自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lokyiuyoyo 發表於 23-7-28 21:37
想問是放榜前定放榜後收email?

放榜前

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

莉安 發表於 23-7-28 20:36
請教下大家,我仔收到email,叫佢將果科放A1,甘算唔算offer?

我仔都收過HKU email話面試後可能有分加,叫佢放band A(唔知有冇講明A1)。佢話有面試嘅同學都收到呢個email,所以覺得係standard 野。可能更出色嘅學生會講明加幾多分。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lojo11 發表於 23-7-28 22:47
我仔都收過HKU email話面試後可能有分加,叫佢放band A(唔知有冇講明A1)。佢話有面試嘅同學都收到呢個ema ...

阿囡話收到2科conditional offer 332233,另一科就係加分,除咗電郵仲收到信架,我仲話依家仲會寄信架咩,有一科係收到sms添,唔知係咪每間學院都唔一樣呢
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

ChammyMAMA 發表於 23-7-29 09:35
阿囡話收到2科conditional offer 332233,另一科就係加分,除咗電郵仲收到信架,我仲話依家仲會寄信架咩, ...

請問是否要有學校推薦,才有機會有conditional offer呢?

男爵府

阿囡話收到2科conditional offer 332233,另一科就係加分,除咗電郵仲收到信架,我仲話依家仲會寄信架咩, ...
請問係邊兩科?是大學學位嗎?332233即是大學基本要求就收?

大宅

回覆樓主:

祝好運

大宅

雪影 發表於 23-7-28 10:45
我仔都係咁擺A3,都係高LQ五分,呢科係穩陣,但我哋當然希望係A1

我仔都係咁摆。祝大家仔女都入A1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

bhamcy 發表於 23-7-29 11:06
請問是否要有學校推薦,才有機會有conditional offer呢?

是

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

fatpigfatpig 發表於 23-7-29 11:48
請問係邊兩科?是大學學位嗎?332233即是大學基本要求就收?

其實入不到,332233, best 5只是14分, best 6 就16分。好多大學要求best 5 也要最低有18分,其實best 5 ,吾夠分,例如332233,表面佢係冇斷腳,付合入大學要求,但都唔會夠分入心儀大學學科,就算入到可能你吾會想讀既水泡科,所以好易誤導人以為最低332233係入到大學。

珍珠宮

點解DSE 放咗榜仲會有conditional offer? 每科成績唔係已經有晒咩?

男爵府

hudsonchui 發表於 23-7-29 12:46
其實入不到,332233, best 5只是14分, best 6 就16分。好多大學要求best 5 也要最低有18分,其實best 5 , ...

對!大學多數由高分收起,到收滿學生,都未必輪到最低要求332233果批!
除非有特殊技能或者經推薦計劃!

男爵府

hudsonchui 發表於 23-7-29 12:46
其實入不到,332233, best 5只是14分, best 6 就16分。好多大學要求best 5 也要最低有18分,其實best 5 , ...
謝謝。所以我想了解係邊兩科個con offer 只需要最低要求

瑪瑙宮

bhamcy 發表於 23-7-29 11:06

應該唔會,阿囡有校長推薦信,但唔係用喺佢收到conditional offer呢2科度

瑪瑙宮

whyyou 發表於 23-7-29 12:49
點解DSE 放咗榜仲會有conditional offer? 每科成績唔係已經有晒咩?

放榜前收到架

公爵府

請問,除學校考生外,其他考生個學位,係入聯招?

瑪瑙宮

fatpigfatpig 發表於 23-7-29 11:48

我就係唔清楚係咪真係收,學院叫放返A咋,d嘢全部阿囡搞

男爵府

好媽媽勳章

想請問問一下是收最高分嗎?如果阿A有25分,愽不到A1-A3 ,
那麼B1-B3 是另一個23分同學的A-1-A3 ,如此類推...
是會收那個學生呢?

侯爵府

好媽媽勳章

ching1117 發表於 23-7-29 21:52
想請問問一下是收最高分嗎?如果阿A有25分,愽不到A1-A3 ,
那麼B1-B3 是另一個23分同學的A-1-A3 ,如此類推... ...

呢個問題我都好想知
開心每一天

複式洋房

阿女 UST 2nd interview, 覺得唔太理想。但DSE成績係超出基本要求, 請問有冇機會入讀?

男爵府

ching1117 發表於 23-7-29 21:52
那麼B1-B3 是另一個23分同學的A-1-A3 ,如此類推... ...

派晒band A先會派 band B架。

所以A123既排位好重要。另外有學科係唔收放Band B既學生,放之前要睇清楚。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊