時政擂台

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

Lam13 發表於 12-6-1 12:19
我真係唔明,曾生事件可以放到噤大。相比起那些反對派垃圾議員,辭職再選,日夜玩拉布,所浪費嘅錢同時間, ...

你咁講又好有道理啊

子爵府

畀面勳章

chanbebe 發表於 12-6-1 08:31
因一國兩制,可能胡主席人工未必有曾生及其他主要官員咁高都吾奇

...

工資肯定不及特首, 不過所有嘢都入公數啊嘛, 這是待遇, 級別

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主, 你個句-->"又唔係比唔起" 真係好好笑囉, D錢係納稅人, 唔係特首架! 除非佢自掏腰包就另當別論.

topkidsmom    發表於 12-6-3 21:19
aromama    發表於 12-6-2 03:12

大宅

總統套房有名你叫係比總統住, 特首係香港的首長, 都算係總統級人馬, 入住總統套房, 名正言順, 完全無問題. 政府每年亂駛錢數以百億計, 就算花多幾萬, 又何妨呢!

大宅

點解唔可以同其他國家元首夾錢share 房? 加床咪得囉.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

lamlambaba 發表於 12-6-1 13:09
總統套房有名你叫係比總統住, 特首係香港的首長, 都算係總統級人馬, 入住總統套房, 名正言順, 完全無問題. ...

人地總統仲有私人專機, 我地洗唔洗整返架比特首, 咁佢就唔洗坐人地富豪順風機啦!

特首只係一個市長, 點同人地總統比

aromama  唔明點解啲人仲未接受到,香港係中國嘅一個特區。  發表於 12-6-2 03:16

子爵府

2018復活節勳章

yoma1975 發表於 12-6-1 09:59
用另一角度看,台灣未回歸中國,佢唔需要同人比較,唔需要人地比面,佢個國際地位無變到.

但香港已經回 ...

用實幹管治好香港, 提升香港在國際既地位, 遠比呢種表面粉飾黎得有說服力.

aromama    發表於 12-6-2 03:16
Monkey媽媽

子爵府

2018復活節勳章

newbiee 發表於 12-6-1 13:04
樓主, 你個句-->"又唔係比唔起" 真係好好笑囉, D錢係納稅人, 唔係特首架! 除非佢自掏腰包就另當別論. ...

咪係lor, 佢就咪口口聲聲講同市民共渡時艱la
Monkey媽媽

大宅

WChan 發表於 12-6-1 14:15
人地總統仲有私人專機, 我地洗唔洗整返架比特首, 咁佢就唔洗坐人地富豪順風機啦!

特首只係一個市長, 點同 ...
香港的國際地位, 又點止一個普通市長咁簡單!
唔係個個總統都有專機, 全世界有總統專機的國家, 相信只係小部分吧! 講真, 特首享用的禮賓府同粉嶺別墅的價值, 十架專機都買得起呀, 咁又點計呢!

aromama  事不離實,香港真係中國其中一個特區。  發表於 12-6-2 03:18

複式洋房

如果個政府做到野, 多多都俾佢, 如果做唔到野就住普通房都覺得佢貴, 住民宿了解下普通市民的生活啦曾生!!

大宅

回覆:Monkey媽媽 的帖子

既然有人贊成貪曾住總統套房,甘條數應由贊成嘅人交稅俾左佢!

水晶宮

lamlambaba 發表於 12-6-1 14:39
香港的國際地位, 又點止一個普通市長咁簡單!
唔係個個總統都有專機, 全世界有總統專機的國家, 相信只係小部 ...

香港有國際地位同特首要唔要住總統套房係兩回事, 唔通特首唔住總統套房香港會失去地位?

雖然要維持一個地方既體面唔可以太寒酸, 住得太差, 但都唔洗次次都最好酒店, 最高級既總統套房掛? 其他特別套房就會有失身份?

topkidsmom  agree  發表於 12-6-3 21:19
Nancy20090615  Agree.  發表於 12-6-2 10:27
aromama  Agree.  發表於 12-6-2 03:20
aromama  Agree.  發表於 12-6-2 03:20

大宅

回覆:xoboy1125 的帖子

我自己唔贊成,冇理由我要有份夾錢!

子爵府

lamlambaba 發表於 12-6-1 13:09
總統套房有名你叫係比總統住, 特首係香港的首長, 都算係總統級人馬, 入住總統套房, 名正言順, 完全無問題. ...

唔係呱,「總統套房」叫總統唔係因為係俾總統住呀係因為通常總統套房都好豪華,叫「總統」套房係一個比喻!
一間酒店有無可能起間房淨係俾國家元首住?總統套房係俾富豪住架!

同埋之前明報都報過啦,記者走去某些國家的台灣辦事處人員,查問馬英九總統的住房價格...有回應的都指馬總統住的房都只係大約一萬元港幣以內的房間!其中一個國家的辦事處人員 (我唔記得係邊個國家) 仲笑香港特首「可能係鍾意排場」!人地真係總統都唔會住幾萬蚊一晚呀...

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

面係人地比的,唔係靠自己使香港納稅人$$的。
笑下又一日。放鬆下啦大家!

大宅

WChan 發表於 12-6-1 14:42
香港有國際地位同特首要唔要住總統套房係兩回事, 唔通特首唔住總統套房香港會失去地位?

雖然要維持一個地 ...

唔係一定要住總統套房先可以顯出特首的身價, 不過以特首身份入住總統套房, 名正言順, 唔應該有問題. 香港財政狀況良好, 特首住豪些又未嘗不可! 反而一些非洲窮國, 經濟破產, 民不潦生, 總統仲過著奢侈生活, 那就唔要得了.

aromama  你去88樓睇吓,咁你會明白多一點,點解MR曾唔應該住總統套。  發表於 12-6-2 03:24

水晶宮

jeanne1120 發表於 12-6-1 14:47
唔係呱,「總統套房」叫總統唔係因為係俾總統住呀係因為通常總統套房都好豪華,叫「總統」套房係一個比喻 ...

其實一個城市既市長根本唔需要呢d排場, 人地又唔係同你傾咩國家大事, 通常佢地都係去出席d酒會, 會議, 洗鬼住得咁豪咩.

子爵府

Lam13 發表於 12-6-1 12:19
我真係唔明,曾生事件可以放到噤大。相比起那些反對派垃圾議員,辭職再選,日夜玩拉布,所浪費嘅錢同時間, ...
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5049948&extra=page%3D1
宜家曾生犯的,係差唔多可以算係貪污的罪行 (只係咁o岩防止賄賂條例無涵蓋特首) 佢遲d 仲唔知會唔會俾老廉告
我唔明點解可以淡化咁講囉...拉布起碼唔係犯法先啦
同埋話拉布係浪費錢同時間真係好可笑囉... 拉布的人就算浪費錢同時間,夠唔夠建制派同功能組別的議員,咁多年來常常遲到早退唔開會所浪費的多啊?

水晶宮

lamlambaba 發表於 12-6-1 14:51
唔係一定要住總統套房先可以顯出特首的身價, 不過以特首身份入住總統套房, 名正言順, 唔應該有問題. 香港 ...

財政好唔等於特首可以亂花錢比自己享受, 仲要攪到上梁不正下梁歪, 下面d官又係咁亂花錢, 去視察都豪洗豪住, 私家車+司機, 大家都無節檢既意識, 只係想公費旅遊嘆世界咁. 作為特首自己唔做好榜樣, 亦唔監管下面d下屬, 完全係一錯再錯.

子爵府

oooasis 發表於 12-6-1 11:46
總統套房咪就係比d領導人,官員住lor,如果唔係起來做咩。
官員要好多保安,又有隨行人員,又要開會,要住 ...
我覺得好好笑...原來咁多人以為「總統套房」係俾領導人住! 「總統」呢個term 係一個比喻黎架,係比喻間房好豪華、係全間酒店最靚最豪o個間,所以在級別上算係「總統」,而唔係起黎俾領導人同官員住呀!
總統套房係俾富豪住架...邊有房係專係起黎俾領導人住架?check 下一個國家裡的一個城市一年有幾多「總統」到訪,總統套房如果只俾總統住,點維皮呀!

首頁
45678...10

尾頁

跳至