於+13-6-14+12:31+我

原帖由 miffymiffy 於 13-06-14 發表
我睇完... 想八掛下... 你父母係咪已經知道晒當時你委屈既事? 你堂妹而家點? 佢 係HK ...
佢地依家知道了 堂妹仲讀緊master 係澳洲

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

樓主, 你果幾年過的真係非一般人可以忍受的生活.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我係澳洲讀書ge 經歷---人生最大ge 心事

追得好過癮

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

引用:你都好啦有得去外國讀書明明成績唔係咁好有

原帖由 zoe_fung 於 13-06-14 發表
你都好啦
有得去外國讀書
明明成績唔係咁好
其實回想我都多謝佢地
唔係佢地我連出黎都冇
所以 有失都有得ge
其實我放低左

只係最近佢地追問我情況 我又開始困擾
諗起當年ge 事

大宅

你o既故事令我想起兒時往事, 細細個時我地幾兄弟姊妹同表妹表哥都好friend, 有一年暑假表妹表哥黎住一個月, 初時大家都好期待, 但最後唔時為左咩事大家鬧交反埋面, 當時大家都仲係讀緊小學, 點知都相見好同住難, 更何況樓主去到咁遠呢.... 好在依家大個左明白小時唔識諗, 希望你表妹依家長大都明白啦....

男爵府

引用:Quote:原帖由+zoe_fung+於+13-06-14+發表你

原帖由 happystich 於 13-06-14 發表
其實回想我都多謝佢地
唔係佢地我連出黎都冇
所以 有失都有得ge
唔好講唔好透露,一黎佢地唔知會好心掛掛同心急,二黎講左佢地更加會響背後加鹽加醋抹黑你,無謂比話柄人地。有啲人,係唔抵你好,特別係本身家庭環境有差別既,好唔要得

首頁
45678...16

尾頁

跳至