家事百科

跳至

首頁
45678...62

尾頁

複式洋房

各位,最近屋企發現床虱,為數不小,已經請滅蟲公司上門滅虱。
看了這個討論區後,明白了其實很難根治,已準備作長其抗戰。
除了找滅蟲公司上門大噴殺蟲藥外,亦會嘗試DE 及艾條。

請問各位那裡可以買到 DE 粉及艾條?
勞煩 PM 我
萬分感謝..

伯爵府

patrickm 發表於 12-8-28 13:46
各位,最近屋企發現床虱,為數不小,已經請滅蟲公司上門滅虱。
看了這個討論區後,明白了其實很難根治,已準 ...
艾條我試過冇用架

複式洋房

乜都試下喇, 問過好多人,結論差不多係無得根治,只有見一隻殺一隻. 如果DE粉真係有效,我會長期用.
而家日日用滾水洗衫入袋,好煩.....

大宅

其實各位唔好咁負面啦~我都係過來人. 我都試過上述大家講的方法,我可以笞你們係真係所有方法都唔effective! 就算真係好左,都只係一段蜜月期,right??之後又被侵襲(咬), 係真係好好好討厭.
如果你們真係有人中左木虱,你可以:
step 1: 發現有木虱的物件(十居其九都係床先or sofa)將其弄破再立即throw out, 弄破係因為唔想d人執左你件野, 但如果你會call 滅蟲公司的話,就可以等滅蟲公司噴左藥水後先將其弄破再立即throw up,咁樣有良心d,唔會俾d未死的木虱去人地的屋或其他地方.

Step 2: 把發現有木虱的地方內的傢俱或可移走的物件搬去第二度,但要小心check清楚個d物品有無木虱.

Step 3: 由於衣櫃有機會有木虱d蛋係你d衫上面, 因此, 你可攞d衫去乾衣鋪度要求話用熱水洗,唔可以乾洗個d可以叫乾衣鋪幫你蒸焗,之後將d衫放置係d膠箱度.

Step 4: 去搵滅蟲公司, 如果經濟唔許去,可以自己去買高溫蒸汽機去蒸全屋,因為熱力可殺(熱)死木虱,起碼50-60度. 但是呢個方法會令到d木虱湧出來,危險,因此最好的方法殺死木虱係搵滅蟲公司加throw out those stuffs which may occur木虱. 咁先最安心~

希望我的經歷幫到你們~

伯爵府

patrickm 發表於 12-8-28 14:01
乜都試下喇, 問過好多人,結論差不多係無得根治,只有見一隻殺一隻. 如果DE粉真係有效,我會長期用.
而家 ...
係架我e +長期用DE粉

大宅

回覆:臭蟲/床蝨/木蝨

艾條我都試過,真係唔見有效果!

伯爵府

amyli130 發表於 12-8-28 15:41
其實各位唔好咁負面啦~我都係過來人. 我都試過上述大家講的方法,我可以笞你們係真係所有方法都唔effective! ...
係呀!真係要決絕d掉晒d野用一定要用熱力蒸佢地!仲要抽濕。我現在雖然已經唔見蝨出現同埋冇野啦!但都要好勤力咁一個星期都要換晒d床單被鋪用乾衣機乾,同起左張床玉黎蒸張床、櫃邊清潔過晒佢!真係好驚佢地會返黎架

伯爵府

forester 發表於 12-8-28 18:53
艾條我都試過,真係唔見有效果!

伯爵府

不過DE粉比我果個檸我冇用呀!我去日本城買左個大d沙律膠啷樽樽蓋上面有一排孔。好用好多

子爵府

我都想問de粉在那裡買?  可否告知?

複式洋房

哈哈媽咪:你好厲害!
我同樣有蝨患。我兩個仔張床新造半年,之前成日以為比蚊咬,仲嚴重到有濃瘡,要睇醫生食抗生素。我瞓個仔張床時都覺得周身痕!
但上星期第二次放滅蝨蛋(打孖上),工人事後清潔,發現有啲白色好細好細嘅蝨,㩒死佢有啲啡啡紅紅色,你認為係唔係木蝨?
好唔好用de粉試下?因為細仔兩歳多啲,唔想用太多化學嘢!

大宅

回覆 哈哈媽咪 的帖子

YEAH~~~~

複式洋房

回覆:臭蟲/床蝨/木蝨

其實DE 粉點放先有效? 例如床邊,衣櫃內? 放了後要更換嗎? 會自然分解嗎?

伯爵府

BearBearJan 發表於 12-8-29 03:04
哈哈媽咪:你好厲害!
我同樣有蝨患。我兩個仔張床新造半年,之前成日以為比蚊咬,仲嚴重到有濃瘡,要睇醫 ...
你有工人姐姐!首先要檢查下你工人既行理衣物同床鋪有冇。個原頭可能唔係將床玉邊枕頭係工人姐姐。你係唔係淨係發現張床先有蝨?你放滅蝨蛋時有冇關好門同封好門腳同門邊[用大塊既膠紙,咒紋膠紙奶白色果隻,因為唔會整花你度門]。
D白色既蝨識唔識跳?唔識跳多數都係。你對下頭post我新搵到有幼蟲至成蟲個樣吸血前同吸血後既你對下係唔係。
如果係就..
1.搵滅蟲公司[我稍後比資料你]
2.買de粉3.買多部蒸氣清潔機。唔係買告白真係勁好用,一來可以清潔消毒埋床鋪,殺木蝨。2黎可以做埋其它清潔
你有冇乾衣機?有就用乾衣機焗過晒D衫!冇就拎落去洗衣鋪焗。
因為好多有木蝨既都係工人姐姐帶過黎。唔係叫你炒左佢檢查清楚可能佢自己都唔知。如果係就要話清楚比佢知放完假去完街衣物處理!比佢放野果個櫃由其要檢查清楚。

伯爵府

patrickm 發表於 12-8-29 10:33
其實DE 粉點放先有效? 例如床邊,衣櫃內? 放了後要更換嗎? 會自然分解嗎?

...
床腳、床頭板、床尾板、所有床接駁位。如果噴唔到落去同張a4紙sir D 粉落去。牆腳、牆身就要先噴用水壺噴濕[輕輕]再噴de粉。網址有教。你睇睇!櫃腳、櫃背板、櫃桶內四邊櫃桶後四邊。大約每十日用吸塵機吸晒所有之前de粉再換新既。直到你唔覺得有野咬、同見唔到佢地出現一個月[大約]就唔洗去到咁密吸同換粉幾個月換一次都ok架啦!唔會自然公解。不過會硬晒、硬晒就要換!
噴果陣記住帶2個口罩!

伯爵府

amyli130 發表於 12-8-29 09:42
回覆 哈哈媽咪 的帖子

YEAH~~~~
辛苦啦!大家

大宅

大家最緊要積極面對!!!!!!

複式洋房

哈哈媽咪

明白。你真係呢方面的專家, 比起我問滅蟲公司他們反而唔係好識. 淨係用藥去焗.
我都知道掉晒D 衫同所有傢俱就比較徹底,不過現實有唔係咁行得通.

所以要靠DE粉作長期抗戰

大宅

回覆 patrickm 的帖子

嗚嗚,你又唔讚下我既都希望你屋企快d無事

伯爵府

patrickm 發表於 12-8-29 12:07
哈哈媽咪

明白。你真係呢方面的專家, 比起我問滅蟲公司他們反而唔係好識. 淨係用藥去焗.
唔係架!當有E方面既經驗就會好似儍婆咁周圍搵資料。又上網搵中合晒資料就識得架啦!

首頁
45678...62

尾頁

跳至