自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩, 我突然諗起 bk 某位天才寫作少年的爸爸, 如果上埋呢度傾就真係一場大龍鳳. 大家無謂拗, 岩心水又有能力咪去讀囉, 唔岩胃口, 就無謂講到人地咁差, 俾人覺得酸溜溜都幾難睇.

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

真可悲

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家猛閙個媽咪無 EQ, 但而家變左爭論國際學校好唔好.... , 爭嬴又點????

禁止訪問

公爵府

有幾種話題, bk 格外敏感, 國際學校肯定係其一. 我覺得係本地/國際各有長處, 仲要視乎家庭需要和能力. 不過近來我思考一個問題係, 點解近年城中 d 富豪/名人都會揀返本地學校 (當然大部份都係超級名校啦, 佢地經濟等各樣條件我相信要考入國際學校應無難度).

大宅

edexp,

以前英基點分Cat我唔知,現時根據申請人填寫用哪種語言,爸母雙方係本地人,講廣東話,只要小朋友不懂廣東話都是列入Cat 1.

英基幼稚園亦鼓勵在家中用母語溝通,因為母語是認知語言 。只是在面試臨近時,學校會提醒父母與子女多些練習英語,從沒禁止學生說廣東話。

Cat 1=因不懂廣東話,不能入讀本地學校,在面試時說廣東話,即代表虛報資料,當然會被out或至少要在Cat 2從新排隊

大宅

言者無心,聽者有意,總會發生,說話前停一停,想一想,有可能出現誤會的,就用另一種方式說吧,為他人設想,也為自己著想,無需動氣

原帖由 jessicalau 於 10-2-9 18:49 發表
一開始就係言者無心,聽者有意

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

英基是不是好學校,是不是大家那杯茶,都不是事件的重點,人家怎樣選校是人家的事。資訊發達,說話難保不會有一日傳到事主,如果大家是當事人,你想人家這樣說你嗎?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

係BK素未謀面嘅人都可以爲此有激烈爭論,
唔怪之得兩公婆因此事而產生咁嘅後果,
請大家引以為鑑!

此事對我來說,我只感受到一個悲劇已發生。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 10-2-9 18:39 發表
嘩, 我突然諗起 bk 某位天才寫作少年的爸爸, 如果上埋呢度傾就真係一場大龍鳳. 大家無謂拗, 岩心水又有能力咪去讀囉, 唔岩胃口, 就無謂講到人地咁差, 俾人覺得酸溜溜都幾難睇. ...

天才爸爸早就回魂啦......

其實好多人都好鐘意踩人地 D 學校
好似自己仔女 D 學校就最好

公爵府

我只係思考呢個現象, 唔代表我要跟風喎. 即係有人專門研究自殺行為, 係咪代表佢自己要試下自殺呀? 你諗下自己係咪咁 make sense 至話人啦.

仲有呀, 從每個人的選擇都可以學習到一些事情, 唔係話人地係名人/有錢人就不值一顧.

原帖由 Littlebd 於 10-2-9 19:35 發表
wonder why you would consider things base on what celebrities or rich people choose? if I were you, go n have a look at Guardian or whatever makes sense.

公爵府

明白!!

原帖由 Darth 於 10-2-9 20:18 發表

天才爸爸早就回魂啦......

其實好多人都好鐘意踩人地 D 學校
好似自己仔女 D 學校就最好

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

公爵府

個人覺得....有邊個父母吾想自己的仔女成材呢 ? 何況lee個年代, 競爭好大, 吾同以前...讀書叻就好好, e+仲有無10項都要8項全能先夠爭. 所以為左仔女的前途, 做父母都好大壓力的. 相信大部份的父母都會有自己的心儀學校, 只不過係邊間'姐'....
掟個女落街固然吾arm啦. 但我覺得個阿媽為左個女的讀書問題而攪到lee個地步, 真係好可悲, 佢亦好痛苦的....

大宅

原帖由 麼麼貓 於 10-2-9 17:49 發表
http://www.esf.edu.hk/about-esf/accounts-and-annual-report

間學校係2008年一年共赚得HK$77,670,760,真係好過好多blue chip 啵.

呢個係capital reserve,唔係代表賺錢呀....

esf 每年攞政府資助,條數點會係咁賺法吖

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 麼麼貓 於 10-2-9 10:54 發表
英基校長為何唔出來講d野呢?因為都係佢間學校引爆左件事情.

仲想校長出黎講D咩啊,其實根本就唔關校長或者學校GE事,係做家長ge唸唔通,希望小朋友心理盡快好返,唔好對將來有影響
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

首頁

尾頁

跳至