自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+bb108+於+13-04-10+發表我都

原帖由 moimoi256 於 13-04-10 發表
部門其他同事如何?返工地點好唔好?
其他同事都ok (跟自己同级or其他織系),返工地點好ok,因為近屋企,係人事唔好,工作量多,工作氣氛唔和諧咁。

伯爵府

moimoi256 發表於 13-4-10 21:54
個啲做左年幾兩年既eo 好唔掂,鍾意敦起個款但又咩都唔識同唔知,有啲又咩都唔做推落去俾人ok. 其實呢啲fre ...

PERM 的 eo 在 posting 前係先上 training 的, 好似話上兩個星期, 先正式入位.

伯爵府

moimoi256 發表於 13-4-10 21:54
個啲做左年幾兩年既eo 好唔掂,鍾意敦起個款但又咩都唔識同唔知,有啲又咩都唔做推落去俾人ok. 其實呢啲fre ...

我第一個部門時係做 ea (即係 ncsc 的 eo), 當時 office 有個 3+3 的 eo, 我當時入去做佢同我 handover, 後來比佢 sin 咗我一鑊, 我比第二個部門的人鬧咗我一輪, 話我唔應該咁做, 但實情我呢個上手教我咁做的. 之後佢 post out, 有另一個 ea 嚟接佢, 之後我轉咗去做另一部門, 有次呢個 ea msn 問我覺得個 3+3 做野點樣, 傾落先知原來公司有好多同事投訴 3+3 以前做野卸膊, 完全冇互相幫助的心等等, 就連本份都未做到好.

所以做過 ncsc 的會好不忿點解唔可以直接轉 gs 唔經 open recruitment. 好多最後死在 written test 的 ncsc, 份 report 不知靚過 gs 幾多.

大宅

引用:Quote:原帖由+moimoi256+於+13-04-10+發表

原帖由 bb108 於 13-04-10 發表
我都覺得係,我等緊post out (我就黎三年半),起碼仲有半年多,我依家唯有等上司快D走。每日一夠鐘就收工 ...
我未夠三年,但依家呢個部門真係好難頂好多野便做,全部野都係我一個人做,無人幫,根本做唔徹,可以點?我好想遞紙走

大宅

引用:Quote:moimoi256+發表於+13-4-10+21:54+個

原帖由 chanwendy 於 13-04-11 發表
我第一個部門時係做 ea (即係 ncsc 的 eo), 當時 office 有個 3+3 的 eo, 我當時入去做佢同我 handover, ...
依家後生個啲eo先唔掂,無經驗又咩都唔識。當時我啱啱入去一個月,又無人教,有時答佢唔知,佢鬧我唔准答唔知,做左一個月唔知好正常。佢做左兩年幾,問佢野佢都答唔知!!叫我問其他人,其他人好奇怪點解個eo會唔知架?!

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

準備入政府,
聽你地咁講入面好似好嚇人...
不過都決定入, 唔理咁多了...
有人講過, 有人既地方就有是非...
度度都會有麻煩既人, 無論私人定政府...
為兩餐姐...大家俾心機呀

大宅

引用:準備入政府,+聽你地咁講入面好似好嚇人...

原帖由 kubileo 於 13-04-11 發表
準備入政府,
你考到咩位呀?

男爵府

moimoi256 發表於 13-4-11 10:49
你考到咩位呀?

ca咋

大宅

引用:準備入政府,+聽你地咁講入面好似好嚇人...

準備入政府,
我做過私人公司好多年,平心而論,政府啲人係好過私人,無咁機心同無咁衰,但當然都有陰毒既衰人啦

大宅

引用:Quote:moimoi256+發表於+13-4-11+10:49+你

ca咋
係咪要training 左先呀?

男爵府

moimoi256 發表於 13-4-11 10:52
係咪要training 左先呀?

唔知呀, 都係啱啱收到offer, 依家等report duty先知呀

禁止訪問

引用:bk多唔多jm響正苦做野?你地鍾意響正苦工作

禁止訪問

回覆:有無人做正苦工?

琥珀宮

畀面勳章

回覆:有無人做正苦工?

我唔算正式係,做到嘔泡,仲要顧理client 家屬嘅私人問題(原本唔係份內事,但都要做)

大宅

引用:Quote:moimoi256+發表於+13-4-11+10:52+係

唔知呀, 都係啱啱收到offer, 依家等report duty先知呀
你係幾時interview架?

男爵府

moimoi256 發表於 13-4-11 11:17
你係幾時interview架?

我2月26日in既, 4月8日收offer

大宅

引用:Quote:moimoi256+發表於+13-4-11+11:17+你

我2月26日in既, 4月8日收offer
我in左aco, 無消息,連逃出生天既機會都無

男爵府

moimoi256 發表於 13-4-11 11:36
我in左aco, 無消息,連逃出生天既機會都無

等下啦, 可能有驚喜呢?!
你幾時in?

好笑, 我fd由我未入, 到依家入到去, 都係度說我話入面入事複雜, 唔好做

大宅

引用:Quote:moimoi256+發表於+13-4-11+11:36+我i

等下啦, 可能有驚喜呢?!
你幾時in?
我一月尾in架

睇你好唔好彩去邊個部門,不過你預左做ca, 仲要新人實俾人點同恰架喇。你要唔要減人工入去呀?

政府最唔好係你無得揀部門同地點,好似抽獎咁

男爵府

moimoi256 發表於 13-4-11 11:54
我一月尾in架

睇你好唔好彩去邊個部門,不過你預左做ca, 仲要新人實俾人點同恰架喇。你要唔要減人工入去呀 ...

減人工, 應該唔算吧, 會跳point嘛, 雖則之前份工有雙糧...
但求假多同穩定咋..

首頁

尾頁

跳至