自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

回覆 obligation118 的帖子

完全明白. 我當時每日lunch time都搵一個地方自己靜同喊.

男爵府

joey211 發表於 23-12-9 05:58
我都面對緊
岩岩買咗樓
樓價就一直跌

97 買d 人買完跌到去03 冇左一半、而家供完了。樓係睇長線既、至緊要供得起

大宅

chanti 發表於 23-12-9 21:47
97 買d 人買完跌到去03 冇左一半、而家供完了。樓係睇長線既、至緊要供得起
...

其實只要跌時一直供,唔賣,咁就唔會真蝕,點解樓價一跌d人就不停叫慘既?係心理因素影響??無經驗唔明…..
而家壓測咁嚴,買得樓果d人基本上都好有實力好安全

已刪除用户

男爵府

dolceee 發表於 23-12-9 21:57
其實只要跌時一直供,唔賣,咁就唔會真蝕,點解樓價一跌d人就不停叫慘既?係心理因素影響??無經驗唔明… ...

應該係心理因素影響大、覺得供得多左、供得辛苦咁, 唸如果遲買應該可買便有質素的吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

joey211 發表於 23-12-9 09:42
係自住

本身住緊兩房(巳供完)

自住樓唔怕跌啦!你決定無錯呀! 又唔諗住賣,唔好被無形嘅嘢數字壓住自己啦! 村屋好住呀!叫C6 咪日怨夜怨,咁樣財神行過都唔入屋! 欣賞新屋嘅闊落開揚! 吸引力法則,相信越住越好就會好

公爵府

roseangel 發表於 23-12-9 20:10
我同你經歷差唔多,係一班同事,五個同事本來好frd,我同其中一個同事反咗面,又係佢一路唔肯原諒我,我道 ...

我明白啊!你淨係同其中一個同事反面,但又唔係你錯晒,雙方都有責任,但係好似傳染病咁連帶到其他人對你嘅態度都唔同晒,呢個感覺好心寒,一沉百踩咁。

我講嗰個我好重視嘅朋友,我都係好真誠咁同佢道歉㗎啦,但隔咗咁耐佢態度對我依然係咁冷淡,不過我感覺到佢其實都有留意我的, 我都唔知佢想點,又唔敢再搵佢,同埋我真係唔知道佢到底想唔想見到我,佢見到我唔打招呼,甚至想避我, 其他人又冇人幫我哋和好,淨係叫我算啦! 唔好再諗,過咗去,但有時感覺嘅嘢冇得話唔諗就唔諗,我有見CP,佢同我講話正如你唔可以阻止你搭嗰班地鐵有人上車一樣
冇得唔諗就唔諗

子爵府

我同你經歷差唔多,係一班同事,五個同事本來好frd,我同其中一個同事反咗面,又係佢一路唔肯原諒我,我道 ...

抱抱
不過真係好彩唔同部門

子爵府

MLFF 發表於 23-12-9 14:49
事事不順,係咪因為之前嘅決定或做法不當,只係e+出個結果。
時間唔會治癒,要改變認知同接受無常,生活 ...

係呀
無力改變

公爵府

跟住再係另一班之前識落嘅朋友其中一個女仔唔鍾意我,較早前已經明顯地感覺佢唔鍾意我,但我當時冇理佢,因為我完全冇得罪過佢,後來連一個我之前一直關心嘅朋友都咁樣對我,甚至係block咗我,我覺得好難過,之前大半年佢有病嘅時候我一直都有關心佢,對佢一直付出,估唔到佢病好咗就咁對我,啱啱尋日有個好心人提醒我,同我講咗個原因,佢哋話唔鍾意我嘅原因就係因為我成日提住嗰位好重要嘅朋友,所以就唔鍾意我杯葛我,連帶到其他人對我態度都怪怪地,一沉百踩

但其實我已經沒講好耐喇! 同埋都唔係我一個喺度無啦啦講,係有人講,我先一齊講, 以為佢哋鐘意攞黎講笑咋!

大宅

我好唔健康,搵左班豬朋狗友成日飲酒飲天光,到覺得自己夠鐘醒,我就起身做野有時又會自己一個旅行自己沉澱,每次沉浸式麻醉自己都會帶黎幾大反彈,係成長既一種

珍珠宮

RoseRosa 發表於 23-12-9 17:44
係嘅,不過20年買樓係錯咗。不過,改變唔到嘅嘢就冇謂攞嚟煩,始終都係要住。
...

你20年唔買樓,都一樣要比租錢,吖唔夠一個月之後都2024喇,你有冇計過呢三四年嘅租錢係幾多呢?可能計落你所比出嘅錢都係相差無幾吧

珍珠宮

Jay_mi 發表於 23-12-10 02:00
我好唔健康,搵左班豬朋狗友成日飲酒飲天光,到覺得自己夠鐘醒,我就起身做野有時又會自己一個旅行 ...

向你請教,我仲係唔係幾明點樣"沉浸式麻醉自己"?同埋點樣或者點解可以帶來反彈?聽你講法應該會令自己進步、強化咗?如果唔係都唔叫"成長"啦,可唔可唔講解下,我想研究下呢個方法幫唔幫到我自己

公爵府

連我識咗比較耐比較close嘅朋友都係咁對我,所以我呢下半年真係過得好辛苦

佢哋呢班人係我工作以外另一個好重要嘅圈子嘅人,我哋亦都係咁樣識嘅,所以都幾困擾到我,你嗰啲係同事,日日返工都要見到,以前咁friend,而家搞成咁,真係幾難受,我同樣都感同身受,雖然佢哋唔係我同事,我哋唔使日日見,但睇返以前啲相,就唔明點解而家要搞成咁,我係咪真係做咗啲彌天大錯嘅事,係咪唔可以原諒? 可唔可以念吓舊情?

想修補都唔係一個人可以做到嘅事,對方唔想,講幾多次對唔住都冇用

公爵府

我最hurt嘅係其中一個朋友,之前佢因為有病, 抖左大半年, 係嗰段時間我一直鼓勵佢,噓寒問暖,估唔到佢返返嚟佢就同我割蓆,佢有份杯葛我

公爵府

同事我就放棄啦,我喺而家呢個機構都工作咗四年幾,一開始同班同事又係好friend,但後來太多是非、挑撥離間同利益衝突,之後大家已經好多心病,而家傾返偈只係因為大家搭同一條船,我哋嘅上司對我哋唔好,唔係真係朋友,所以唔好當同事係朋友,因為有利益衝突好難交心。

珍珠宮

joey211 發表於 23-12-9 09:42
係自住

本身住緊兩房(巳供完)

唔好唔開心

你真係一個好媽媽為咗小朋友,跳出comfort zone 去換間三房比大家,住得舒舒服服

現在有屋住,有家人,有工返,有健康,已經好好

樓價係紙上數字,只要供得到,總有供完的一日
一家人出去行吓山,食個tea , bbq 都開心

子爵府

多搵人傾訴,多出曬下太陽,盡量做d自己喜歡又可以放空嘅事,我自己就會砌圖、做手工等

過左之後,可以想辦法幫自己set d保護線,例如儲蓄多d健康同錢,呢兩樣野係人生低潮好有用

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

yiu_mimi 發表於 23-12-10 10:49
唔好唔開心

你真係一個好媽媽為咗小朋友,跳出comfort zone 去換間三 ...

多謝
但我其實真係好痛苦
每日都在‘’都話個天唔鍾意我‘’,“可唔可以唔好咁苦”,“想我死咪跌舊磚扑死我囉”,“永遠好野無你份,呢d衰野就岩你架啦”等等呢d說話度生活(你即係佢話自己)
最慘小朋友都要聽埋一份
我覺得自己害咗小朋友,係我令先生在負面中變得更負面

以前我會好嬲佢成日講負面野
(我講過好多次佢呢個負面問題,佢自己都知)
我以家變得好怕佢開口講野

珍珠宮

j947 發表於 23-12-9 11:20
你一換一,只係供個差價,你同c6講,依家唔夠住,唔通要對仔女咁大個仲同房?

再者,你話賣樓換股票就話 ...

係!如果買股票,輸得更慘烈

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊