跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

To 小樹熊 ,
Hi!!
I live in Tuen Mun.
Which hospital do u choose?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

男爵府

Dear 各位三月的準媽媽,我的預產期係3月29日,第一胎!我在一月時曾經小產,所以今次有bb真係好緊張,希望一切順順利利!見到呢到有咁多第二胎媽媽好開心,有唔識可以問你地,請多多指教!

1 ) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2 ) winnie 123 --預產期10/3 --- 第一胎
3 ) worry ------- 預產期14/3 --- 第一胎
4 ) googoo ----- 預產期20/3 --- 第一胎
5 ) BoBo1 ------ 預產期21/3 --- 第一胎
6 ) sasi_lam ---- 預產期21/3 --- 第一胎
7 ) 的兒 --------- 預產期25/3 --- 第一胎
8 ) Sakura ------ 預產期25/3 --- 第二胎
9 ) Wynne ------ 預產期26/3 --- 第二胎
10) Woodsoi ---- 預產期26/3 --- 第二胎
11) 小樹熊 ------- 預產期27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
12)monmon------ 預產期29/3 --- 第一胎
13) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎

男爵府

Delfin,
you're so great because you are bingo so fast, I haven't say congratulations to you yet!

I also see the doctor for the first time during my bb is only 5 wks 3 days.I think it is not early because you can see the 水囊.我知道只要看到一點點東西便會感到放心一點,因我自己亦是這樣,你看到的水囊有多大了?
過多一個星期你便應可以看到心跳了(6週幾),會很開心的! :-P

別墅

多謝各位關心, 我會好好調理身體, 再'梨'過.

祝各媽咪身體健康, 生個健健康康, 肥肥白白o既BB

carol

男爵府

小樹熊

你好.! 我路過的. 你講的那個醫生o向元朗係咪姓馮的 . 照超聲波 $ 280 蚊 ,係咪呢個呀 ??

大宅

rogavi818,

係呀! 我都係睇以前bk媽咪報料介紹元朗區照ultra-sound的醫生,佢地都大讚佢平、靚、正 :-P (我冇收佢廣告費呀)。咁我自己就瞻粗粗打去問野,姑娘聽完pass o左比馮醫生親自答我問題,我上一胎出現並發症,咁我講完比佢聽佢又加返一d專業意見比我,前前後後打了三、四次比佢,佢都記得我仲不厭其煩咁答我問題,亦提議我可到個胎有十幾週時先照清楚d,而且對胎兒作出的健康評估亦準確d,所以我打算9月頭就去照一次先,主要係幫bb度脛皮呀 (check 唐氐),佢亦表示呢個時間係最好時間做呢樣野,如果不幸有問題都仲夠時間可以去威爾司作專業測試。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

To monmom,
I am a very nervous person. I also see the doctor for the first time during my bb is only 5 wks 3 days.I also think that it is not early because I can also see the 水囊 and feel 放心一點,水囊 is 1.4 cm, how about u?
I will go to see bb 心跳了 next tuesday (6週 and 2 days) and hope everything is ok.

Do u feel faint?

I always want to eat but eat a little.

Also, at night, I always wake up and can't sleep again.

when is your due date?

My due date is 19-4-2004:)

Take Care and keep in touch here.
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

男爵府

小樹熊

其實我都唔係同馮醫生賣廣告架.我覺得佢真係好好.我都係睇緊佢.有講有笑有問有答非常好. 你可以一試冇防. 我睇過之後同番好多 bk 朋友講佢地都去睇.睇完都話"好" .

民房

我終於捱過十二星期,呢幾日胃口好D,終於食得落飯!前排好擔心,成日食粉麵同麵包怕BB無營養,好彩尋日去左廣華做第一次產檢,一切正常,仲好好彩遇到個女醫生,而D護士都OK啦(唔係想像中咁差),不過下次覆診就要等成八個星期,好似耐左D,所以我會keep住睇埋私家

大宅

各位媽咪,

唔好意思呀!因為有會員提出想將一些準媽媽主題搬回產前產後版,想問問大家意見怎樣?

正如媽媽會所意見欄第1篇所講,BK開始時,D媽媽會主題係遍佈唔同版中,有產前產後、嬰兒醫護、自由講場等等,大家要找係好費時,同埋因為好多時討論性題目被推得好後,好影響真正想在該版提出討論既媽咪,所以先有媽媽會所既成立!

而今年2月時既大量遷移文章,係因為此版成立之初,要集合返D唔同既媽媽會,讓大家知道有這個聚腳地。到到現在,其實已沒有需要再大量遷移,因為好多媽咪已懂得在會所開主題了!

現在,如果大家想留在此版,可以繼續架!如果唔係呢,我都很樂意幫大家搬回產前產後版既!

唔緊要架!大家盡量發表意見啦!留在邊版都無所謂,最緊要大家方便同開心!大家都盡量講下啦!我都想知大家點諗既!

請不用PM我,因為今次有幾個主題討論中,我怕我會混淆,留言此處啦,我今晚會再上黎睇既,謝謝各位!

造成不便,真係唔好意思呀!

媽媽會所版主
Fion

我們愛,因為神先愛我們!

大宅

我讚成"暫時"搬返去產前產後先,因為係果邊好容易就見到我地個topic,而且我地係駝緊bb應該屬於產前產後一類,到出年bb出生後有需要先至搬回媽媽會所都未遲,因為到時可以有d BB出世做o左、遲o左就自動會去返適當的2004年媽媽會所處,我個諗法合理嗎?
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

I agreed with 小樹熊!
Ying MaMa

大宅

收到!多謝兩位意見!

Fion

我們愛,因為神先愛我們!

侯爵府

各位準媽媽, 你們好!我現在巳十一周了,星期一約見醫生,安排做一些适合的檢查,竟然替我照超聲波,還連續照了兩次,一次是護士照,一次是醫生照,十分詳細,但她不會專註照BB的性別,還安排我於十六周抽血,十九周再做一次詳細照超聲波,度頸皮,看結果後再決定是否做抽羊水檢查。你們覺得我的程序是否有問題,因我見你們很早就巳經做了我這些程序。另外,請問你們在第几周照超聲波會確定BB的性別,因我要開始替BB買東西。

大宅

worry,

你唔使咁快買住, 要十六週先照到係仔定女, 所以你等多一個月到啦? 但如果bb唔係張開腿, 就睇唔到住, 又要等下次.

大宅

各位準媽咪,

我一直都搵唔到個topic, 都唔知去左邊, 好彩現在見番, 我昨晚十時去左看醫生, 又發熱又肚痛, 完來腸胃炎, 我大前晚己開始, 但唔咁去看醫生, 但後來聽d媽咪講叫我去看醫生, 我咪去, 好彩今朝好好多, 食左一粒藥, 我今日無咩事唔食藥啦? 我好擔心個bb, 到下星期先復診, 好擔心呀? 最哀都係自己, 星期日食左三件三文魚壽司, 又自己燒牛肉, 我以後都唔敢食壽司住, 好驚再發熱, 我昨日好唔開心, 要bb同我受苦, 所以你地都要解口, 唔好好似我咁呀?

男爵府

LTF 寫道:
我終於捱過十二星期,呢幾日胃口好D,終於食得落飯!前排好擔心,成日食粉麵同麵包怕BB無營養,好彩尋日去左廣華做第一次產檢,一切正常,仲好好彩遇到個女醫生,而D護士都OK啦(唔係想像中咁差),不過下次覆診就要等成八個星期,好似耐左D,所以我會keep住睇埋私家

LTF,
好羨慕呢!我現在才接近十週,要多捱兩個星期!好想快d快d十二週! :-P
我要成兩個月後才去qe做產檢啊!估唔到排期要咁耐! :-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BoBo1 寫道:
各位準媽咪,

我一直都搵唔到個topic, 都唔知去左邊, 好彩現在見番, 我昨晚十時去左看醫生, 又發熱又肚痛, 完來腸胃炎, 我大前晚己開始, 但唔咁去看醫生, 但後來聽d媽咪講叫我去看醫生, 我咪去, 好彩今朝好好多, 食左一粒藥, 我今日無咩事唔食藥啦? 我好擔心個bb, 到下星期先復診, 好擔心呀? 最哀都係自己, 星期日食左三件三文魚壽司, 又自己燒牛肉, 我以後都唔敢食壽司住, 好驚再發熱, 我昨日好唔開心, 要bb同我受苦, 所以你地都要解口, 唔好好似我咁呀?

好開心,個topic番左來“產前產後“。
BoBo1,你唔好嚇我呀,我啱啱先食左一舊禁多花之戀壽司哦

複式洋房

唉, 我都係岩岩先得果10 個禮拜。。。 仲係成日常嘔, 無胃口。 你地重左几多呀, 我估我頂晒重左一磅半磅,因為我重食得少野過未有bb。

其實魚生呢樣野係敢, d人多數會叫你唔好食, 原因係如過唔乾凈, 你就會肚屙同影響個bb。 我第一胎都無食。 但係之後我有朋友係日本同我講果度d大肚婆都係敢食啦, 敢我今次就無介啦, 雖然我都無特登去食, 到而家都係食過兩次。 個theory係你要sure佢乾凈lor。

大宅

Hi~~各位好,

月尾好鬼忙呀,但係都要同大家報告一下,因為昨天我第一次睇產前 (瑪嘉烈),我個appointment係9am,但係因為屯門公路大塞車所以攪到10am先至出到去,足足係架車裏面困o左兩個多鐘頭 (好彩老公部我去由佢渣車) :-P, 但係出到去原來都係剛剛開始見姑娘咋,但因為昨日好多新症係由健康院轉介過o黎所以我由10am等到12:15am先至見到姑娘 (又用多兩個鐘頭o黎等),卒之見到醫生但今次唔係上一胎睇我o個個,但係好彩我講o左我上次o既情況比醫生聽之後佢幫我call返之前個病歷出o黎,而家安排我跟特別護理的隊伍去覆診,因為擔心今次會好大機會出現上次的並發症。 :-(

而佢亦都幫我照了超聲波,昨日照計日子就該係第9週6日,但係佢都話我胎的size顯示bb應該得8週多 d 咋,同預計相差成個多星期,但佢話暫時都唔會同我改個預產期住,等11月時照多次準確d先至決定係咪更改個預產期,到時可能個跌o左落去2004年的4月份都唔定,不過我唔打算轉地頭了,係度同大家有傾有講咁開心,話唔定改o左預產期之後又早了出世咪一樣係2004年3月份的媽媽

因為我持續出現頭痛,我都分唔到係我自己本身的偏頭痛問題定係因為駝bb的關係,私家醫生都唔敢講係邊樣,叫我自己問返婦產科醫生,昨日除了抽血做一般檢查外,亦多抽多兩支用作驗其他關建性問題,仲有留24小時尿液樣本,暫時都會安排我check得密少少,因為都係驚期間會有不明顯的病徵出現要少心點處理。

攪到下午點幾鐘先至去拎返駕車,今次因為老公下午要返工所以要自己渣返去返工,可惜今次都係遇著屯門公路大塞車,又次塞了我兩幾鐘,成三點幾先返到公司,仲要清哂d野先至返得屋企見我個honey B - Christy呀 (果陣都六點幾了,好鬼疲倦呀)

我剛剛係二手市場同個媽媽買了個二手聽bb心跳器,都係擔心bb想check住佢係入面的情況,下星期一、二先約去拎,希望好洗好用啦。始終都係買個安心o者。 :-P

首頁

尾頁

跳至