家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

ALAL 發表於 12-7-25 09:46
BOC 都要小心
我試過在BOC銀行個電腦壞左,MUD都造不到

咁獅子銀行都試過電腦壞左

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:牛子 的帖子

假設你半年後賣出平過買入一元,都洩息wor!

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:hohobma+發表於+12-7-25+18:42+假設

原帖由 牛子 於 12-07-27 發表
我今日去左中銀做一年定期, 佢地有個新資金利息三級跳, 四個月派一次息, 2.2, 2.6, 3.6, 平均一年都有2.8厘 ...
今日在南洋做左,同中銀一樣。最少兩萬人仔

大宅

回覆:牛子 的帖子

即係咩意思呀?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

which bank got high rate now?

i see wing hang last Friday it has 2.38% for 12 months

男爵府

回覆:imconfusing 的帖子

應該仲係獅子銀行2.8%pa半年,我啲斥期下個星期四到期都諗住轉去佢度

大宅

引用:中銀定全2.6最長只得半年,半年後冇得續!

原帖由 hohobma 於 12-07-25 發表
中銀定全2.6最長只得半年,半年後冇得續!咁計法到時賣番出去,啲息cover吾到滙差價wor! 應該點好,有冇高 ...
無得續都唔一定要賣卦,唔可以keep喺人仔個戶口?

大宅

到期我都係keep喺人仔户口,所以都冇留意差價

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:應該仲係獅子銀行2.8%pa半年,我啲斥期下個

原帖由 prswinki 於 12-07-29 發表
應該仲係獅子銀行2.8%pa半年,我啲斥期下個星期四到期都諗住轉去佢度

...
咁我八月頭有一份到左期都會開張人仔支票搬入獅子bank. 請問你會做半年or1年?如做半年,即係到時又要搬走?!

大宅

回覆:starfishting 的帖子

因為未做過,所以吾知可以咁,唔該晒。

男爵府

引用:Quote:原帖由+prswinki+於+12-07-29+發表應

原帖由 popocat 於 12-07-29 發表
咁我八月頭有一份到左期都會開張人仔支票搬入獅子bank. 請問你會做半年or1年?如做半年,即係到時又要搬走 ...
我諗住做半年先呀,因為筆$係儲嚟做首期,所以都唔想綁太耐。你有人仔支票咁好?我要用本票或者TT,聽日要問吓收幾多charge

大宅

回覆 xmanman 的帖子

想請問在南洋做, 是否只開個定期就得???我之前去中銀同渣打想做定期, 但無戶口, 跟住就要你開咩綜合咩理財戶口, 煩到我走左!
最後我走左去永隆做大陸戶口, 因就快到期, 我想轉返D錢回香港!
想直接成畢連息開本票去本港做人民幣定期!

男爵府

回覆:jessicatsehk 的帖子

南洋幫我開左人民幣儲蓄戶口(簿仔),之後就做定期,無其他野啦!

jessicatsehk  唔該晒  發表於 12-7-30 13:46

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

中國銀行:半年2.6%,做埋明天咋(31-7-2012)!

大宅

今日去大新個website見到;
1個月 3個月 6個月 12個月
20,000元 - 99,999元 1.60% 2.00% 2.50% 2.70%
100,000元 - 499,999元 1.60% 2.30% 2.50% 2.90%
500,000元 - 10,000,000元 1.80% 2.50% 2.80% 2.90%

無講做到幾時, 我仲有成個月呀!

大宅

引用:中國銀行:半年2.6%,做埋明天咋(31-7-2012

原帖由 ruby_wong 於 12-07-30 發表
中國銀行:半年2.6%,做埋明天咋(31-7-2012)!
請問最少做幾錢架?thx!!

大宅

prswinki 發表於 12-7-29 15:28

...
請問係唔係親身去分行才可以有這個rate?剛剛查e-banking無咁高, 只有0.55

男爵府

引用:Quote:prswinki+發表於+12-7-29+15:28+應該

原帖由 Jo_Jo_Jo 於 12-07-31 發表
請問係唔係親身去分行才可以有這個rate?剛剛查e-banking無咁高, 只有0.55
係呀,上網做唔到㗎,或者電話理財睇吓得唔得。不過,我通常落分行做

首頁

尾頁

跳至