跳至

首頁
45678...43

尾頁

洋房

Re: 心事多多密密傾

:lol: :tongue:

洋房

phonics game 1
phonics game 2
phonics game 3

洋房

校際音樂節schedule出了....阿女要比賽violin, 之前叫極佢都唔願練琴, 話好難....piano就好樂意練....依家知道仲有一個月就比賽, 佢開始識緊張....不過我同佢老師都強調, 志在取經驗, 預左陪跑的, 叫佢盡力而為好了...

叮鈴violin真係會難一些ga, 你阿仔抗拒都係正常, 慢慢來吧!

洋房

thanks for your posting! 叮鈴..(九型細路)

我既九型資料庫又多左進帳喇!

洋房

叮鈴:

未有心機睇讀障/ 視力果段, 搵日再詳細去睇, thanks!

洋房

HIDE&SEED 寫道:
我回家了...今日去左教育學院聽"民歌concert"...亞仔好開心....又話要學番結他....又話學埋"非洲鼓".....

hide&seed, 你在嗎?

教育學院是大埔那間嗎?

我阿仔都會咁, 睇到tv別人彈guitar好型, 佢就會找番個guitar出來彈, 又話要再學下去...

大宅

轉載bk...

「神童」真是個有趣的話題。「神童」這稱號確實非常吸引,家長不免會問:我的孩子音樂天分也不錯,會否成為音樂神童?小朋友的音樂天分固然是天生的,但在「有天分」與「神童」之間有很多一般人忽略的重要因素。在還沒有知道如果讓自己的子女變成神童之前,我想問各位幾個問題?

- 您是否一個狠心的家長?
- 您會否為了子女的音樂發展付出自己大部份的精神、時間?
- 您會否為了子女的音樂發展放棄子女大部份的童年?
- 您有否想像過為了音樂暫時放棄子女的學業?
- 您有沒有想過如何替子女提供一個良好的音樂環境?
- 您有否想像過聘請一個合資格教「神童」的老師,收費大概要多少?

以下節錄的幾篇文章,或可為各位解答上述的問題:

1. 香港管絃樂團刊物「起拍」 2003年9月至10月號
「當神童遇上莫扎特」

廖國瑋 男 14歲
德國第三屆Seiler 國際鋼琴比賽 亞軍
第六十五屆施坦威國際青少年鋼琴比賽 香港賽區C組第一名

廖國瑋從八歲開始便入讀演藝學院,跟隨鍵盤樂系主任郭嘉特學習了三年多.他說:「我在澳門的同學說我完全沉迷於練習,甚麼也置諸不理,只知道彈鋼琴。我終日都在說彈琴,他們則討論足球,我們從沒有共同的話題。但在演藝學院,我則找到志同道合的朋友…

…「我每天最少練習兩小時,在週末及假期甚至多達十小時。參加Seiler比賽前(他勇奪亞軍),我每天都會練習八小時或以上。我知道來自中國大陸的學生,他們的練習時間甚至更長。」…

…由於他對鋼琴全情投入,加上不時因為表演、比賽、及履行各項義務而缺課,但為了自己才剛露鋒芒的事業,這位中三學生依然義無反顧:「我經常告訴老師,只要考試合格我便滿足了。老師們都非常體諒我,也明白我的取捨。」

張緯晴 女 12歲
霍洛維玆國際青少年鋼琴大賽 冠軍
吉娜.巴考爾國際青少年鋼琴比賽 冠軍

…張緯晴現在每天花上四或五小時練習,在比賽或表演前,她更練上七或八小時。即使在瑪利諾這所以成績彪炳見稱的學校裏,緯晴表示自己也從不用花上多於兩小時做功課。

…「我的老師都明白我,希望成為鋼琴家,因此小學時我可以不時請假演出,但不知道上了中學後情況是否一樣。有時候同學說我過份落力,他們閒時會看電影,或一起上街購物,但我不可以。」…

2. 明報 6月 28日
「12歲鋼琴神童青年世界賽奪魁 比李雲迪少5歲獲獎」

…今次在美國鹽湖城參加「吉娜.巴考爾國際青少年鋼琴比賽」,經過三輪賽事,以精湛琴技壓倒37名來自13個地區的年輕好手奪冠…

…成功不易,張媽媽以往接受訪問時說,女兒4歲起便練習鋼琴,「每日練習4小時,為應付功課,上學期每天都要凌晨1時才睡覺。」她的手亦因為經常練琴而痛楚,尾指也變粗了…

…張緯晴將大部分時間投入彈鋼琴和功課,兩者皆成績優異。她的同學過往接受傳媒訪問時形容,文靜的緯晴做事有恒心而認真,對自己要求十分嚴謹,連農曆大年初二也躲在演藝練琴,力臻完美…

3. 亞洲周刊中文版 2004年5月23日
「中國鋼琴音樂家郎朗專訪」

郎朗 國際知名鋼琴演奏家
第2屆柴可夫斯基國際青年音樂家比賽 冠軍

…郎朗父親為了陪兒子到北京學習,毅然辭去在瀋陽的特警工作,胼手抵足嚴訓兒子成材。郎朗母親則獨自在家鄉工作,支撐家庭…

…郎國任(郎朗父親)會緊盯著老師給郎朗教課,還在中央音樂學院附小不選送郎朗參加國際比賽時,決定自費和老師帶郎朗到德國參賽,獲獎回來後,張揚自己的驕傲…

…至於郎國任因為剛到北京的郎朗彈琴退步而大怒,逼九歲的兒子選擇「吃藥還是跳樓自殺」的情節,則令人心驚肉跳…

…郎朗不覺得自己童年失色,反而認為即使是天才,有付出才有收穫,亦感激父親對他的教誨,他說:「我也玩了,只不過玩得可能比別的小孩少一點。我要是除了練琴之外甚麼都不幹不就是

大宅

蕭遙﹕
我在bk睇左一堆音樂資料.....之後....

我想我不會讓我仔仔過這樣的生活....

我無咁ge能力,包括經濟或精神或動機...

我想仔仔開心...佢雖然好鍾意彈琴,但係,佢亦好鍾意玩...... :-( :-(

我本來想佢去報今年的演藝 prejunior major in paino...
但係,見到咁多叻叻小朋友,而且又要付出咁大代價....又可能不是對仔仔最好.....我就和老公決定放棄了...至少今年... :-(

大宅

蕭遙﹕
你囡囡而加學琴學成點??.....幾多級?要考試嗎??

大宅

蕭遙...
我阿仔學小提琴?唉,...學乜鬼..每堂 得十多分鐘,小朋友教小朋友,雖則佢老師讀緊演藝,但係 ,都仲係細路,好似十五歲...班細路由十個變成七八個,成日玩玩下,我阿仔最細,佢地當佢公仔咁玩,有個男孩,取了佢自己蓋小提琴的塊布,蓋在我阿仔部十分一迷李小提琴度,話﹕「你部小提琴死左了﹗」
咁,我阿仔部十分一又係好似玩具咁...好細下...
我阿仔又細粒....又細個....真係唔俾人當公仔就假...

根本就唔算學,我阿仔返黎一星期時間,幾乎每星期..連一秒鐘都無練過...哈哈,十多堂了,仲係彈緊四個音,....

阿仔好baby.....4仔細個都好唔成熟.....架.....好幼稚....大個左都係...成日玩玩下咁... :lol:

我地睇下襯佢仲讀緊幼稚園,睇下俾佢係樓下單對單學幾個月....等佢掌 握左基本的,然後學也好,唔學也好,自己拿來玩下都好丫

洋房

你個4仔咁有天份, 但要做到咁top, 的確真係要付出莫大代價...如果未有呢份決心, 可能到頭黎你真係會好失望...我想那些家長都是不甘浪費孩子的天份, 而破斧沉舟的一批...你的矛盾, 可以理解!

好似我看到佢個考第一既同學媽咪點對佢阿女, 我都覺得註定阿女唔係考第一, 做e生既人才喇, 因為佢沒有一個咁專心一意既媽咪, 同埋一個咁博學多才既老豆!

阿女既"天份", 好在令我沒有呢個煩惱, 可以很安心俾佢做個平凡快樂人.... :lol: 好似講風涼話....sorry

洋房

叮鈴 寫道:
蕭遙...
我阿仔學小提琴?唉,...學乜鬼..每堂 得十多分鐘,小朋友教小朋友,雖則佢老師讀緊演藝,但係 ,都仲係細路,好似十五歲...班細路由十個變成七八個,成日玩玩下,我阿仔最細,佢地當佢公仔咁玩,有個男孩,取了佢自己蓋小提琴的塊布,蓋在我阿仔部十分一迷李小提琴度,話﹕「你部小提琴死左了﹗」
我阿仔又細粒....又細個....真係唔俾人當公仔就假...

根本就唔算學,我阿仔返黎一星期時間,幾乎每星期..連一秒鐘都無練過...哈哈,十多堂了,仲係彈緊四個音,....

阿仔好baby.....4仔細個都好唔成熟.....架.....好幼稚....大個左都係...成日玩玩下咁... :lol:

我地睇下襯佢仲讀緊幼稚園,睇下俾佢係樓下單對單學幾個月....等佢掌 握左基本的,然後學也好,唔學也好,自己拿來玩下都好丫

其實佢d老師都說violin真係有一定難度ga, 何不先讓他學好一樣piano, 等佢, say, 1,2年後上了手, 才加violin呢? 來日方長.....5歲實在係細左d...

大宅

我做到以下一樣嗎?你呢?

-您是否一個狠心的家長?
答﹕三分鐘熱度囉﹗

答﹕ 完全做唔到﹗

答﹕ 絕對不會﹗

答﹕ 絕對不會﹗

答﹕完全無能力﹗

- 您有否想像過聘請一個合資格教「神童」的老師,收費大概要多少?
答 ﹕有,請左,果個咪係............

大宅

蕭遙﹕
教會十堂一百元,我家又有四部琴...仲有,其實佢聽音很好,拉個音佢大都答得出係cdefg......

只係,佢適合單對單...如果唔係錢,俾佢單對單私人教,應該都應付到,而加個老師話佢心不在焉,掛住睇其它小朋友...話佢心急....

我都係諗住玩下,4部琴喎??.....我絕無想過要佢考試架....小提琴真係純粹玩玩而已...
蕭遙 寫道:
[quote]
叮鈴 寫道:
蕭遙...

其實佢d老師都說violin真係有一定難度ga, 何不先讓他學好一樣piano, 等佢, say, 1,2年後上了手, 才加violin呢? 來日方長.....5歲實在係細左d...[/quote]

洋房

叮鈴 寫道:
蕭遙﹕
你囡囡而加學琴學成點??.....幾多級?要考試嗎??

violin 和 piano都係學緊一級, piano老師幫佢年尾報考二級, violin今次比賽係grade 1

佢個violin老師幾睇好佢, 覺得佢較成熟, 跟她一起學grade 1的只有她一人參賽, 因為是老師選拔的, 有幾個3年級跟她同班都未有參加...但阿女反而很迷網很孤獨, 成日鬧情緒, 因為她上堂時要跟班學生分開, 淨係學比賽首歌, 佢唔知咩叫音樂節, 淨係知俾人隔離, 我好後期先知她唔開心, 同老師傾, 她才如夢初醒, 因為阿女沒有表露出來(你知2仔係一個極合作既學生!)....好在老師都很幫她, 常常輔導她, 俾信心佢, 又借vcd俾佢睇, 佢睇完信心大增, 開始知道佢學緊果首歌原來別人係拉得咁好聽....今晚佢終於肯練, 拉出來接近vcd裡的鬼婆咁....我讚了她, 她開心得不斷繼續練唔駛我push, 真感動! 希望佢呢個月唔會再鬧情緒啦!

洋房

且看我的答案:

叮鈴 寫道:
我做到以下一樣嗎?你呢?

-您是否一個狠心的家長?
答﹕三分鐘熱度囉﹗(same as you, exactly!)

答﹕ 完全做唔到﹗(我寧願佢全面d)

答﹕ 絕對不會﹗ (no lah!)

答﹕ 絕對不會﹗(對佢來說一點都不化算, 因為她發展太平均了)

答﹕完全無能力﹗(沒有耐性..我會迫瘋自己和佢)

答 ﹕有,請左,果個咪係............(除非有天有個教神童既老師, 話一定要收佢為徒....因為佢太有天份了....諸如此類...我會考慮傾家盪產.....hee.....不過....依家我已經係law bor~~ :lol: :lol: :lol:

大宅

蕭遙..
咁你囡囡小提琴學得很 好很叻呀?你點解話寧願佢多方面發展??將來....周身刀無張利架喎??

check pm...想問你一些事情.....

洋房

叮鈴 寫道:
蕭遙﹕
教會十堂一百元,我家又有四部琴...仲有,其實佢聽音很好,拉個音佢大都答得出係cdefg......

只係,佢適合單對單...如果唔係錢,俾佢單對單私人教,應該都應付到,而加個老師話佢心不在焉,掛住睇其它小朋友...話佢心急....

我都係諗住玩下,4部琴喎??.....我絕無想過要佢考試架....小提琴真係純粹玩玩而已...[quote]
蕭遙 寫道:
[quote]
叮鈴 寫道:
蕭遙...

其實佢d老師都說violin真係有一定難度ga, 何不先讓他學好一樣piano, 等佢, say, 1,2年後上了手, 才加violin呢? 來日方長.....5歲實在係細左d...[/quote][/quote]

你意思係4部violin?

你阿仔好叻, 聽音咁準, 我阿女叫做"grade 1"都未得! 個琴成日走音, 都唔識調音, 要落琴行找人調, $5一次!

洋房

叮鈴 寫道:
蕭遙..
咁你囡囡小提琴學得很 好很叻呀?你點解話寧願佢多方面發展??將來....周身刀無張利架喎??

check pm...想問你一些事情.....

拿拿...又到我矛盾喇...佢實在太平均喇, 彈琴, 讀書, 水墨畫, 體能方面, 跳舞, swim樣樣都好鐘意, 依家因為哥哥影響, 又去學象棋.....之前仲嚷著要參加學校的圍棋班, 但真係無時間, 不過我諗唔駛咁快煩住卦...p.1仲可以多元化d, 到升高d就自然慢慢收窄學專d......不過其實貪心d, 我都想佢每樣都學到某一個程度先收窄.....第時必要時都可以叫做識果樣野啦...

大宅

佢唔係話百分百準...只係比我好多了...哈,我完全聽唔到。

小提琴好煩,要成日調琴嗎?

我朋友俾左一部可能係1/4我,我多手搞個調琴制,整斷左,而加仲未修理...

跟住,我有一部全新1/8,係出錢買架,跟住就係一部1/8,一百五十元;一部1/10,170元;

我有想過俾佢學...衰豬豬又話要學又唔拉過,唔知佢想點,為左四部琴..無法....硬著頭皮啦....

首頁
45678...43

尾頁

跳至