自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

長知識,謝分享冷氣機抽真空

大宅

ilovepuppy 發表於 24-3-10 10:31
請問什麼是「抽N2」? 有個師傅見我問佢會否抽真空,佢話會。佢話既然我咁問,佢就抽埋「N2」. 佢仲話我窗 ...

正如之前有版友話,抽直空抽幾耐,唔同師傅用的器材,時間唔同。我唔係呢行,真係唔識。

我無聽過「抽」N2,氮氣係冷氣安裝時的用途,我唯一想到的是燒銅焊時「吹」N2。

分體冷氣的室內外機是有銅喉連接,跟機有幾米銅喉的,一般都夠長。但如果你屋企特別大或室外機放好遠,銅喉唔夠長,就要駁長佢。最可靠嘅接駁方法,就係將兩條銅喉燒焊接駁。(有其他接駁方法,不過呢度唔講了。)

燒焊有炭屎,炭屎在銅喉裡面,會被雪種帶到系統內周圍走,會磨損軸心、啤零。解決方法就是燒焊時,銅管裡吹氮氣,使裏面不會形成炭屎。

另外,如果線路好長(有啲舖頭要走二三十米,把室外機放後巷),跟機的雪種會唔夠,安裝時要加雪種。每部機的安裝說明書有寫。

侯爵府

我住過兩間屋一間裝大x , 另一間用 pan 仔,都係變頻,但裝得唔好,問題又多又煩,夏天冇冷氣,冬天冇暖氣,唔知為乜

自始我永遠唔會再買變頻,根本d師傅大部分要靠運先找到好的,買部冷氣咁多變數,同自己過唔去

大宅

ahngau 發表於 24-3-10 15:12
正如之前有版友話,抽直空抽幾耐,唔同師傅用的器材,時間唔同。我唔係呢行,真係唔識。

我無聽過「抽」N ...

我間房裝,超細,室內機同室外機好近。佢見我同佢講抽真空,就同我講,既然你咁講,我就抽埋N2, 咁就一定唔漏喎⋯⋯

男爵府

回覆 ilovepuppy 的帖子

氮氣要留机內24小時,翌日回來睇壓力,正常就再抽真空,開機。但價錢就貴。

子爵府

ahngau 發表於 24-3-7 17:11
其實所有分體冷氣,無論變唔變頻,冷唔冷暖,窗口式、420或正常大機,都係要抽真空的。
...

我問咗做開工程判頭嘅親戚,佢問咗師傅話,只有用開或者二手嘅冷氣機,先至需要抽真空,佢話全新嘅冷氣機,係絕對唔需要抽真空

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊